ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ

ΚΑΤΙ πρέπει να κάνει ο  Δήμος Σερρών για τις επικίνδυνες προεξοχές, στις στροφές των πεζοδρομίων. Αντί οι στροφές να έχουν εύλογο άνοιγμα, ουσιαστικά στενεύουν την στροφή. Το πεζοδρόμιο καταλήγει σε μια μύτη, η οποία δεν διακρίνεται, με αποτέλεσμα οι τροχοί των αυτοκινήτων να προσκρούουν με δύναμη.

Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο θραύσης των ακροαξονίων των αυτοκινήτων, αλλά λόγω αιφνιδιασμού των οδηγών μπορεί να παρεκκλίνουν τα οχήματα της πορείας τρων και να επιπέσουν σε άλλα αυτοκίνητα ή, το χειρότερο, να παρασύρουν πεζούς.

Ο Δήμος οφείλει να φροντίσει να βαφούν οι προεξοχές των πεζοδρομίων, στις στροφές, με φωσφορούχο ερυθρό ή λευκό χρώμα. Αυτό ήδη έπρεπε να είχε γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των έργων διαμόρφωσης πεζοδρομίων.

Κατά τα άλλα, η μία μετά την άλλη πεζοδρομούνται οι κεντρικοί οδοί των Σερρών. Αυτό σημαίνει εκδίωξη των αυτοκινήτων! Έτσι, «επιλύεται» το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Σερρών, το οποίο, οι εκάστοτε Δημοτικές Αρχές, επί 20 και πλέον χρόνια, προσπαθούν να επιλύσουν , αλλά αποτυγχάνουν παταγωδώς! Αντί να το επιλύσουν, το χειροτερεύουν, παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί πακτωλός εκατομμυρίων δραχμών.

Τώρα με τις πεζοδρομήσεις, το κυκλοφοριακό πρόβλημα επιδεινώθηκε επικίνδυνα, καθώς το κέντρο της πόλης έχει μόνο δύο οδικούς άξονες.

Ένας προς την Ανατολή (Βενιζέλου, Ερμού, Διον. Σολωμού) και ένας προς την Δύση (Εθν. Αντίστασης, Βασιλέως Βασιλείου, Βενιζέλου).

Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας, η κίνηση οχημάτων στους παραπάνω δυο οδικούς άξονες, γίνεται με βήμα σημειωτόν!

Και μια… λεπτομέρεια! Οι πεζοδρομήσεις καταστρέφουν επιχειρήσεις!

ΦΩΝΗ διαμαρτυρίας ύψωσαν δήμαρχοι του Νομού Σερρών, κατά της εγκατάστασης μονάδας εξόρυξης χρυσού, στην περιοχή του Αγκίστρου. Υποστηρίζουν ότι οι μεταλλευτικές εργασίες θα επιβαρύνουν το περιβάλλον, ενώ ανέφεραν διάφορα παραδείγματα.

Είναι γεγονός ότι, οι ανά τον κόσμο εταιρίες εξόρυξης χρυσού, παραβιάζουν συστηματικά τους περιβαλλοντικούς όρους ,για αυτό και υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων.

Τρανό παράδειγμα η περιοχή Σκουριές της Χαλκιδικής, όπου οι κάτοικοι έχουν προβεί σε δυναμικές κινητοποιήσεις κατά της εταιρίας εξόρυξης χρυσού, ενώ η κατάσταση έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα, μετά τις ενέργειες της εταιρίας για την εγκατάσταση νέας μονάδας.

Οι κάτοικοι πολλών χωριών, με επίκεντρο την Ιερισσό – Χαλκιδικής, υποστηρίζουν ότι η μεταλλευτική μονάδα στις Σκουριές θα μολύνει τον υδροφόρο ορίζοντα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων.

Στο θέμα παρενέβη και το υπουργείο Περιβάλλοντος, ανακαλώντας την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Η εταιρεία προσέφυγε στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.

Μετά τα παραπάνω, νομίζω ότι έχουν δίκαιο οι δήμαρχοι του νομού μας, που τάχθηκαν κατά της λειτουργίας μονάδας εξόρυξης χρυσού στο Άγκιστρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Άγκιστρο διαθέτει πλούσιο υδάτινο ορίζοντα. Στην περιοχή λειτουργούν:

Ιχθυοτροφείο Πέστροφας.
Ιαματικά Λουτρά ζεστού νερού.
Εμφιαλωτήριο ύδατος.
Δύο μονάδες παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Και μόνο για τους τρεις πρώτους λόγους, δεν πρέπει να εγκατασταθεί στο Αγκιστρο μονάδα εξόρυξης χρυσού.

Η ΣΦΗΚΑ

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 22 Δεκ. 2015 - 12:15