Παρασκηνιακα και αλλα

ΕΧΩ βιώσει μέσα στην ίδια μου την οικογένεια, τί  σημαίνει να σου σκοτώσουν άνανδροι δολοφόνοι έναν άνθρωπο που αγαπάς με όλη σου την καρδιά, είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή την επιλογή του Εθνικού Θεάτρου να ανεβάσει παράσταση βασισμένη σε κείμενα βιβλίου, του εκτελεστή της 17Ν, Σάββα Ξηρού. Και πρόσθεσε: «Η παραπάνω παράσταση, με χρήματα του ελληνικού λαού, αποτελεί προσπάθεια δημιουργίας κλίματος συμπάθειας προς τον δολοφόνο και προσβολή στη μνήμη των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν».

Όπως είναι γνωστό, μέλη της 17Ν  δολοφόνησαν τον βουλευτή της Ν.Δ., Παύλο Μπακογιάννη, σύζυγο της Ντόρας και αδελφής του Κυρ. Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζω ότι η παραπάνω τρομοκρατική  οργάνωση εξαρθρώθηκε «εξ αιτίας» του Σάββα Ξηρού, τη συμβολή, βεβαίως, της Θείας Δίκης! Ο Σ. Ξηρός ενώ βρισκόταν σε αποστολή, ``φορτωμένος’’ βόμβα, αυτή εξερράγη στα χέρια του, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείου, ενημερώθηκε η Αστυνομία και αυτό ήταν η αρχή του… ξηλώματος της οργάνωσης των δολοφόνων.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πλευρά, που θρήνησε αρκετά θύματα από τη δράση της 17Ν, μέσω της Πρεσβείας της, στην Αθήνα, αναρωτήθηκε με ανάρτηση στο twitter:

«Το Δημόσιο θα έπρεπε να χρηματοδοτεί την τέχνη ενός τρομοκράτη;».

Γιατί όχι; Όταν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν στη δίκη των μελών της 17Ν ως μάρτυρες υπεράσπισης των μετέπειτα καταδικασθέντων, όταν από την νυν κυβέρνηση γίνεται προσπάθεια αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, για… λόγους υγείας και κατ’ οίκον περιορισμό, γιατί να μην του δώσει, η κυβέρνηση, την δυνατότητα να εξαγνιστεί με χρήματα του λαού μας, ανεβάζοντας το Κρατικό Θέατρο παράσταση βασισμένη σε βιβλίο του Σ. Ξηρού;

Εδώ είναι Ελλάδα! Και ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, έτσι όπως εννοούν το άγιος οι σύντροφοι, πάρα πολλοί εκ των οποίων είναι άθεοι!

ΠΡΟ ημερών τιμήθηκε η Μνήμη των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος.

Μάλιστα, σε ειδική τελετή, η Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης τίμησε επιζώντες Ελληνες Εβραίους του Ολοκαυτώματος, που γλύτωσαν από τη φρίκη των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αλλά και πολλούς άλλους Ελληνες, που με αυταπάρνηση διέσωσαν συμπολίτες τους Εβραίους, από βέβαιο θάνατο.

Ανάμεσα στα θύματα του Ολοκαυτώματος, συγκαταλέγονται και οι Εβραίοι συμπολίτες μας. Σε αγαστή συνεργασία Γερμανών και Βουλγάρων τον Μάρτιο του 1943 και κατά τη διάρκεια της νύχτας, η συνοικία των Εβραίων της πόλης μας, στην περιοχή όπου τα δύο αιωνόβια πλατάνια, προς πρώην στρατόπεδο Πυροβολικά, περικυκλώθηκε από στρατεύματα.

Συνέλαβαν όλους τους Εβραίους, κάθε ηλικίας και φύλου. Τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, απ’ όπου στοιβαγμένοι με άλλους σε τρένα, οδηγήθηκαν στην βόρεια Βουλγαρία. Τους επιβίβασαν σε ποταμόπλοια, στον Δούναβη, με προορισμό τα κολαστήρια της Γερμανίας και Πολωνίας.

Εκτοτε αγνοείται η τύχη των συμπολιτών μας Εβραίων! Τους πέταξαν στα παγωμένα νερά του Δούναβη; Τους εκτέλεσαν εν πλώ; Άγνωστο. Δεν θα μάθουμε ποτέ τί έγιναν οι επιβιβασθέντες στα πλοία.

Απέφυγαν τη σύλληψη τρεις Σερραίοι Εβραίοι, διότι, συμπτωματικά απουσίαζαν από την πόλη. Ενας εξαυτών ήταν ο Αλμπέρτος Πρίζναλης, ο  οποίος εξάσκησε το επάγγελμα του υφασματοπώλη.

Επρόκειτο για έναν πνευματώδη και αξιαγάπητο συμπολίτη, ο οποίος απεβίωσε προ ετών, σε προχωρημένη ηλικία.

Νομίζω ότι με τη σύζυγό του είχε αποκτήσει δύο κορίτσια. Το ένα από αυτά, μέχρι πριν από λίγα χρόνια διατηρούσε φαρμακείο στη διασταύρωση των οδών Γενναδίου και Πρίγκ. Χριστοφόρου.

Νομίζω ότι, μέχρι το Μάρτιο του 1943, η Εβραϊκή Κοινότητα των Σερρών αριθμούσε 350 μέλη. Ο Δήμος Σερρών δεν θα έπρεπε να τοποθετήσει μια αναθηματική στήλη στην περιοχή όπου άλλοτε η Εβραϊκή συνοικία;

Είναι το ελάχιστο που πρέπει να κάνει, για να τιμήσει τους αφανισθέντες Εβραίους συμπολίτες μας, από τη Ναζιστική και Βουλγαρική θηριωδία.

Η ΣΦΗΚΑ 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 05 Φεβ. 2016 - 11:15