Έχουμε ανάγκη από σύγχρονες και ανοιχτές παιδικές χαρές

Ρωτήθηκα πολλές φορές γιατί θέλω να γίνω Δημοτικός Σύμβουλος. Γιατί πιστεύω στον άνθρωπο και ο Δήμος είμαστε εμείς, οι άνθρωποι που επιλέξαμε τις Σέρρες  για να ζήσουμε, να εργαστούμε, να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας. Εμείς ζούμε στις γειτονιές της, εμείς ζούμε τα προβλήματά της και εμείς γνωρίζουμε τις λύσεις που αναζητούμε να γίνουν πράξη.
Διαβάζοντας στο περιοδικό SER-FREE τη συνέντευξη της προέδρου  του Συλλόγου Σερραίες Mανούλες:  «Είμαι μαμά δυο παιδιών και θα επιθυμούσα μια πόλη φιλική προς τα παιδιά, θα ήθελα παιδικές χαρές ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια και να χαίρονται το παιχνίδι τους,…» θα έλεγα πως συμφωνώ μαζί της απόλυτα. Η παιδική χαρά αποτελεί χώρο αναψυχής και διαπαιδαγώγησης που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Όλοι μας έχουμε διαμορφώσει μνήμες και εμπειρίες μέσα από το παιχνίδι σε παιδικές χαρές. Τα οφέλη λοιπόν που αποκομίζει ένα παιδί μέσα από την διαδικασία του παιχνιδιού είναι πολλαπλά και ποικίλα. 
Οι καιροί αλλάζουν, οι γενιές εξελίσσονται και παρά την ραγδαία είσοδο της τεχνολογίας σε κάθε σπίτι, η παιδική χαρά δεν έχασε ποτέ τον ρόλο που έχει στην κοινωνία, όπως και τη συμβολή της στην ανάπτυξη και κοινωνικοποίηση των παιδιών. Παρά τον σημαντικό της ρόλο όμως, φαίνεται πως η κοινωνία μερικές φορές αψηφά και ξεχνά την σημαντικότητα του παιχνιδιού και συνεπώς της παιδικής χαράς για τα μικρότερα μέλη της, με άλλα λόγια για το μέλλον της. Υπάρχουν παιδικές χαρές και μάλιστα στο κέντρο της πόλης, που εμφανίζουν μια αποκαρδιωτική εικόνα, που δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα που έχουμε χαραγμένη στο μυαλό μας, για ένα από τα πιο αγαπημένα μέρη που συντροφεύουν τις αναμνήσεις μας, την όαση ανεμελιάς για μικρούς και μεγάλους. 
Μεγάλα χόρτα, χρώματα που έχουν ξεθωριάσει, σκου-
         (συνέχεια στην 3η σελίδα)
(συνέχεια από την 1η σελίδα)
ριασμένα σίδερα, παρατημένες κατασκευές – πολλές φορές κατεστραμμένες είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που συναντά κανείς κάνοντας μια βόλτα στην πόλη.  Μια κατάσταση που όχι μόνο δεν ευνοεί την συνεύρεση των μικρών παιδιών στο χώρο της παιδικής χαράς αλλά δημιουργεί  ταυτόχρονα πιθανότητα  τραυματισμού. Κάθε σύγχρονη κοινωνία που σέβεται τους πολίτες της οφείλει να έχει ανοιχτά τα μάτια στις βασικές τους ανάγκες και να υλοποιεί τις υποχρεώσεις της. Οφείλει λοιπόν να παρέχει σύγχρονες και ανοιχτές παιδικές χαρές. Να διενεργεί συχνούς ελέγχους συντήρησης και καταλληλότητας, να τις εξοπλίσει με ασφαλή όργανα αλλά να δώσει και την δέουσα σημασία στο φυσικό περιβάλλον, που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των παιδιών. 
Τοποθέτηση κατάλληλου και επαρκή φωτισμού για καλύτερη ορατότητα, μέριμνα για επαρκή αριθμό καθισμάτων για τους συνοδούς των παιδιών, τοποθέτηση βρύσης με πόσιμο νερό, ύπαρξη σημείων σκίασης που προστατεύονται απ’  τον ήλιο, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις ΑΜΕΑ, καλάθια απορριμμάτων, εγκατάσταση συστήματος αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, πινακίδα εισόδου η οποία φέρει το σήμα πιστοποίησης καταλληλότητας λειτουργίας της παιδικής χαράς, ύπαρξη τηλεφώνων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος, προτροπή με πινακίδες ή τοιχογραφίες για διατήρηση της καθαριότητας του χώρου από τους επισκέπτες αποτελούν απαραίτητες παρεμβάσεις που επιβάλλεται να υλοποιηθούν άμεσα σε όλες τις παιδικές χαρές της πόλης μας.
Η παιδική χαρά είναι ένας τόπος παιχνιδιού με ποικίλες ευεργετικές επιδράσεις, όχι μόνο για το παιδί αλλά και για τους γονείς, πράγμα που η κοινωνία οφείλει να σέβεται και να το παρέχει στους πολίτες της όπως τους αξίζει. Άλλωστε όπως είπε και ο Froebel, «το παιχνίδι είναι η πιο αγνή και η πιο εμπνευσμένη δραστηριότητα του ανθρώπου σε οποιοδήποτε σημείο της ζωής του κι αν βρίσκεται».

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 09 Μάιος. 2019 - 17:40