Δήμαρχος Σιντικής Γεώργιος Τάτσιος: Παραλάβαμε χάος…

Μετά την παρέλευση ενός μήνα από την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου Σιντικής οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες για την κατάσταση την οποία παραλάβαμε.

Ουσιαστική παράδοση/παραλαβή στον Δήμο Σιντικής ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ.  Ουδεμία ενημέρωση υπήρξε από τον απελθόντα δήμαρχο για τις εκκρεμείς υποθέσεις του Δήμου. Έδειξε ενδιαφέρον ΜΟΝΟΝ για την δρομολόγηση του διαγωνισμού για το πράσινο για το σκανδαλώδες ποσό των 933.000 ευρώ! Στο διάστημα που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων μας, ενώ του ζητήθηκε να παραχωρηθεί γραφείο εντός του Δημοτικού Μεγάρου και οι απαραίτητες διευκολύνσεις για την ενημέρωση της νέας δημοτικής αρχής για τα τρέχοντα θέματα του Δήμου η απάντηση ήταν αρνητική και ουδεμία διάθεση συνεργασίας υπήρξε εκ μέρους του. Τα κλειδιά του γραφείου του δημάρχου μου παρέδωσε ο... κλητήρας του Δήμου!  Έκτοτε γίνεται αγώνας δρόμου για την αντιμετώπιση των πολυάριθμων προβλημάτων που άφησε η πιο καταστροφική 9ετής διοίκηση που πέρασε από τον Δήμο μας. Παραλάβαμε έναν Δήμο σε κατάσταση διάλυσης:

1. ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ

Παντού ανεξέλεγκτες παράνομες χωματερές κι ενώ μέχρι 31 Δεκεμβρίου υπήρχε σύμβαση για τα ογκώδη αντικείμενα ουδείς ενδιαφέρθηκε να καθαρίσει τον τόπο. Κι ο πολίτης πλήρωνε αδρά για ανύπαρκτες υπηρεσίες. Στον πρώτο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων μας ξεκινήσαμε τον καθαρισμό σε όλη την έκταση του Δήμου. Ήδη στις πρώτες 21 χωματερές γίνεται η αποκατάσταση τους κι έχουν προγραμματιστεί και οι επόμενες.

2. Ο ΔΗΜΟΣ ΤΩΝ ΑΠΕΝΤΑΞΕΩΝ

Απεντάχθηκαν τα περισσότερα έργα που διεκδικούσε ο δήμος μέσω προγραμμάτων. Ανοικτό κέντρο εμπορίου για το Σιδηρόκαστρο, αεροδρόμιο Χορτερού, ενυδρείο Βυρώνειας είναι μερικά από αυτά. Ήμασταν ο τελευταίος δήμος σε απορρόφηση και υλοποίηση προγραμμάτων. Ακόμη και το μουσείο βουβαλοτροφίας που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στην Λιβαδειά κινήθηκε στα όρια της απένταξης, είναι μη λειτουργικό αυτήν τη στιγμή  και ο κλήρος πέφτει σε εμάς για την αποπεράτωση του και θα το κάνουμε με μεράκι ώστε το αποτέλεσμα να είναι αυτό που αξίζει ο τόπος μας.

3. ΑΦΕΡΕΓΓΥΟΣ ΔΗΜΟΣ

Είμαστε ένας δήμος που χρωστάει παντού... "αφερέγγυος" όπως μας χαρακτήρισε το ταμείο Εθνικής Άμυνας σε πρόσφατο έγγραφο του όταν ζητήθηκε να μας νοικιάσουν ή να μας παραχωρήσουν το στρατόπεδο των Άνω Ποροΐων, καθώς τους χρωστάμε 27500 ευρώ για ενοίκια του αεροδρομίου Χορτερού το οποίο παρεμπιπτόντως  δεν διαθέτει άδεια λειτουργίας και οποιαδήποτε δραστηριότητα σε αυτό είναι παράνομη... Πλέον γινόμαστε επίσημα ρεζίλι ως Δήμος με τους χαρακτηρισμούς που εκφράζονται από έγγραφα κρατικών υπηρεσιών.

4. ΧΑΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ

Η κατάσταση με την άρδευση είναι επίσης χαοτική. Αγρότες και κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση και λένε το νερό νεράκι. Γεωτρήσεις με συχνές βλάβες, ανύπαρκτο σύστημα διαχείρισης των αρδευόμενων περιοχών, απουσία μεσοπρόθεσμου προγραμματισμού για επίλυση των προβλημάτων και το κερασάκι στην τούρτα η προηγούμενη δημοτική αρχή θέλοντας να τιμωρήσει τους δημότες της Σιντικής δεν έβαλε ούτε ένα ευρώ για την άρδευση στο φετινό προϋπολογισμό, με προφανή σκοπό να μας καθυστερήσει στην επίλυση των πολυάριθμων προβλημάτων της άρδευσης. Δίνουμε πραγματικό αγώνα δρόμου για να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια με την πρώτη αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να αντιμετωπίσουμε στοιχειωδώς τα προβλήματα άρδευσης που δεν μπορούν να περιμένουν.

5. ΘΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Πριν από δύο εβδομάδες ντράπηκα ως δήμαρχος Σιντικής όταν ενημερώθηκα από τον διευθυντή της ΔΕΔΗΕ ότι υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές κι ότι πρέπει να κοπεί το ρεύμα σε 8 σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παρόμοιο πρόβλημα έχουν οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας με το πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτά βαραίνουν την προηγούμενη Δημοτική Αρχή λόγω κακού προγραμματισμού και ετεροβαρούς διάθεσης των πιστώσεων που απαιτούνται για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των σχολείων μας. Σε τραγική κατάσταση βρίσκονται και οι μαθητικές εστίες του Σιδηροκάστρου.

6. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ

Η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα ήταν ανεξέλεγκτη. Οι προσπάθειες των υπηρεσιακών παραγόντων του Δήμου να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία έπεσαν στο κενό από την εκκωφαντική απουσία πολιτικής βούλησης και οργάνωσης εκ μέρους της απελθούσας δημοτικής αρχής. Δεκάδες χιλιάδες ευρώ ξοδεύονταν για αγορά σκυλοτροφών και κανείς δεν έδινε λογαριασμό που πήγαιναν αυτές. Αυτό αλλάζει. Σύντομα θα ανακοινωθεί η στρατηγική του Δήμου για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση του προβλήματος.

7. ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Ανεξέλεγκτη ήταν η κατάσταση και στη διαχείριση των εργαλείων, των μηχανημάτων και των αναλώσιμων υλικών του Δήμου. Στις αποθήκες του Δήμου δεν υπήρχε διαχειριστής για την χρέωση των υλικών με αποτέλεσμα να εξέρχονται υλικά χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακής διαχείρισης είναι μια πρόσφατη υπόθεση κατά την οποία η προηγούμενη Δημοτική Αρχή ζήτησε από την επιτροπή παραλαβών να συντάξει πρωτόκολλο παραλαβής για οικοδομικά υλικά που ήδη είχαν χρησιμοποιηθεί. Αυτό δεν προβλέπεται ως διαδικασία και η υπόθεση θα ακολουθήσει την νομική οδό. Επίσης ζητήθηκε να γίνει απογραφή σύμφωνα με τα τιμολόγια αγοράς για εργαλεία και μηχανήματα που αγοράστηκαν την τελευταία τετραετία. Θα αποδοθούν ευθύνες σε περίπτωση που λείπει κάτι. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να βάζει χέρι στην περιουσία του Δήμου.

8. ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΑΥΣΙΜΑ

Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί η συντήρηση των οχημάτων του Δήμου. Το συμβεβλημένο συνεργείο στο οποίο γίνονται τα service και οι επισκευές βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη... Πέρα από την ταλαιπωρία λόγω απόστασης και το κόστος εκτινάσσεται στα ύψη καθώς μόνον η μεταφορά ενός μηχανήματος (πχ του γκρέιντερ) κοστίζει περίπου χίλια ευρώ χωρίς να υπολογιστει το κόστος επισκευής. Ένα ακόμη παράδοξο αποτελεί η τροφοδότηση των δημοτικών οχημάτων με καύσιμα. Όταν ένα δημοτικο αυτοκίνητο χρειαστεί καύσιμα πρέπει να γεμίσει στο...Άγκιστρο, διότι μόνον εκεί βρέθηκε επαγγελματίας για να συνεργαστεί με τον Δήμο, καθώς η αφερεγγυοτητα του Δήμου Σιντικής επεκτείνεται και στους επαγγελματίες του τοπου μας. Κανείς δεν ήθελε να συνεργαστεί με τον Δήμο...γιατί άραγε;

9. ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου παρουσιάζουν πολλά προβλήματα. Το Κατσαντώνειο στάδιο στο Σιδηρόκαστρο έχει αγωνιστικό χώρο με λακκούβες και απουσιάζει πλήρως ταρτάν για τους αθλητές στίβου. Το κλειστό του Σιδηροκάστρου στάζει από την οροφή και δεν διαθέτει παρκέ. Το κλειστό των Κάτω Ποροΐων βρίσκεται σε τραγική κατάσταση με παράθυρα κατεστραμμένα, στέγη που στάζει, χωρίς παρκέ και συχνά γίνεται έρμαιο στο πλιάτσικο επιτηδείων.

10. ΧΩΡΙΣ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟ

Το Σιδηρόκαστρο δεν διαθέτει έναν αξιόλογο δημοτικό χώρο πολιτισμού, ούτε ένα αμφιθέατρο για την διεξαγωγή εκδηλώσεων. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στεγάζονται στο παλιό ορφανοτροφείο σε συνθήκες τριτοκοσμικές, μέσα στην μούχλα και στην σκόνη. κατά τ αλλά τα τελευταία τρία χρόνια ο Δήμος ξόδεψε 200.000 ευρώ για ηχητική κάλυψη πολιτιστικών εκδηλώσεων.

11. ΚΑΤΑΧΡΕΩΜΕΝΕΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όλες οι δημοτικές επιχειρήσεις είναι καταχρεωμένες. Η ΔΕΥΑΣΙ και η ΔΑΕ ΣΙΝΤΙΚΗ έχουν χρέος άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ έκαστη. Πρόσφατα το Υπουργείο Τουρισμού με έγγραφο του επεσήμανε την παράνομη λειτουργία των λουτρών Σιδηροκάστρου λόγω αυτοδίκαιης ανάκλησης του ειδικού σήματος λειτουργίας της Μονάδας Ιαματικής Θεραπείας. Λουκέτο μπήκε και στην δημοσυνεταιριστική επιχείρηση των θερμοκηπίων, την ίδια στιγμή που οι έρευνες του ΕΑΓΜΕ δείχνουν εξαιρετικά αποτελέσματα που μπορούν να οδηγήσουν τον τόπο στην δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας.

12. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

Ο σεβασμός στον συνάνθρωπο ήταν όνειρο θερινής νυκτός. Τριτοκοσμικές συνθηκες στις δημόσιες τουαλέτες στο Σιδηρόκαστρο, στο Πετρίτσι, στην Ροδόπολη και στο λιμανάκι της Κερκίνης. Απουσιάζουν τουαλέτες από τα περισσότερα νεκροταφεία του Δήμου. Τα άτομα με αναπηρία δεν μπορούν να μετακινηθούν ανθρώπινα εντός του κέντρου του Σιδηροκάστρου.

13. ΚΛΕΙΣΤΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ

Για έναν ολόκληρο χρόνο δεν λειτουργούσε η Πολεοδομία. Ο τότε δήμαρχος αδιαφόρησε για την λειτουργία της και ουδείς μπορούσε να εκδώσει άδεια. Ότι δεν έγινε σε έναν χρόνο το πετύχαμε σε είκοσι ημέρες συνάπτοντας διαδημοτική συνεργασία με τον Δήμο Σερρών και δίνοντας λύση στο πρόβλημα!

14. ΑΣΕΒΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Αφήνω τελευταία την ασέβεια προς το προσωπικό του Δήμου. Η απελθούσα Δημοτική Αρχή ανάγκασε τους υπαλλήλους του Δημοτικού Μεγάρου να εργάζονται έναν ολόκληρο χειμώνα σε συνθήκες ψύχους επειδή (όπως σε όλα) έπεσε έξω στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.

15. ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΟ ΛΟΓΩ… ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Ο κ.Δομουχτσίδης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί υπερηφανεύεται ότι άφησε πολλά εκατομμύρια ευρώ ως αποθεματικό στον Δήμο. Όσοι γνωρίζουν από διαχείριση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καταλαβαίνουν ότι η ύπαρξη μεγάλου αποθεματικού σε έναν Δήμο υποδηλώνει ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ υλοποίησης έργων. Ένας Δήμος δεν είναι τράπεζα για να μαζεύει κομπόδεμα. Οι πολίτες πληρώνουν ανταποδοτικά Δημοτικά τέλη και φόρους  και ο Δήμαρχος οφείλει να κάνει έργα με αυτά τα λεφτά κι όχι να τα μαζεύει. Η προσπάθεια του κ.Δομουχτσίδη να παραπλανήσει ΚΑΙ σε αυτόν τον τομέα τους πολίτες πέφτει στο κενό και επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η απόφαση των δημοτών να τον αλλάξουν!

 

Με τα παραπάνω γραφόμενα αποδεικνύεται ότι παραλάβαμε τον Δήμο σε κατάσταση διάλυσης. Ήρθε όμως η ώρα της αλλαγής. Με τις εκλογές του Οκτωβρίου η μιζέρια κι η απαξίωση του τόπου είναι πλέον παρελθόν. Βαδίζουμε με γοργά βήματα στην αποκατάσταση των προβλημάτων της καθημερινότητας και σχεδιάζουμε την υλοποίηση των έργων υποδομής που θα μας οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον.

 

Γεώργιος Ευθ. Τάτσιος

Δήμαρχος Σιντικής

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 31 Ιαν. 2024 - 08:47