Το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου Σερρών

Σύμφωνα με  τα στοιχεία του ισολογισμού έναρξης του 2011 και του ισολογισμού λήξης του 2016 του Δήμου Σερρών αποδεικνύεται περίτρανα η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου Σερρών. Η δημοτική αρχή (Δημοτική Πρωτοβουλία Σερραίων) του Δημάρχου, κ. Πέτρου Αγγελίδη, νοικοκύρεψε τα οικονομικά του Δήμου Σερρών με σχέδιο και προγραμματισμό και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλου Δήμους.

1.- Ταμειακά διαθέσιμα

Συγκεκριμένα η δημοτική αρχή υπερδιπλασίασε τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Σερρών διεκδικώντας έσοδα (εφαρμογή ΚΕΔΕ) και χρηματοδοτήσεις. Συγκεκριμένα τα παρέλαβε σύμφωνα με τον ισολογισμό έναρξης την 1η Ιανουαρίου του 2011 στα 5.002.037,31 ευρώ και στις 31 Δεκεμβρίου 2016 ανέρχονταν στα 11.903.128 ευρώ. Σήμερα ξεπερνούν τα 17.500.000 ευρώ.

2.- Υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες)

Επιπλέον η δημοτική αρχή τα πρώτα έξι χρόνια(2011-2016) αν και αντιμέτωπη με τις αντίξοες συνθήκες της ελληνικής οικονομίας, με τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις από την πολιτεία κατά 65%, κατάφερε χωρίς να λάβει ούτε ένα ευρώ δάνειο να εξοφλήσει τα  χρέη προς την αγορά και να μειώσει στο ελάχιστο τα παλαιά δάνεια που κληρονόμησε από τις προηγούμενες οικονομικές χρήσεις.  

3.- Χρονικό διάστημα αποπληρωμής οφειλών

Παράλληλα κατάφερε στην εξαετία 2011-2016 να αποπληρώνει υποχρεώσεις σε προμηθευτές σε διάστημα 60 ή το αργότερο 90 ημερών σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια που ο Δήμος Σερρών καθυστερούσε την αποπληρωμή των οφειλών σε προμηθευτές έως και πέντε χρόνια. Ο Δήμος Σερρών είναι πλέον αξιόπιστος στην αγορά.

4.- Αύξηση κεφαλαίου στον Ισολογισμό του 2014

Επίσης αποτελεί επίτευγμα της δημοτικής αρχής η αύξηση του κεφαλαίου στον ισολογισμό του 2014 του Δήμου Σερρών κατά 102.173.744,22 ευρώ, καθώς η οικονομική υπηρεσία του Δήμου Σερρών σε συνεργασία με το τμήμα ακίνητης περιουσίας του Δήμου Σερρών όπου προΐστατο ο πρώην αντιδήμαρχος, κ. Παύλος Μυστακίδης και με τη βοήθεια των εργαζομένων του Δήμου και εξωτερικών συνεργατών ενσωμάτωσε στον ισολογισμό του 2014 τις αξίες των ακινήτων του επικαιροποιημένου μητρώου παγίων του Καποδιστριακού Δήμου Σερρών.

Μάλιστα τα παραπάνω συμπεράσματα ενισχύονται ακόμη περισσότερο από τους χρηματοοικονομικούς αριθμοδείκτες που αναλυτικά ακολουθούν.

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

1.- ΓΕΝΙΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

geniki_reustotita.jpg

Το 2011 το κυκλοφορούν ενεργητικό το οποίο περιλαμβάνει τις απαιτήσεις, τα διαθέσιμα και τα αποθέματα του Δήμου Σερρών, επαρκεί για να καλύψει μόνο μία (1) φορά τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του. Όμως το 2016 τις καλύπτει δέκα (10) φορές, που σημαίνει ότι υπερκαλύπτει τις υποχρεώσεις του.

 

2.- ΤΑΜΕΙΑΚΗΣ ΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣ

tameiaki_reustotita.jpg

Παρατηρούμε ότι τα διαθέσιμα ρευστά το 2011 δεν επαρκούν για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το 2016 όμως τα χρήματα από το ταμείο και τις καταθέσεις όψεως, καλύπτουν πάνω από επτά (7) φόρες τις υποχρεώσεις του Δήμου Σερρών και αυτό γιατί τα διαθέσιμα υπερδιπλασιάστηκαν ενώ ταυτόχρονα οι υποχρεώσεις μειώθηκαν πάρα πολύ.

ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΕΣ ΔΟΜΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ-ΔΑΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗΣ

1.- ΑΡΙΘΜΟΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

ypoxreoseis.jpg

Ο Δήμος Σερρών από τον ισολογισμό έναρξης του 2011 μέχρι τον ισολογισμό του  2016 κατάφερε να μειώσει σημαντικά το δείκτη κυρίως μειώνοντας το σύνολο των υποχρεώσεών του αλλά και αυξάνοντας τα ίδια κεφάλαιά του.

  arithmodeiktis.jpg

2.-ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΙΔΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

makroprothesmes.jpg

Πιο συγκεκριμένος από τον προηγούμενο δείκτη είναι ο εν λόγω δείκτης, καθώς για να τον υπολογίσουμε χρησιμοποιούμε μόνο τις μακροχρόνιες δανειακές υποχρεώσεις. Η διαχρονική μείωσή του προέρχεται από την μείωση των μακροχρόνιων υποχρεώσεων σχεδόν στο μισό αλλά και από την αύξηση των ιδίων κεφαλαίων.

idia_kefalaia.jpg

3.- ΞΕΝΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

kefalaia.jpg

Από το 2011 το ποσοστό ήταν μικρό όμως μέχρι το τέλος του 2016 έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των υποχρεώσεων αλλά και την αύξηση των συνολικά απασχολούμενων κεφαλαίων.

4.- ΙΔΙΑ ΠΡΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

apasxoloumena.jpg

Ο δείκτης ίδια προς συνολικά κεφάλαια αντανακλά την μακροχρόνια ρευστότητα της οικονομικής μονάδας διότι μας παρέχει ενδείξεις για τυχόν δυσκολίες στην αποπληρωμή των υποχρεώσεών της. Ο συγκεκριμένος δείκτης όταν είναι υψηλός σημαίνει πως η πιθανότητα δυσκολίας εξόφλησης των υποχρεώσεων είναι μικρή. Για τον Δήμο Σερρών η πιθανότητα αυτή είναι πολύ μικρή, καθώς ο δείκτης είναι πολύ υψηλός ήδη από το 2011 και αυξάνεται ακόμη περισσότερο το 2016.

deiktes.jpg

Οι ως άνω χρηματοοικονομικοί δείκτες λαμβάνοντας υπόψη τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών του Δήμου Σερρών καταμαρτυρούν τη θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Σερρών κατά την περίοδο 2011-2016.

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 24 Μάιος. 2019 - 18:53