Υπογράφηκε η σύμβαση για το σύστημα τηλε-ελέγχου στο αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου

Η αναβάθμιση των υποδομών του νομού Σερρών αποτελεί βασικό πυλώνα στην προσπάθεια ανάταξης, ώστε να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης. Η συμβολή του πρωτογενή τομέα σε αυτή την προσπάθεια είναι καθοριστική.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με επικεφαλής τον κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, είχε δρομολογήσει μια σειρά από έργα προς αυτή την κατεύθυνση. Το πολύ σημαντικό αναπτυξιακό αυτό έργο, που υπογράφτηκε σήμερα, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης  9.072.867,96 ευρώ, αφορά την ορθολογική διαχείριση και την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας αρδευτικού δικτύου στις αγροτικές εκτάσεις των παρακάτω αγροκτημάτων:

Θερμοπηγής, Στρυμονοχωρίου, Χαροπού, Σιδηροκάστρου, Χορτερού, Καμαρωτού και Βαμβακόφυτου του Δήμου Σιντικής

Βαλτερού, Γεφυρουδίου, Σκοτούσσας, Παλαιοκάστρου και Μελενικιτσίου του Δήμου Ηράκλειας

Κάτω Χριστού, Καλών Δέντρων και Μητρουσίου του Δήμου Σερρών .

Συνολικά το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου καλύπτει αρδευτικές ανάγκες πλήθους αγροκτημάτων που ανήκουν σε (15) Δημοτικές και Τοπικές κοινότητες των Δήμων Σιντικής, Ηράκλειας και Σερρών, συνολικής έκτασης περίπου 72.000 στρεμμάτων και εξυπηρετεί 3000 αγρότες, αριθμός που αντικατοπτρίζει και το μέγεθος της επιτυχίας αλλά και  τον τεράστιο βαθμό ικανοποίησης των αγροτών για την χρηματοδότηση του έργου.

Φορέας λειτουργίας που ετοίμασε και ωρίμασε την μελέτη ο ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου με φορέα υλοποίησης και υποβολής της πρότασης την ΠΕ Σερρών και χρηματοδότηση το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών .

Το αρδευτικό δίκτυο του ΤΟΕΒ Σιδηροκάστρου ξεκίνησε να λειτουργεί πριν 60 περίπου χρόνια. Η επέκταση και ολοκλήρωση δε του έργου έγινε το 1977!

Το αντικείμενο της σημερινής σύμβασης, του 2ου υποέργου, αφορά στην εγκατάσταση σύγχρονου εξοπλισμού τηλε - ελέγχου - τηλεχειρισμού εξοικονόμησης νερού και ενέργειας και ελέγχου διαρροών στο σύνολο του αρδευτικού δικτύου του TOEB ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ που περιλαμβάνει όλα τα αντλιοστάσια στο δίκτυο του ΤΟΕΒ καθώς και την εγκατάσταση και λειτουργία 2.800 ηλεκτρονικών υδρομέτρων καταναλωτών άρδευσης.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει δημιουργηθεί ένα καινοτόμο σύστημα συλλογής και διαχείρισης πληροφοριών για το δίκτυο άρδευσης του Δήμου, που θα αποτελείται από τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό και λογισμικό, μέσω των οποίων θα γίνεται η απεικόνιση σε πραγματικό χρόνο της τρέχουσας κατάστασης στο δίκτυο άρδευσης, επιτρέποντας τη συνεχή εποπτεία του, τον έλεγχο ποιότητας, τον άμεσο εντοπισμό προβλημάτων, την επισήμανση των βλαβών, τον εντοπισμό και περιορισμό των απωλειών νερού.

Συγκεντρωτικά, αναμένονται οι παρακάτω ωφέλειες σε σχέση με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών για το σύνολο των κατοίκων του, μετά την θέση σε λειτουργία του προτεινόμενου συστήματος τηλεμετρίας:

•Αντιμετώπιση του υψηλού δείκτη μη τιμολογούμενου νερού (περίπου 30%) και μείωση των απωλειών νερού

• Συνεχής παρακολούθηση ροής και κατανάλωσης νερού σε όλες τις περιοχές, δίνοντας τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης σε όποιες περιοχές οι αγωγοί κινδυνεύουν από θραύση λόγω υψηλής πίεσης και διοχέτευσης νερού σε περιοχές που θα κινδυνεύουν από ανεπάρκεια

• Βελτίωση της ποιότητας του αρδευτικού νερού

•Μεγαλύτερη ταχύτητα αντιμετώπισης των προβλημάτων (διαρροών, θραύσεων) μέσω συνεχούς εποπτείας - Άμεση επέμβαση και αποκατάσταση

•Θετικές περιβαλλοντικές συνέπειες που περιλαμβάνουν την προστασία του νερού ως φυσικού πόρου-εξοικονόμηση υδατικών πόρων, αφού αντλούνται μικρότερες ποσότητες νερού και την μείωση της κατανάλωσης ενέργειας (μείωση των εξόδων ΔΕΗ κατά 20% τουλάχιστον σε διάστημα τριετίας) με διαρκή έλεγχο των υδατικών αποθεμάτων.

•Οι θετικές οικονομικές συνέπειες περιλαμβάνουν τη μείωση των δαπανών του Δήμου, αφού με την εξοικονόμηση ποσοτήτων νερού που εισέρχονται στο δίκτυο, εξοικονομούν και όλες τις δαπάνες που σχετίζονται με αυτές (άντληση, μεταφορά, καθαρισμός, διανομή).

•                     Την μείωση των δαπανών συντήρησης, προσωπικού, ενέργειας και μεταφορικών

• Η ευαισθητοποίηση του κοινού και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ του φορέα άρδευσης και των αγροτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της προσπάθειας μείωσης των απωλειών στα δίκτυα

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 30 Μαρ. 2023 - 14:49