Ειδήσεις από το παρελθόν

Φωτογραφία αρχείου

Βούλγαροι στις Σέρρες και μάλλον Τουρκαλβανοί στην Ήπειρο λυμαίνονται τα υπόδουλα τμήματα του Ελληνισμού. Ένας ηπειρωτικός γάμος στην Αθήνα με νύφη την πρώτη Ελληνίδα φιλόλογο, τον οποίον ευλογεί ο Άγιος Νεκτάριος, επίσης ηπειρωτικής καταγωγής.

Ενας Έλληνας προερχόμενος από την Αφρική εγχειρίζεται στο Παρίσι από Έλληνες γιατρούς. Μία περίεργη σύμπτωση εν σχέσει με τον αιφνίδιο θάνατο του Γ. Αβέρωφ στην Αλεξάνδρεια, περιγράφει η «είδηση» της 20.7.1899, ο αναφερόμενος ανεψιός του, συνταγματάρχης Παπάγος είναι ο πατέρας του στρατάρχη Αλεξ. Παπάγου.
Μια στατιστική αφορώσα τους Έλληνες της Ν. Αφρικής, λίγο πριν ξεσπάσει ο περιώνυμος πόλεμος μεταξύ των πρώτων λευκών αποίκων της Ν. Αφρικής, των Μπόερς και της πανίσχυρης Μ. Βρετανίας. Ασφαλώς οι αναφερόμενοι αριθμοί, εν σχέσει με την παρουσία Ελλήνων είναι πολύ μικρότεροι της παρουσίας των Ελλήνων στις εσχατιές της Αφρικής. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και ο θρυλικός χωριανός μου Τζων Κώστας από το χωριό Λειά Μουργκάνας, ο οποίος ετάχθη εθελοντικά με την πλευρά των Μπόερς.


Ένα θανατηφόρο ναυάγιο ελληνικού ιστιοφόρου στην Ιταλία. Οι Έλληνες πρεσβευτές στο Βερολίνο και την Πετρούπολη προσπαθούν να πείσουν τα εκεί αρμόδια Υπουργεία Παιδείας να εγκαταλείψουν την ερασμιακή προφορά και να αντικατασταθεί με την νεοελληνική. Αυτές τις «ειδήσεις» αλίευσα από την εφημερίδα ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ του έτους 1899. 


Οι ειδήσεις


ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 2.7.1899 – Κατ’ ασφαλείς πληροφορίας εκ Σερρών, εις πλείστας πόλεις της Μακεδονίας ενεκαθιδρύθη συμμορία Βουλγάρων δολοφόνων. […] Ούτω κατά τα μέσα του μηνός τούτου εδολοφόνησαν εις την κωμόπολιν Άνω Βρουτσή τον αρχηγόν της ελληνικής κοινότητος Π. Σίσκον. Επίσης μετά τινας ημέρας εις την Σιάτισταν εδολοφόνησαν τον ημέτερον ιερέα. Χθες ηγγέλθη ότι εις την κωμόπολιν Άνω Πορρώια οι Βούλγαροι εδολοφόνησαν τον ομογενή προύχοντα Ι. Ζαμπάκην. […]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 12.7.1899 – Κέρκυρα 11 Ιουλίου. Η ληστρική συμμορία της Ηπείρου διελύθη σκορπισθέντων των συμμοριτών αυτής. Εις των ληστών πληγωμένος κατέφυγεν εις το χωρίον Πλεσίβιτσαν όπου καταδιωχθείς υπό των Τούρκων ηυτοκτόνησεν δι’ όπλου Γκρά όπως μη παραδοθή ζων.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 15.7.1899 – Εν στενώ εκλεκτώ κύκλω ετελέσθησαν την παρελθούσαν Κυριακήν οι γάμοι του Καθηγητού του Πανεπιστημίου Μαργαρίτου Ευαγγελίδου μετά της δεσποινίδος Θηρεσίας Κ. Ροκά, διδάκτορος φιλολογίας. Τους νυφικούς στεφάνους αντήλαξεν ο κ. Μιλτιάδης Μ. Νεγρεπόντης, την δε τελετήν ηυλόγησεν ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πενταπόλεως και διευθυντής της Ριζαρείου σχολής Κ. Νεκτάριος Κεφαλάς.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 17.7.1899 – Χθες την πρωίαν από μεν του ανεγειρομένου καταστήματος της Εθνικής Τραπέζης κατέπεσεν ο κτίστης Γ. Φραγκιάς και ετραυματίσθη εις διάφορα μέρη του σώματος… από άλλης δε οικοδομής κατέπεσε και ετραυματίσθη σοβαρώς ο κτίστης Ιω. Βενέτης.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 18.7.1899 – Εν Αφρική τέως διαμένων και εις την γενέτειραν επιστρέφων μετέβην εις Παρισσίους όπως υποβληθώσι την θεραπείαν των εκεί ιατρών δια κιρσοκήλης εξ έπασχον χρονίως. Οποία μοι χαρά όμως… όταν συνάντησα πατριώτας ενθέρμους διαπρεπή εν τη πρωτευούσι του κόσμου επιστημονικήν θέσιν κατέχοντας, οίος ο κ. Κλάδος, επιμελητής προ πολλού του Νοσοκομείου Hotel – Dieu…, ο κ.κ. Ανδρεανόπουλος, ο κ. Γ. Φερεντίνος…Ε. Δασκαλάκης

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 20.7.1899 – Διηγήθησαν ημίν χθες την εξής αρκετά περίεργον σύμπτωσιν. Την ημέρα, καθ’ ην απέθνησκε εν Ρεμλίω ο μέγας εθνικός Ευεργέτης Γεώργιος Αβέρωφ, ο ενταύθα ανεψιός του συνταγματάρχης κ. Παπάγος έγραφε προς τον μεγάτιμον θείον του επιστολήν μακράν. Μόλις επεράτωσε αυτήν ηθέλησε να λάβη αμμοδοχείον όπως ρίψη επί της υγράς ακόμη μελάνης άμμον, αλλ’ αντί του αμμοδοχείου έλαβε το μελανοδοχείον και  έρριψεν επί της επιστολής την μελάνην, ηναγκάσθη δε να καταστρέψει την επιστολήν. Την επομένην ημέραν εγνώσθη τηλεγραφικώς ο θάνατος του Αβέρωφ. Ο κ. Παπάγος δε παρατήρησεν ότι η ώρα του θανάτου του μεγατίμου θείου του συνέπιπτεν ακριβώς με την ώραν καθ’ ην κατέστρεψε την επιστολήν, ρίψας επ’ αυτής την μελάνην.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 21.7.1899 – Ο άλλοτε ηγεμών της Σάμου και διοικητής της Κρήτης Αλέξανδρος Καραθεοδωρή Πασσάς διωρίσθη πρεσβευτής της Τουρκίας εις Λονδίνον.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 10.8.1899 – Ιδρύθη εν Σικάγω της Αμερικής Ελληνικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «Το Πανελλήνιον», ου προΐσταται ως πρόεδρος ο εκ Σπάρτης Στ. Γεωργιάδης. […]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 11.8.1899 – Εις το Υπουργείον των Εξωτερικών ελήφθη επίσημος έκθεσις εκ Κέιπτάουν της Νότιας Αφρικής του εκεί Έλληνος Προξένου, όστις είναι Άγγλος Ιουλ. Τζέπε. Εις το Κέιπτάουν… υπάρχουν κατά την έκθεσιν 150, πέριξ της πόλεως και εις τα περίχωρα 350 και εις την πόλιν Γιοχάνεσμπουργκ 500, ήτοι εν όλω 1000 Έλληνες εις το άκρον της Νοτίου Αφρικής! […]

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 15.8.1899 – Κατά τηλεγράφημα προς το Υπουργείον των Ναυτικών έξωθεν του Παλέρμου εναυάγησε το ελληνικόν ιστιοφόρον «Βασιλική». Οι επιβάτες αυτού επνίγησαν.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ, 18.8.1899 – Οι εν Πετρουπόλει και Βερολίνω επιτετραμμένοι της Ελλάδος κ.κ. Τοπάζης και Ραγκαβής, ως εγνώσθη χθες εξ αυθεντικής πηγής, προέβησαν εις διαβήματα προς τους υπουργούς Παιδείας αμφοτέρων των Εθνών όπως κατορθωθή η κατάργησις της Ερασμειακής προφοράς, ήτις είναι εν χρήσει εις τα σχολεία, αντικαθισταμένης ταύτης διά της νεοελληνικής. […]

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 13 Νοε. 2023 - 09:25