Η Φυσική στη ζωή μας-Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας(*)

Είναι γνωστός  ο ``πόλεμος’’ που διεξάγουν οι μεγάλες κυρίως δυνάμεις για τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών. Οι πρωταγωνιστές των δύο παγκοσμίων Πολέμων (Α~ και Β~)  στόχευαν εκεί. Η ίδια κατάσταση συνεχίζεται και σήμερα  (ανατολική mεσόγειος). Το πετρέλαιο για πολλές δεκαετίες αποτελούσε και εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας. Παράλληλα όμως είναι γνωστές οι συνέπειες της χρήσης του για το περιβάλλον, λόγω της αποβολής των ρυπογόνων αερίων (διοξείδιο του άνθρακα). 
Η κλιματική αλλαγή (το θέμα της εποχής μας) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβίωση του πλανήτη μας.
Ο άνθρωπος στην προσπάθειά του να αποτρέψει την καταστροφή αυτή στράφηκε σε άλλες πηγές ενέργειας, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε.)
Το μέλλον της ενέργειας ανήκει στις ανανεώσιμες πηγές που εκτοπίζουν σιγά – σιγά το πετρέλαιο και τα στερεά καύσιμα (για άνθρακα, λιγνίτη κ.ά.) για τους λόγους που αναφέρουμε (ρύπανση).
Από τις σπουδαιότερες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι τα Φωτοβολταϊκά πάρκα και η Αιολική Ενέργεια, διαδεδομένες σε μεγάλο βαθμό στη χώρα μας.
Αιολική Ενέργεια
Ο άνεμος, όπως και το φως του ήλιου, είναι δύο αγαθά της φύσης που προσφέρονται δωρεάν στον άνθρωπο. Για να παράγουμε αιολική ενέργεια χρησιμοποιούμε την δύναμη του ανέμου σε συνδυασμό με μία ειδική συσκευή.
Αρχή λειτουργίας
Η αιολική ενέργεια, υπό μορφή ηλεκτρικής ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα), παράγεται στις ανεμογεννήτριες. Οι ανεμογεννήτριες αποτελούνται από έναν ιστό (6Χ1) μεγάλου μήκους (μπορεί να φτάσει τα 250 μέτρα) στο άκρο του οποίου υπάρχει ``κεφαλή’’ συνδεδεμένη

με το κιfotoboltaika_tetrastilo.jpgνητό μέρος της γεννήτριας (τον ρότορα) και φέρει τρία κυρίως πτερύγια. Τα πτερύγια (μήκους 50 περίπου μέτρων), αποτελούνται από ελαφρό υλικό (π.χ. αλουμίνιο) χρησιμοποιούν τον άνεμο για την περιστροφή τους και την παραγωγή στη συνέχεια ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω του ρότορα) λόγω μεταβολής της μαγνητικής ροής που προσφέρει ο στάτορας (σταθερό μέρος, μαγνήτης).
Ιστορική διαδρομή
Οι ανεμογεννήτριες που βλέπουμε να ξεφυτρώνουν στις ράχες κυρίως των βουνών μας (αιολικά πάρκα) μας φέρνουν στο μυαλό τους ανεμόμυλους (Μύκονος) και γιατί όχι τον ``Δον Κιχώτη’’.
Κάνοντας μια ιστορική διαδρομή θα δούμε ότι οι ανεμόμυλοι ήρθαν σ’ εμάς από την Περσία τον 7ο αιώνα μ.Χ. Η ιδέα όμως του ανεμόμυλου ξεκινάει βασικά από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρινό, που τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατασκεύασε πρώτος ανεμόμυλο για να κινεί τα πιστόνια του μουσικού του οργάνου. Άρα η Ελλάδα των Ελληνιστικών χρόνων κατέχει τα πρωτεία.
Στη συνέχεια συναντάμε την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας στους μεσαιωνικούς χρόνους (ανεμόμυλοι του Ευρωπαϊκού Νότου). Οι σταυροφόροι μετέφεραν αργότερα τους ανεμόμυλους στον Ευρωπαϊκό Βορρά και έχουμε τους ανεμόμυλους της Ολλανδίας.
Στους νεότερους χρόνους πρωτοστατεί η Δανία στη χρήση της αιολικής ενέργειας. Αρχικά με τον Pol La Cοur (1894) ανακαλύπτει το μυστικό των τριών πτερύγων στον αιολικό ιστό και τελικά το 1956 κατασκευάζεται στη Δανία η πρώτη ανεμογεννήτρια των τριών πτερύγων με απόδοση 2000 κιλοβάτ σε ηλεκτρική ενέργεια.
Οι μεγαλύτερες χώρες αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας είναι σήμερα οι Η.ΠΑ., η Γερμανία και τέλος, η Κίνα.
Αιολική Ενέργεια
και Ελλάδα
Η χώρα μας μπήκε δυναμικά στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σε πολλά σημεία της Ελλάδος, κυρίως στον κάμπο, βλέπουμε τα φωτοβολταϊκά πάνελ (μετατρέπουν το φως του ηλίου σε ηλεκτρική ενέργεια).
Σε οροπέδια και σε κορυφογραμμές καθώς και σε θαλάσσιες περιοχές συναντάμε τα αιολικά πάρκα, σπουδαίο είδος ανανεώσιμης πηγής ενέργειας. Είναι το μέλλον της ηλεκτροδότησης των νησιών μας (και όχι μόνο).
Η στροφή της ελληνικής οικονομίας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχει ως αποτέλεσμα την εκδήλωση ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος από ξένους οίκους (κυρίως Ιταλικούς και Γερμανικούς) αλλά και Ελληνικούς (η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Μυτιληναίος κ.ά.) ενεργειακούς ομίλους.
Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το μέλλον της Ελληνικής και Παγκόσμιας Οικονομίας.  Η παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες (ήλιος, αέρας) με αποτέλεσμα να μην είναι διαθέσιμη ανά πάσα στιγμή.
Παρόλα αυτά είναι αναγκαίες για τη διάσωση του πλανήτη μας.

(*)Ο Νίκος Κεραμιτσόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής και πρώην Διευθυντής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 21 Νοε. 2019 - 13:35