Την ανάγκη ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας επισημαίνει ο κ. Κων. Μπούμπας

Την ανάγκη ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού επισημαίνει ο Σερραίος βουλευτής  κ. Κων. Μπούμπας, με ερώτησή τους προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ

Όπως έχουμε πληροφορηθεί από το Συντονιστικό των παραγωγικών φορέων βάμβακος, μια από τις σημαντικότερες καλλιέργειες στην Ελλάδα είναι αυτή του βάμβακος, καθώς, καλύπτει πανελλαδικά πάνω από δύο εκατομμύρια στρέμματα γης (2.766.777) και αφορά σε πάνω από σαράντα χιλιάδες παραγωγούς (45.928) σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το ελληνικό βαμβάκι, το οποίο εκπροσωπεί, όχι μόνο τη χώρα μας, αλλά και την Ε.Ε. στις διεθνείς αγορές, κατά τη διάρκεια του 2020, υπέστη μία μείωση στις τιμές πώλησής του, λόγω της πανδημίας, η οποία μεταφράζεται σε 25% μείωση εισοδήματος για τους παραγωγούς. Παρά τις προειδοποιήσεις προς το Υπουργείο σας από εκπροσώπους παραγωγών αλλά και από άλλους αρμόδιους φορείς, για το ότι οι βαμβακοκαλλιεργητές έχουν υποστεί οικονομική ζημία, λόγω του ιού «COVID-19» και ενώ έχει λήξει η εκκοκκιστική περίοδος, οι τελευταίοι έχουν εισπράξει τιμές απαγορευτικές για τη συνέχιση της βαμβακοκαλλιέργειας, γεγονός που καθιστά δυσχερές το κλείσιμο των οφειλών τους για την καλλιέργεια του 2020. Ως εκ τούτου, η εν λόγω δυσχέρεια εμποδίζει το ξεκίνημα της καλλιέργειας βαμβακιού του 2021.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

Προτίθεσθε να μεριμνήσετε για την δρομολόγηση ενισχύσεων στο βαμβάκι, λόγω της ύφεσης στην σχετική αγορά που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, προκειμένου να στηριχτεί το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών βαμβακοπαραγωγών, ώστε να ορθοποδήσουν σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές και υγειονομικές συνθήκες και να είναι σε θέση να υποστηρίξουν την καλλιέργεια βαμβακιού για τις επόμενες σεζόν;

Ο ερωτών βουλευτής

Κωνσταντίνος

 Μπούμπας»

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 08 Φεβ. 2021 - 17:33