Το Φεστιβάλ της Κοιλάδας

Αν αναρωτηθεί κανείς ποιο είναι αυτό το στοιχείοπου δίνει ιδιαίτερη ταυτότητα και ξεχωριστό χαρακτήρα σε μια πόλη, οι απαντήσεις που θα λάβει θα είναι πολλές. Ένα μνημείο, η ιστορία, οι θρησκευτικές της παραδόσεις της ή το φυσικό της κάλλος. Ωστόσο, δε θα είναι λίγοι όσοι θα προκρίνουν τον πολιτισμό της. Η κουλτούρα μιας πόλης και τα πολιτιστικά της δρώμενα αποτελούν την ψυχή της, δίνουν νόημα στην καθημερινότητά της και είναι εξίσου απαραίτητα για τους πολίτες της όπως οι αναπλάσεις και τα έργα υποδομών.
Αυτή, λοιπόν, η ιδιαίτερη πολιτιστική ταυτότητα είναι κάτι που λείπει από την πόλη μας. Και με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι το κενό αυτό δεν οφείλεται στην έλλειψη ενδιαφέροντος από μέρους των Σερραίων. Στις σποραδικές και μάλλον ασυντόνιστες προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια, η δίψα του κόσμου για τις τέχνες και την πολιτιστική του καλλιέργεια είναι κάτι παραπάνω από εμφανής. Οι αίθουσες γεμίζουν σχεδόν σε κάθε συναυλία ή θεατρική παράσταση. Απουσιάζει, όμως, ο προσεκτικός σχεδιασμός των δρώμενωνκαι ο κεντρικός συντονισμός, ώστε η επαφή των Σερραίων με τις πολυποίκιλες εκφάνσεις της πολιτιστικής έκφρασης να γίνει πιο συστηματική και ουσιαστική.
Προσωπικό μου όραμα, ως εν δυνάμει Σύμβουλος της μελλοντικής δημοτικής αρχής, είναι οι Σέρρες να μετατραπούν σε έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό, τόσο για επισκέπτες από την ευρύτερη περιοχή μας όσο και για ξένους τουρίστες από τις γειτονικές Βαλκανικές χώρες. Αυτό θα επιτευχθεί με μια στοχευμένη προσπάθεια και επιστράτευση κάθε είδους εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων, που θα καταστήσουν την πόλη μας μια ελκυστική επιλογή για σύντομες και ψυχαγωγικές αποδράσεις. Αθλητικές διοργανώσεις και πρωταθλήματα, εικαστικές εκθέσεις, διαγωνισμοί φωτογραφίας και θεάτρου, οργανωμένες πεζοπορίες σε διάφορες περιοχές του Δήμου μας, αγώνες δρόμου και άλλες δραστηριότητες μπορούν να δώσουν μια νέα πνοή στη Σερραϊκή ζωή. Η ιδέα των κοινωνιών να στραφούν και να επενδύσουν στον πολιτιστικό τουρισμό οφείλεται σε ποικίλους παράγοντες μεταξύ των οποίων εμφανίζεται και η αλλαγή στις προτιμήσεις  διασκέδασης, όπου παρουσιάζεται ενδιαφέρον για ξεχωριστές και πρωτότυπες εμπειρίες , στροφή στην διασκέδαση και τα πολιτιστικά φεστιβάλ. Έτσι είναι πλέον γνωστό ότι στην εποχή μας τα φεστιβάλ κάθε είδους αποτελούν πόλο 
          (συνέχεια στην 4η σελίδα)
(συνέχεια από την 1η σελίδα)
έλξης  και είναι μια ιδέα που εφόσον οι μεγάλες ή μικρές πόλεις  εκμεταλλευτούν σωστά θα υπάρχει ραγδαία αύξηση τόσο της επισκεψιμότητας όσο και της αναγνωρισιμότητάς τους, παράγοντες που θα συντελέσουν ευνοϊκά στην ανάδειξη τους.
Η δημιουργία και καθιέρωση ενός θεσμού που, με σωστό σχεδιασμό, όρεξη και μεράκι, θα μπορέσει να γίνει συνώνυμος της Σερραϊκής κουλτούρας αποτελεί βασική μου προτεραιότητα. Ένα ετήσιο μουσικό φεστιβάλ, μια σειρά συναυλιών κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου του καλοκαιριού στα πρότυπα αντίστοιχων εκδηλώσεων του εξωτερικού, αλλά και της χώρας μας. Τα πολιτιστικά φεστιβάλ έχουν διαμορφώσει τη δική τους ταυτότητα και αποτελούν μοναδικά πολιτιστικά προϊόντα, τα οποία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στους επισκέπτες και μπορούν να αποτελέσουν από μόνα τους κίνητρο και σκοπό για επίσκεψη και παρακολούθηση από τους επισκέπτες του τόπου και όχι μόνο. Σημαντική είναι ακόμη η συμβολή στην προσέλκυση επενδυτών τοπικών και μη αλλά και στην συνεργασία μεταξύ των κατοίκων, των τοπικών αρχών και φορέων, ώστε να προβάλλουν τον τόπο, τα ήθη, τα έθιμα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Μερικά παραδείγματα επιτυχημένων φεστιβάλ αποτελούν τα παρακάτω: το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους που λαμβάνει χώρα στην Δράμα, το φεστιβάλ «Cosmopolis» στην  Καβάλα, με συναυλίες, χορούς και γεύσεις από διάφορους πολιτισμούς, το φεστιβάλ Θεσσαλίας «με θέα το Αιγαίο» όπου διοργανώνονται μια σειρά από δωρεάν εκδηλώσεις αρκετές μέρες, με σκοπό την ανάπτυξη των παραλιών της Λάρισας και ανάδειξη της περιοχής, το φεστιβάλ Λιμνών στην Καρδίτσα με θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. 
Ο χώρος που μπορεί να το φιλοξενήσει, δεν είναι άλλος από την Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων. Πρόκειται για μια τοποθεσία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που θα γίνει το σκηνικό μιας τριήμερης γιορτής της μουσικής, ενός πλούσιου οπτικοακουστικού θεάματος, χάρη στους καλλιτέχνες που θα προσκληθούν να συμμετάσχουν από το πολιτιστικό τμήμα του Δήμου. Η κοιλάδα θα γεμίσει ζωντάνια, μελωδίες και νότες και, καθώς η μουσική ενώνει ανθρώπους και ψυχές, το φεστιβάλ, με τη κατάλληλη επιλογή τραγουδιστών και συγκροτημάτων, θα απευθύνεται  τόσο σε Έλληνες όσο και σε ξένους θεατές. Οι Βαλκάνιοι γείτονές μας διανύουν εύκολα τα χιλιόμετρα που τους χωρίζουν από την περιοχή μας για να πραγματοποιήσουν αγορές ή για να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και θα είναι εξίσου πρόθυμοι να το κάνουν για να παραστούν στο μουσικό γεγονός του καλοκαιριού και να ακούσουν ζωντανά αγαπημένους εγχώριους και διεθνείς καλλιτέχνες. Θα είναι, λοιπόν, η ιδανική αφορμή για να επισκεφτούν και την ίδια την πόλη των Σερρών, που συνήθως δεν περιλαμβάνουν ως καθ’αυτό προορισμό στο ταξίδι τους. Όσο για τον τουρισμό εντός συνόρων, έμφαση θα δοθεί στην προσέλκυση φοιτητών και νέων, που επιθυμούν να περάσουν ένα ανέμελο και άκρως ψυχαγωγικό Σαββατοκύριακο σε έναν κοντινό τους προορισμό.
Η ανάδειξη και μελλοντική επιτυχία του φεστιβάλ, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη σερραϊκή οικονομία, τόσο σε επίπεδο ξενοδοχειακής πληρότητας όσο και στην τόνωση της τοπικής αγοράς. Αντίστοιχες εκδηλώσεις στη Μακεδονία, οι οποίες έχουν αποκτήσει διεθνή φήμη, προσελκύουν έως και 50.000 επισκέπτες, με τις ανάλογες θετικές συνέπειες στους οικονομικούς δείκτες των πόλεων που τις φιλοξενούν.
Με τη σωστή στρατηγική και προώθηση, το Φεστιβάλ της Κοιλάδας θα γίνει το νέο ορόσημο της πόλης μας και της πολιτιστικής της ζωής. Θα της προσδώσει τη δική της ξεχωριστή μουσική προσωπικότητα και θα γίνει ταυτόσημο της καλοκαιρινής ψυχαγωγίας για όλους τους Σερραίους, αλλά και για όλους τους λάτρεις της μουσικής.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 23 Μάιος. 2019 - 14:28