«Ωδή Αμφιπόλεως»

Ο κ. Δημήτρης Γαρούφας

     ΄Εχουμε επισημάνει κατ΄ επανάληψη κι΄από αυτή τη στήλη ότι μια από τις παθογένειες της χώρας μας  ήταν  η αδρανοποίηση των πολιτών με ευθύνη του πολιτικού συστήματος που ήθελε τους πολίτες άβουλους ψηφοφόρους , ίσως γιατί  αν οι πολίτες λειτουργούσαν ως ενεργοί πολίτες θεωρώντας προσωπική τους υπόθεση ότι γίνεται στην ζωή της χώρας άλλες επιλογές θα έκαναν..και δεν θα υπήρχε ανοχή  στην  αναξιοκρατική  δομή και λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

       Τον τελευταίο καιρό  ευτυχώς βλέπουμε  κάποια σημάδια ενεργοποίησης της κοινωνίας των πολιτών  με πιο χαρακτηριστική περίπτωση την διοργάνωση τον Ιανουάριο του 2018  του συλλαλητηρίου στην Θεσσαλονίκη όπου μια επιτροπή αγνώστων στο ευρύ κοινό πολιτών κάλεσε τους πολίτες σε συλλαλητήριο για μη εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας στα Σκόπια  και χωρίς  στήριξη από τα συστημικά ΜΜΕ   ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες.

      Σήμερα θα αναφερθούμε σε μια άλλη περίπτωση που ενεργοί πολίτες κατάφεραν αυτό που δεν επεδίωξε η δεν έκανε   το κράτος και άλλοι συστημικοί φορείς.

       Είναι γνωστό  ότι η Αμφίπολη  το 2014 απασχόλησε την παγκόσμια επικαιρότητα με την αποκάλυψη του μοναδικού ταφικού μνημείου  στον τύμβο «Καστά» και άμεσα δεκαπλασιάστηκε η επισκεψιμότητα στο αρχαιολογικό μουσείο Αμφίπολης και στα άλλα αξιόλογα αποκαλυφθέντα  μνημεία της..Υπήρχαν βέβαια αρχαιολογικοί οδηγοί που αναφέρονταν στα  μνημεία και  πτυχές της ιστορίας της περιοχής αλλά ήταν  εμφανής η απουσία  κάποιου τουριστικού οδηγού που θα παρουσίαζε συνολικά την περιοχή,  τα μνημεία και την  ιστορία της  αλλά θα παρείχε και χρήσιμες πληροφορίες στον επισκέπτη για το τι άλλο μπορεί να δει η να βιώσει στην περιοχή αν ήθελε να μείνει για 2-3 μέρες.

         Μια μεγάλη  παρέα επιστημόνων καταγομένων από την περιοχή   αποφάσισαν να καλύψουν το κενό ,να κάνουν αυτό που δεν έκαναν συστημικοί φορείς και το κράτος κι΄ έτσι τέλη Ιουνίου του  2017 διοργάνωσαν (με την οικονομική στήριξη του ΥΜΑΘ) το πρώτο  τριήμερο «συμπόσιο για την βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη της περιοχής  με  τίτλο «Ωδή Αμφιπόλεως» . Συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες από όλη την Ελλάδα(ο γράφων συμμετείχε ως πρόεδρος της επιστημονικής του επιτροπής)  αλλά και εκπρόσωποι της περιοχής   που κατέθεσαν προτάσεις για το πώς θα ήθελαν να αναπτυχθεί η περιοχή τους με επίκεντρο την αρχαία Αμφίπολη. Στην συνέχεια αυτή η ομάδα αφού κατέθεσε τα συμπεράσματα και τις προτάσεις του συμποσίου στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο ΥΜΑΘ, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμο Αμφίπολης κλπ.  ίδρυσε  σωματείο με την επωνυμία «Κέντρο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης περιοχής Αμφίπολης-Δυτικού Παγγαίου» με στόχο την ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας, την επεξεργασία και υποβολή προτάσεων για μια βιώσιμη  ανάπτυξη συμβατή με την ιστορία ,τα μνημεία και το περιβάλλον της περιοχής.

       Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η προ ημερών έκδοση του τουριστικού οδηγού της  Αμφίπολης , ενός τόμου  δίγλωσσου(Ελληνικά και Αγγλικά) 152 σελίδων με τίτλο «ΑΜΦΙΠΟΛΗ-δυτικό Παγγαίο-Living history»  στον οποίο παρουσιάζονται και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό  τα μνημεία της αρχαίας Αμφίπολης  και της ευρύτερης περιοχής, η ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας, τα πρόσωπα που συνδέθηκαν με την περιοχή η κατάγονται από αυτή (από τον Θουκυδίδη και τον Βρασίδα μέχρι  πολιτικούς της σύγχρονης εποχής)  ,τα βιβλία συγγραφέων καταγομένων από την περιοχή  αλλά και παρουσίαση των δυνατοτήτων που παρέχει η περιοχή στον επισκέπτη. Δίνονται πληροφορίες για το τι μπορεί να δει ο επισκέπτης  πέρα από τον αρχαιολογικό χώρο Αμφίπολης(Παγγαίο όρος, φαράγγι του Αγγίτη, σπήλαιο Αλιστράτης, Στρυμόνας ποταμός, μαρτυρικά χωριά, παραδοσιακοί οικισμοί Ροδολίβους και Πρώτης κλπ.)που μπορεί να διασκεδάσει, η να μείνει.

       Τα κείμενα του τουριστικού οδηγού για τον τύμβο Καστά και τα άλλα μνημεία της περιοχής γράφτηκαν από την επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας του τύμβου Καστά Κατερίνα Περιστέρη ,την έφορο αρχαιοτήτων Σερρών  Δήμητρα Μαλαμίδου και τον αρχαιολόγο Ν.Μπονόβα για  τα βυζαντινά μνημεία.

       Για την έκδοση του τόμου  δεν δόθηκε καμιά  βοήθεια ούτε από κρατικούς φορείς, ούτε από ΟΤΑ ,ούτε από άλλο συστημικό φορέα. Ανταποκρίθηκαν και βοήθησαν  κάτοικοι της περιοχής   κι΄ έτσι  υπάρχει πλέον τουριστικός οδηγός για την ευρύτερη περιοχής της Αμφίπολης(δυτικό Παγγαίο) που δίνει στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εικόνα  και τον καλεί να επισκεφθεί και ανακαλύψει και την άλλη Αμφίπολη  πέρα από τα αρχαιολογικά μνημεία, την περιοχή της Αμφίπολης με τα χωριά με την μακεδονική αρχιτεκτονική, τα γοητευτικά τοπία, τα μοναδικά βουνά και ποτάμια, τα μοναστήρια , την λαογραφία και τον  πολιτισμό της περιοχής.

         Στην Αμφίπολη, που τόσο παραστατικά περιγράφει ο Θουκυδίδης στην ιστορία του, κάθε βράχος, κάθε ρεματιά, κάθε ύψωμα συνδέεται με κάποιο μύθο η  ιστορικό γεγονός…και ο επισκέπτης που θα θελήσει να γνωρίσει την περιοχή θα ενθουσιαστεί  γιατί είναι μια περιοχή που προσφέρει χίλιες εικόνες, γεύσεις, μυρωδιές και ακούσματα ,μια περιοχή που ο μύθος είναι ζωντανός ακόμα και συμπλέκονται το χθες με το σήμερα.

       Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω πόσα πολλά μπορούν να γίνουν από τους πολίτες  όταν αποφασίζουν να θεωρήσουν προσωπική τους υπόθεση ότι αφορά τον τόπο τους, την πατρίδα τους.…και να τονίσω ότι η Ελλάδα θα αναγεννηθεί όταν αρχίσουν οι πολίτες να λειτουργούν ως ενεργοί πολίτες. Η περίπτωση  της «ωδής Αμφιπόλεως» δείχνει τι πρέπει και μπορεί να γίνει.

  • Δικηγόρος-πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δημοκρατία» στις 4-8-2018.
Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 07 Αυγ. 2018 - 10:02