Σειρά παρεμβάσεων ζητούνται για την πινακοθήκη «Κων. Ξενάκης»

Το Μουσείο «Κωνσταντίνος Ξενάκης» (MCX), αποτελεί πλέον σημαντικό πόλο έλξης της πόλης των Σερρών, δεχόμενο μεγάλο αριθμό επισκεπτών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αποσπώντας επαινετικά, έως διθυραμβικά σχόλια, όπως καταγράφεται από κατά καιρούς δημοσιεύματα των ΜΜΕ και επίσης σε σχόλια στο βιβλίο επισκεπτών του.

Επισημαίνεται το θετικό γεγονός ότι τοMCX λειτουργεί όλες τις ημέρες της εβδομάδος, πρωί-απόγευμα και τα Σαββατοκύριακα, κάτι που πιστώνεται στην παρούσα Δημαρχία.

Υπάρχουν όμως σημαντικές δυνατότητες περαιτέρω βελτίωσης, στην οργάνωση, λειτουργία, προβολή του οι οποίες έχουν προταθεί κατά καιρούς στη Δημαρχία Χρυσάφη, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Ο σύλλογος «Σερραίων Πολιτεία» έδωσε στη δημοσιότητα μακρά λίστα, στην οποία έχουν καταγραφεί ανάγκες παρεμβάσεων,  για το Μουσείο Ξενάκη και επίσης μια πρώτη, μικρή λίστα, αναγκών για το Πολιτιστικό Πάρκο,οι οποίες υποβλήθηκαν στην ΚΕΔΗΣ, τον Δεκέμβριο του 2022. 

«Όπως μπορεί να διαπιστώσει ο καλόπιστος αναγνώστης, αναφέρεται σε ανακοίνωση του συλλόγου, πρόκειται, κατά κανόνα, για σχετικά χαμηλού κόστους παρεμβάσεις, κάποιες όμως από τις οποίες έχουν επείγοντα χαρακτήρα, όπου δυστυχώς δεν υπήρξε η αναγκαία ενεργοποίηση και ανταπόκριση.Σημειωτέο ότι από τις 23 καταγραφές αναγκών μόνο η υπ’ αριθμόν 8 (αποκατάσταση της βλάβης των δύο προβολικών συστημάτων), υλοποιήθηκε και αυτή με φροντίδα του σωματείου μας. Ιδιαίτερα κρίσιμες κρίνονται οι υπ’ αριθμόν: 1 (εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού τουαλετών) και 10 (αποκατάσταση βλάβης και ορισμός συντηρητή συστήματος Γεωθερμίας). 

Η δημοσιοποίηση της λίστας γίνεται τώρα και όχι πριν τις Δημοτικές εκλογές, αφενός για να μην θεωρηθεί ότι η ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ λειτουργεί αντιπολιτευτικά προς τη Δημαρχία Χρυσάφη, αφετέρου για να τεθεί υπόψη στην νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να την λάβει υπόψη στον προγραμματισμό της.

Η ΣΕΡΡΑΙΩΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ αισθάνεται βαθιά ικανοποίηση που εκπληρώθηκε ένας κύριος καταστατικός της στόχος, η δημιουργία του MCX, όμως δεν μένει εδώ, στήριξε, στηρίζει, και θα στηρίζει την λειτουργία και την συνεχή βελτίωση του Μουσείου, εξαιρετικού αποκτήματος της πόλης των Σερρών».

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ 

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΣΤΗΝ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

«ΞΕΝΑΚΗ»

1. Κατασκευή συστήματος εξαερισμού των τουαλετών.

2. Σήμανση, βάψιμο μπλε, με σήμα ΑμεΑ σε τροχοκάθισμα, τουλάχιστον της μίας θέσης στάθμευσης, κοντά στην κεντρική είσοδο του Μουσείου.

3. Τοποθέτηση σίτας σε ορισμένα παράθυρα, τα οποία απαιτείται να ανοίγουν για να αερίζεται ο χώρος.

4. Βάψιμο εξωτερικών σωλήνων στο χρώμα του τοίχου.

5. Τοποθέτηση προβολέων, στις υφιστάμενες αναμονές, για φωτισμό του κτιρίου σε συγκεκριμένες περιστάσεις.

6. Καλωδιακή σύνδεση του κτιρίου για τηλεφωνική γραμμή και παροχή ποιoτικούWiFi, δεδομένου ότι η σημερινή σύνδεση παρουσιάζει προβλήματα.

7. Τοποθέτηση των υφιστάμενων δύο εξωτερικών αναμεταδοτών WiFi, δωρεά της COSMOTE.

8. Αποκατάσταση της βλάβης των δύο προβολικών συστημάτων ( βρίσκεται σε εξέλιξη)

9. Διευκρίνηση των υφιστάμενων εγγυήσεων, για όλα τα συστήματα που αποκτήθηκαν μέσω των εργολαβιών δημιουργίας του Μουσείου.

10. Διατύπωση πρωτοκόλλου λειτουργίας και ορισμός υπεύθυνου συντηρητή ιδιαίτερα για το σύστημα Γεωθερμίας.

11. Καταγραφή όλου του διαθέσιμου εξοπλισμού, ιδιαίτερα αυτού που δεν χρησιμοποιήθηκε, λόγω της δωρεάς της COSMOTEκαι πιθανή χρησιμοποίησή του αλλού.

12. Υπογραφή συμβολαιογραφικών πράξεων δωρεάς έργωνμε τους: καθηγ. Α.Νανιόπουλο, Λ.Ξενάκη, Μ.Αλεξίου.

13. Δημιουργία φύλλων καταγραφής των «νέων δωρεών» της Λουκίας Ξενάκη και του Μάνου Αλεξίου.

14. Εφαρμογή προτεινόμενων διορθωτικών παρεμβάσεων, όλων ή επιλεγμένων,  των Τζώνου-Σκαλτσά.

15. Οργάνωση λειτουργίας του Μουσείου.       -Νέα οργάνωση, ίσως ανεξάρτητος Φορέας ενταγμένος στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ,   τοποθέτηση Διευθυντή με γνώσεις πολιτιστικής Διαχείρισης, Ιστορίας της Τέχνης, καλλιτεχνικό συμβούλιο κλπ. Σχετική πρόταση έχει σταλεί στον Δήμο από το 2019.

16. Πληρωμή τέλους, σε σύλλογο συμβολαιογράφων, του συμβολαίου δωρεάς 171 έργων του Κωνσταντίνου Ξενάκη, το οποίο συνέταξε, το 2020, ο συμβολαιογράφος Σερρών κ. Φώτης Αϊδινλής.

17. Κατάλληλη σήμανση διαδρομών , εντός και εκτός της πόλης, για την διευκόλυνση εύρεσης του MCXαπό τους επισκέπτες του, πεζή ή με όχημα.

18. Εφόσον υλοποιηθούν τα προηγούμενα και επίσης τηρηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος 3028/2002 με νεότερες προσθήκες σε αυτόν, το MCXθα μπορέσει να γίνει «Αναγνωρισμένο και Πιστοποιημένο Μουσείο». Παράλληλα μπορεί να συνταχθεί φάκελος για την διεκδίκηση του βραβείου «Ευρωπαϊκό Μουσείο της Χρονιάς», πιθανά για το 2024.

19. Απαιτείται αναγόμωση των πυροσβεστήρων.

20. Απαιτείται επιδιόρθωση του συστήματος πυρασφάλειας.

21. Απαιτείται ανατύπωση της εφημερίδας Ξενάκη, σε πολλά αντίτυπα, τα οποία παίρνουν μαζί τους οι επισκέπτες του Μουσείου.

22. Απαιτείται κατάλληλη σήμανση των τουαλετών.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΕΣ 

ΠΡΩΤΕΣΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ 

ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ

1. Απομάκρυνση δένδρων, θάμνων, φυτών που φύτρωσαν επάνω στα διατηρητέα κτίρια του Πολιτιστικού πάρκου.

2. Ξερίζωμα επιθετικών φυτικών ειδών, από τον χώρο του πρώην στρατοπέδου όπως: ο Αύλανθος (βρωμοξυλιά), ο “Γερμανός” (αγριόχορτο solanumnigrum).

3. Διατύπωση Masterplan του Πολιτιστικού Πάρκου, απόδοση συγκεκριμένων χρήσεων στα κτίρια, σχεδιασμός Αρχιτεκτονικής του τοπίου, σχέδιο φυτεύσεων.

4. Φυτεύσεις δένδρων και θάμνων, σύμφωνα με το σχέδιο φυτεύσεων, ώστε να αναπτύσσονται σταδιακά.

5. Αποκατάσταση, κατά προτεραιότητα, της στέγης και του δώματος όλων των κτιρίων, όπου όλα είναι διατηρητέα, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή τους και η συνεχής αύξηση του κόστους αναστήλωσής τους.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 23 Νοε. 2023 - 09:20