Βαφτίζουν το «ξεπούλημα» διπλωματική νίκη

Η πολιτική αφέλεια και το «πωλητήριο» της ιστορίας της Μακεδονίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας «βαφτίσθηκαν» από τον πρωθυπουργός κ. Αλ. Τσίπρα ως μεγάλη «διπλωματική νίκη» και «μεγάλη ιστορική ευκαιρία», παρουσιάζοντας, μέσω διαγγέλματος στον ελληνικό λαό το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα των Σκοπίων.

Η ελληνική πλευρά συναίνεσε στην ονομασία Δημοκρατία της Severna Makedonija (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας  «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» παραγράφοντας την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας και οδηγώντας την χώρα σε επικίνδυνες και αχαρτογράφητες ατραπούς, με σοβαρό τον κίνδυνο να αποδειχθούν και επιζήμιες για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Η ισχύς της ονομασίας αυτής για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων (erga omnes) δεν συνιστά επιτυχία για την ελληνική πλευρά καθώς από τη στιγμή που διατηρείται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων αυτομάτως δημιουργείται και η σύνδεση με την Ελληνική Μακεδονία του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κάθε άλλο παρά διασφάλιση αποτελεί, λοιπόν, η πρόβλεψη ότι οι βόρειοι γείτονές μας δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό της Μακεδονίας, αφού από μόνο της η ονομασία του κράτους τους θα παραπέμπει εκεί.

Ο αλυτρωτισμός δεν αντιμετωπίζεται, μόνο, με την απαλοιφή σχετικών αναφορών στο Σύνταγμα του γειτονικού κράτους. Η ονομασία ενός κράτους είναι εκείνη που προσδιορίζει και την εθνική ταυτότητα του πολίτη. Όταν, λοιπόν, ο προερχόμενος από τα Σκόπια αποκαλείται «Μακεδόνας», γιατί ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι προϊόντος του χρόνου θα εκλείψει, αυτομάτως θα αναγορεύεται σε  διεκδικητή της ιστορίας της ελληνικής Μακεδονίας.

Αποτελεί πολιτική αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι όταν κάποιος από τα Σκόπια δηλώνει ότι μιλάει την «Μακεδονική γλώσσα», που αναγνωρίζουν οι κ.κ. Αλ. Τσίπρας και Ν. Κοτζιάς, θα ζητείται επεξήγηση αν πρόκειται για σλάβικη ή για ελληνική!

Είναι ξεκάθαρο ότι η ύπαρξη του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία του γειτονικού κρατιδίου συνιστά εξόφθαλμο «αλυτρωτισμό» και δεν «εξωραΐζεται» με τα «φτιασιδώματα» της απάλειψης των αναφορών περί Μακεδονικής μειονότητας και άλλων αλυτρωτικών αναφορών του Συντάγματος των Σκοπίων.

Η συμφωνία που ενέκρινε ο πρωθυπουργός της χώρας κ. Αλ. Τσίπρας είναι σαφέστατα ετεροβαρής και σίγουρα όχι υπέρ της Ελλάδας.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 12 Ιουν. 2018 - 22:37