Οδοιπορικό στη Μ. Εβδομάδα: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…»

Ξημερώνει αύριο η Κυριακή των Βαΐων και οι πιστοί σε όλον τον ορθόδοξο κόσμο θα γιορτάσουν την θριαμβευτική είσοδο του Ιησού Χριστού εις τα Ιεροσόλυμα. Θα ακούσουμε το πλήθος να ζητοκραυγάζει  «Ωσαννά εν τοις υψίστοις, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου».
και να υποδέχεται τον Ιησού Χριστό ως Μεσσία και Βασιλέα στρώνοντας τον δρόμο Του  με βάγια.
Και το απόγευμα της ίδιας ημέρας, μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα, με σβηστά τα φώτα και αναμμένα τα κεράκια στα χέρια των πιστών, θα ακουστεί στις εκκλησίες το υπέροχο τροπάριο «ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός…»,  ενώ την ίδια στιγμή θα γίνει η είσοδος του Νυμφίου Χριστού σε όλους του Ναούς, για να ξεκινήσει η πιο συγκλονιστική περίοδος του έτους, η Μεγάλη Εβδομάδα.
Οι ιεροψάλτες θα ψάλουν το τροπάριο «συμπορευθῶμεν αὐτῶ καί συσταυρωθῶμεν» για να ακολουθήσει η ανοδική πορεία προς τον Γολγοθά, ώστε να συμπορευθούν όλοι οι χριστιανοί, - όσοι θα ευρίσκονται εις τους ναούς και θα ακούσουν την υπέροχη υμνολογία της Μ. Εβδομάδας-  μαζί με τον Χριστό, και συνοδοιπόροι, να ζήσουν τα μεγάλα γεγονότα που θα διαδραματιστούν αυτήν την μοναδική Εβδομάδα.
Η υπέροχη υμνολογία της Μ. Εβδομάδας θα συνοδεύει αυτήν την πορεία μας σε όλα τα φρικτά και σωτήρια πάθη, για να ακολουθήσει στο τέλος του δρόμου η Ανάσταση. Η συμπόρευση αυτές τις ημέρες, μαζί με τον Χριστό, εις τους ιερούς Ναούς, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να νιώσουμε και να γιορτάσουμε την Ανάσταση. Ο δρόμος που μας δείχνει ο Χριστός είναι πολύ δύσκολος και δύσβατος, αλλά είναι ο μοναδικός που οδηγεί στην Ανάσταση. Καλή συμπόρευση με τον Χριστό και καλή Ανάσταση!

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΤΗΣ Μ. ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ

Η εκκλησία, θέλοντας όλοι οι πιστοί να μπορέσουν να παρακολουθήσουν  τις ακολουθίες αυτών των ημερών, μετέφερε τον Όρθρο της κάθε ημέρας από το πρωί, στο απόγευμα της προηγουμένης ημέρας. Δηλ. ο όρθρος της Μ. Δευτέρας, θα ψαλεί το απόγευμα της Κυριακής των Βαϊων, ο όρθρος της Μ. Τρίτης, το απόγευμα της Μ. Δευτέρας και ούτω καθ’ εξής.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΒΑΪΩΝ (απόγευμα): « Τη αγία και Μεγάλη Δευτέρα  μνήμην ποιούμεθα του μακαρίου Ιωσήφ του παγκάλου και της υπό του Κυρίου καταραθείσης και ξηρανθείσης συκης».
Στην αρχή της Μ. Εβδομάδας η εκκλησία  μας δείχνει δύο δρόμους που μπορούμε να ακολουθήσουμε. Αφ’ ενός μεν, μας παρουσιάζει σαν πρότυπο προς μίμηση τον πάν-καλο Ιωσήφ, που είναι τρόπον τινά η προτύπωσις του Ιησού Χριστού, γιατί φθονείται και αυτός όπως ο Κύριος και πάσχει αναιτίως, όπως ο Κύριος, και αφ’ ετέρου τον δεύτερο δρόμο, που είναι η άκαρπη συκή, την οποία ο Χριστός καταράστηκε. Δύο δρόμους, ένας προς μίμηση και ο άλλος προς αποφυγή.
Μ. ΔΕΥΤΕΡΑ (απόγευμα): «Τη Αγία και Μεγάλη Τρίτη της των δέκα παρθένων παραβολής, της εκ του ιερού Ευαγγελίου μνείαν ποιούμεθα».
Την Μ. Δευτέρα το απόγευμα γινόμαστε κοινωνοί δύο παραβολών του Κυρίου. Της παραβολής των μωρών παρθένων και της παραβολής των ταλάντων. Η πρώτη μας διδάσκει πως αν θέλουμε να κερδίσουμε  την βασιλεία των ουρανών πρέπει να φροντίσουμε από πριν, έτσι ώστε, η ψυχή μας να είναι έτοιμη. Ενώ η δεύτερη μας διδάσκει πως οι άνθρωποι πρέπει να καλλιεργούν τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός, όχι μόνο για το δικό τους καλό αλλά και για το καλό του συνόλου.

xristos_ypodoxi_ierosolima_vagia.jpg


Μ. ΤΡΙΤΗ (απόγευμα): «Τη Αγία και Μεγάλη Τετάρτη, της αλειψάσης του Κυρίου μύρο πόρνης γυναικός μνείαν ποιείσθαι, οι θεοφόροι πατέρες εθέσπισαν…».
Η εκκλησία προβάλει και πάλι μία πόρνη, η οποία ζητώντας συγχώρεση, έλουσε με μύρο τον Κύριο. Η γυναίκα αυτή δείχνει έμπρακτα την αγάπη και την μετάνοια, που μόνο αυτά είναι ικανά να μας ενώσουν με τον Χριστό.
Το ίδιο απόγευμα επίσης, θα ψαλεί στις εκκλησίες το υπέροχο τροπάριο της Κασσιανής, ένα ακόμη παράδειγμα αληθινής μετάνοιας και αγάπης προς τον Κύριο.
Μ. ΤΕΤΑΡΤΗ (απόγευμα): «Τη Αγία και Μ. Πέμπτη, οι τα πάντα καλώς διαταξάμενοι θείοι πατέρες, τέσσαρα τινά εορτάζειν: τον Ιερόν Νιπτήρα, τον Μυστικόν Δείπνον, την υπερφυά Προσευχή και την προδοσίαν αυτήν».
Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ερχόμαστε να ζήσουμε μαζί με τον Κύριο τέσσερα μεγάλης σημασίας γεγονότα. α)Την τελετή του ιερού Νιπτήρα κατά την οποία ο Χριστός θα πλύνει τα πόδια των μαθητών του, θέλοντας να δώσει έτσι ένα σπουδαίο μάθημα ταπεινώσεως και απλότητας, β)  την παράδοση του μυστηρίου της Θείας Ευχαριστίας στον Μυστικό Δείπνο με την εντολή: «τούτο ποιείτε εις την εμήν ανάμνησιν», γ) την προσευχή Του στο όρος των Ελαιών και την παράδοσή Του στους Ρωμαίους με την βοήθεια του Ιούδα.
Μ. ΠΕΜΠΤΗ (απόγευμα): «Τη Αγία και Μεγάλη Παρασκευή τα άγια και σωτήρια και φρικτά πάθη του Κυρίου και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού επιτελούμεν…..»
Το απόγευμα αυτό θα διαβαστούν στους ναούς μας τα Δώδεκα Ευαγγέλια. Μετά το έκτο Ευαγγέλιο θα γίνει η σταύρωση του  Κυρίου μας. Την ημέρα αυτή ξαναζούμε τα φρικτά γεγονότα που διαδραματίστηκαν την τελευταία ημέρα της ζωής του Χριστού πάνω στη γη, τους ραπισμούς, τους χλευασμούς, τα μαστιγώματα, τον ακάνθινο στέφανο, την ελευθέρωση του Βαραβά, τον Γολγοθά και τέλος την Σταύρωση.
Μ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ (απόγευμα): Τω Αγίω και Μεγάλω Σαββάτω, τη θεόσωμον ταφήν και την εις άδου κάθοδο του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομεν….».
Η Μ. Παρασκευή είναι ημέρα μεγάλου πένθους για όλους τους Ορθοδόξους.     Ήδη, από το βράδυ της Μ. Πέμπτης,  έχουν στολιστεί οι Επιτάφιοι σε όλους του ναούς και το  απόγευμα της Μ. Παρασκευής θα ψαλλούν σε όλους τους ναούς οι τρεις στάσεις των εγκωμίων.
 Όμως παρ’ όλα αυτά, το φως της Αναστάσεως αρχίζει να αχνοφέγγει, με την κάθοδο του Χριστού στον Άδη και την ελευθέρωση των νεκρών, από τα δεσμά του θανάτου.
ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ  (βράδυ) - ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ:
«Τη Αγία και Μεγάλη Κυριακή του Πάσχα αυτήν την ζωηφόρον Ανάστασιν εορτάζομεν του Κυρίου και Θεού και Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού».
 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 16 Απρ. 2022 - 12:21