Παρασκηνιακα και αλλα

ΦΙΛΟΣ και συνεργάτης… εξ απορρήτων, μου μετέφερε τη συζήτηση που είχε με συμπολίτη ηλικίας, σήμερα, 90 ετών, αναφορικά με την ονομασία του «Καμμένου πλάτανου» των Σερρών.

Όπως γνωρίζουν οι παλαιότεροι, στη διασταύρωση των οδών Νιγρίτης – Στρυμώνος – Αγκίστρου, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’50 υπήρχαν τα υπολείμματα κορμού ενός καμμένου πλάτανου.

Σύμφωνα με τον 90χρονο, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα, στα Σέρρας εκτός από τους γηγενείς Ελληνες υπήρχαν οι κατακτητές Τούρκοι αλλά και Βούλγαροι κομιτατζήδες, της Σχισματικής βουλγαρικής εκκλησίας.

Στα κλαδιά του πλάτανου έστηναν ενέδρα Μακεδονομάχοι της  Ανω Καμμενίκιας. Αθέατοι από τα φυλλώματα πυροβολούσαν τους αλλοεθνείς που πήγαιναν προς την περιοχή των Αγίων Σαράντα Μαρτύρων, τότε Τσερκέζικα.

Μετά από προδοσία, οι κατακτητές Τούρκοι έβαλαν φωτιά στον πλάτανο. Έτσι, η τοποθεσία ονομάστηκε «Καμμένος πλάτανος». Μαζί με το δέντρο, όμως, κάηκαν και οι φωλιές των πουλιών. Τα τελευταία, με αυτοθυσία προσπάθησαν να προστατέψουν τους νεοσσούς των από την πύρινη λαίλαπα, με αποτέλεσμα να καούν μαζί με τα μικρά τους!

Την δημοσιευόμενη φωτογραφία, της δεκαετίας του ’70, παραχώρησε στην «Πρόοδο» ο συμπολίτης ζωγράφος, Χριστόφορος Μελλίδης. Αριστερά, διακρίνονται τα δύο αιωνόβια πλατάνια στο τέρμα της οδού Αθαν. Αργυρού, ενώ  το βέλος ``σημαδεύει’’ την οδό Νιγρίτης. Τριακόσια μέτρα πιο κάτω είναι η πρώτη τριώροφη οικοδομή των Αλευρά-Κεΐσογλου. Στον κύκλο που μόλις διακρίνεται στο βόρειο σημείο της οικοδομής, ήταν ο «Καμμένος πλάτανος».

Τέλος, όλες οι παμπάλαιες μονοκατοικίες της φωτογραφίας, αριστερά σε πρώτο πλάνο, έχουν κατεδαφιστεί και στη θέση τους υπάρχουν σήμερα πολυκατοικίες.

Η ΣΦΗΚΑ 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 11 Φεβ. 2016 - 11:15