Πνευματική κυψέλη για τα Σέρρας η λειτουργία του Μαξίμειου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου

Το Μαξίμειο Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο, το οποίο αποτελεί  πνευματική κυψέλη για την πόλη μας, άνοιξε και φέτος τις πύλες του, δεχόμενο παλιούς και νέους σπουδαστές στις Σχολές του. 
Ήδη από τον μήνα Σεπτέμβριο που έγινε ο Αγιασμός από τον Σεβασμιώ-
τατο Ποιμενάρχη μας κ. Θεολόγο, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Ιδρύματος για την νέα εκπαιδευτική χρονιά, ξεκίνησαν τα μαθήματα στην Σχολή Βυζαντινής μουσικής, στην Σχολή Ιεροψαλτών, καθώς και στην Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.
Οι σπουδαστές της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής μετά από πέντε χρόνια φοίτησης λαμβάνουν το πτυχίο τους το οποίο είναι αναγνωρισμένο από το κράτος και ισότιμο με τα ωδεία της χώρας, ενώ σε επιπλέον δύο χρόνια, συνολικά επτά χρόνια φοίτησης, λαμβάνουν το δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. 
Διευθυντής της Σχολής είναι ο κ. Αστέριος Γούναρης, πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Σερρών.

maksimeio_serron.jpg


Ταχύρρυθμη εκμάθηση υπάρχει η Σχολή Ιεροψαλτών η οποία έχει χρόνο φοίτησης τέσσερα έτη.
Οι σπουδαστές της Βυζαντινής Σχολής, παλαιοί και νέοι, συμμετέχουν στην χορωδία Βυζαντινής Μουσικής του Μαξιμείου «ο Αγιος Νικήτας ο Νέος», πραγματοποιώντας συναυλίες στην πόλη μας και σε άλλα μέρη με χοράρχη τον κ. Γιώργο Ζαρκατζά. 
Επίσης, για  όσους έχουν το ταλέντο της αγιογράφησης εικόνων,  άρχισε την λειτουργία της και η Σχολή Αγιογραφίας, με χρόνο φοίτησης τέσσερα έτη, την οποία διευθύνει ο π. Βασίλειος Βασιλάκης. Παράρτημα της Σχολής λειτουργεί και στη Νιγρίτα, στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου, με Διευθυντή τον π. Βασίλειο Κουτσούρα.
Οι  δράσεις του Μαξιμείου Ιδρύματος, το οποίο φέρει το όνομα του αειμνήστου κυρού Μαξίμου, ο οποίος το ίδρυσε δωρίζοντας  όλη του την περιουσία γι αυτόν τον ιερό σκοπό, είναι πάρα πολλές. Τα τελευταία χρόνια, με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ. κ. Θεολόγου έχει μετατραπεί σε μια πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική κυψέλη, προάγοντας την εκκλησιαστική και λαϊκή μας παράδοση, την εθνική μας κουλτούρα και κληρονομιά, τον αρχαίο μας πολιτισμό, αλλά και τις σύγχρονες μεθόδους  διαπαιδαγώγησης. Στους χώρους του φιλοξενούνται τα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, που παραδίδουν αξιόλογοι φιλόλογοι με πρωτεργάτη τον κ. Ζήση Μητλιάγκα, η Σχολή Γονέων στην οποία η κ. Δημητρακούδη αναλύει τις σχέσεις γονέων και παιδιών, η εκμάθηση παραδοσιακών χορών, καθώς και η λειτουργία χορωδιών, α) της παιδικής χορωδίας-ορχήστρας β) της παραδοσιακής χορωδίας, γ) της χορωδίας νέων «αγγέλων φωνές».
Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν επίσης το Κοινωνικό Φαρμακείο και Ιατρείο, τα οποία καλύπτουν τις ανάγκες των απόρων συμπολιτών μας. 
  Την γενική διεύθυνση  αυτού του σημαντικού έργου έχει ο π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ο οποίος αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για να λειτουργεί εύρυθμα το Μαξίμειο Ίδρυμα. 
Όπως τόνισε ο ίδιος, το έργο του Μαξιμείου θα πρέπει να το γνωρίζουν όλοι οι Σερραίοι, και θα πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι για την λειτουργία του Ιδρύματος, γιατί ενδιαφέρει ανθρώπους όλων των ηλικιών, από μικρά παιδιά μέχρι ηλικιωμένους και οι δράσεις του προσφέρουν στον άνθρωπο πολλαπλή ωφέλεια. 
 Αυτές τις ημέρες και στα πλαίσια μιας πληρέστερης ενημέρωσης των νέων θα ξεκινήσουν επισκέψεις από μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης, όπου θα ξεναγηθούν από τον π. Ιορδάνη στους χώρους του και θα γνωρίσουν τις δραστηριότητές του.
«Όλοι οι Σερραίοι πρέπει να γίνουν κοινωνοί των δραστηριοτήτων του Μαξιμείου είτε συμμετέχουν, είτε δεν συμμετέχουν. Δεν  γίνεται να λειτουργεί στις Σέρρες ένα τέτοιο πνευματικό κέντρο,  και να υπάρχουν  Σερραίοι, που δεν το γνωρίζουν», τόνισε ο π. Ιορδάνης. Η ξενάγηση θα αρχίσει από τον τελευταίο όροφο όπου βρίσκεται η «Μυριόβιβλος» βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει πάνω από 29.000 τόμους βιβλίων, που καλύπτουν όλους τους γνωστικούς τομείς και λειτουργεί ως δανειστική βιβλιοθήκη και κατόπιν τα παιδιά θα γνωρίσουν τους χώρους των Σχολών του. 
Οι εγγραφές στις Σχολές, για όσους ενδιαφέρονται συνεχίζονται. Όσοι αγαπούν τις εκκλησιαστικές τέχνες και την παράδοση ή τον παραδοσιακό χορό και το τραγούδι, ανεξαρτήτως ηλικίας  ή απλά εάν θέλουν να διευρύνουν τις γνώσεις τους, μπορούν να εγγραφούν σε κάποιο από τα τμήματα του Μαξιμείου.  
 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 23 Οκτ. 2018 - 15:10