Σέρρες: Αμάραντο κλωνάρι τιμής και ευγνωμοσύνης, σεβασμού και θαυμασμού στη μνήμη του αθάνατου αγωνιστή Ευαγόρα Παλληκαρίδη

Οι ένδοξες σελίδες ηρωϊσμού και θυσίας που γράφτηκαν την περίοδο 1955-1959 στην Κύπρο κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ για την αποτίναξη του Αγγλικού ζυγού αναβίωσαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στο αμφιθέατρο “Γεώργιος Καφταντζής” της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών. 
Ο μεγάλος αγώνας του Κυπριακού Ελληνισμού, που τα γράμματά του είναι ακόμα νωπά στο βιβλίο της ιστορίας μας, είναι σχεδόν άγνωστος σε μεγάλο ποσοστό των κατοίκων του Ελλαδικού χώρου, όπως ανέφερε στην ομιλία του και ο πρόεδρος του παραρτήματος Σερρών της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας.

evagoras_palikaridis_ekdilosi_1.jpg

 

evagoras_palikaridis_ekdilosi.jpg

Ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου απονέμει τιμητική πλακέτα στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο.

evagoras_palikaridis_ekdilosi_2.jpg

Ο κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου
 

 


Παρουσία αντιπροσωπείας του ΣΕΑ Λεμεσού αποδόθηκε η δέουσα τιμή στον αιώνιο έφηβο, μαθητή και ήρωα της ΕΟΚΑ, Ευαγόρα Παλληκαρίδη, που η μαρτυρική του θυσία δημιουργεί αισθήματα βαθιάς συγκίνησης και ξυπνά μνήμες αγώνα, αντίστασης και πατριωτισμού. 
Η εκδήλωση υπηρέτησε και ένα ακόμη σκοπό. Να διατηρηθεί άσβεστη η μνήμη και η ανιδιοτελής προσφορά του Ευαγόρα Παλληκαρίδη στο βωμό της ελευθερίας και  να αποτελέσει πρότυπο για όλους μας και ιδιαίτερα τους νέους.
“Σε μέρες με πολλές προκλήσεις και δυσκολίες, όπως αυτές που διερχόμαστε, με πρότυπα ξένα προς τις αρχές και τα ήθη μας αντλούμε δύναμη από το παράδειγμά του” σημείωσε ο συντονιστής της εκδήλωσης κ. Σαράντης Τρεβλόπουλος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΑΝ ΣΕρρών.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλειος Κατιρτζόγλου, ο οποίος ανέγνωσε την επιστολή του προέδρου του ΣΕΑ Λεμεσού κ. Βίκτωρα Τσίλη. Ο τελευταίος υπήρξε αγωνιστής του ΕΟΚΑ αλλά δεν κατέστη δυνατό να παραστεί στην εκδήλωση στις Σέρρες. 
Η εκδήλωση τελούσε υπό την πνευματική αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, του Δήμου Σερρών και της Ανώτατης Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών.

evagoras_palikaridis_2.jpg

Ο κ. Δημήτριος Μικελίδης


Ο κεντρικός ομιλητής κ. Δημήτριος Μικελίδης, γενικός γραμματέας του ΣΕΑ Λεμεσού, σκιαγράφησε το ηρωϊκό πρότυπο του Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αποκαλύπτοντας και αναδεικνύοντας την ευαισθησία και τον ερωτισμό που απέπνεε, κόντρα ίσως στον ρόλο που επιτελούσε, πτυχές της προσωπικότητάς του που αποτυπώνονται έκδηλα στην ποίησή του. 
Βαθιά ρομαντικός και ερωτευμένος με την πατρίδα του, ζούσε και ανέπνεε για την ένωση Ελλάδας και Κύπρου. Άνθρωπος με υψηλά ιδανικά, παρά το νεαρό της ηλικίας του, δεν είναι τυχαίο πως έχει χαρακτηριστεί ο ποιητής της λευτεριάς.

Οι μαθητές του 20ου δημοτικού σχολείου Σερρών που παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο και απέδωσαν τραγούδια αφιερωμένα στην ΕΟΚΑ και τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη, κέρδισαν τις εντυπώσεις και το θερμό χειροκρότημα της κατάμεστης αίθουσας. 
Ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ Σερρών, υποστράτηγος ε.α. κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας περιέγραψε με λεπτομέρεια και με την προβολή οπτικοακουστικού υλικού τον αγώνα της ΕΟΚΑ για την ελευθερία της Κύπρου. Αντιπαρέβαλε τον ηρωϊσμό των Κυπρίων αγωνιστών στην σκληρότητα της Αγγλικής κατοχής, ενώ αποκάλυψε όλα τα παιχνίδια που παίχθηκαν σε διπλωματικό επίπεδο εις βάρος του Ελληνισμού. 

evagoras_palikaridis_ekdilosi_3.jpg

Ο Υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Γκουτζουρέλας


Η ιστορία δεν πρέπει να λησμονιέται ως υποχρέωση απέναντι στην αλήθεια και στη γνώση, υπογράμμισε, αναφερόμενος στα  4 χρόνια αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού απέναντι στη θαλασσοκράτειρα Αγγλική αυτοκρατορία. Νίκησαν, σημείωσε, γιατί είχαν μαζί τους την ένδοξη ιστορία των προγόνων τους, το δίκαιο του αγώνα τους, την πίστη τους στο Θεό και στα ιδανικά της φυλής μας.
Ο κ. Γκουτζουρέλας παρέθεσε και τους πολλούς συνεκτικούς κρίκους που συνδέουν την περιοχή των Σερρών με το πολυπόθητο νησί της Κύπρου.
Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας ο επονομαζόμενος Διγενής, στρατιωτικός ηγέτης του αγώνα, όταν το 1919 αποφοίτησε από την στρατιωτική σχολή Ευελπίδων τοποθετήθηκε στη δύναμη της 10ης Μεραρχίας Πεζικού, της Μεραρχίας που συνέδεσε και συνδέει το όνομά της με την πόλη των Σερρών.
Ο υπαρχηγός του αγώνα, Γρηγόρης Αυξεντίου, ο σταυραετός του Μαχαιρά, υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος αξιωματικός στο τάγμα της Ροδόπολης - Σερρών και διετέλεσε αρχιφύλακας στο φυλάκιο “Ακρίτας” στα Ελληνογιουγκοσλαβικά σύνορα κοντά στη λίμνη Δοΐράνη.
Ο διοικητής της 31 Μοίρας Καταδρομών Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Κατσάνης, που έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος στον Άγιο Ιλαρίωνα της Κύπρου, κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής το 1974 κατάγονταν από το Σιδηρόκαστρο - Σερρών. 
Από τις Σέρρες ήταν και επισμηναγός Στέργιος Συμεωνίδης συγκυβερνήτης του μοιραίου αεροπλάνου που συνετρίβη στην Κύπρο το 1974.
Από το Άνω Μητρούσι Σερρών καταγόταν ο Αρχιλοχίας Μηχανικού Κωνσταντίνος Κούρλιος που πέρασε στο πάνθεον των αθανάτων ποτίζοντας με το αίμα του τα τιμημένα χώματα στο Γερόλακο τον Αύγουστο του 1974
Ο Μιχάλης Τσαρτσίδης από το Σιδηρόκαστρο διέθεσε για τον αγώνα της ΕΟΚΑ μεγάλο μέρος από όπλα και σφαίρες που είχε συγκεντρώσει μετά την λήξη της Μάχης των Οχυρών κατά των Γερμανών.
Στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκαν αναμνηστικά στους ομιλητές κ.κ. Δημήτρη Μικελίδη και Ιωάννη Γκουτζουρέλα και στο διευθυντή του 20ου δημοτικού σχολείου Αβραάμ Καραογλανίδη. Τιμητική πλακέτα απονεμήθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΑΝ Σερρών κ. Βασίλη Κατιρτζόγλου στον αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Παναγιώτη Σπυρόπουλο για την αδιάλειπτη προσφορά του στον σύνδεσμο.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγος, ο βουλευτής Σερρών κ. Κων. Μπούμπας, ο δήμαρχος Εμ. Παππά κ. Δημήτριος Νότας, ο διοικητής του 10ου ΣΠ συνταγματάρχης Αδάμ Σαρρής, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ιωάννης Καραβασίλης, ο αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καϊμακάμης κ.α. 

Στο κλείσιμο όλοι οι παριστάμενοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 10 Απρ. 2024 - 15:21