Πλήθος κόσμου στο χορό του «Καγκελάρη» στο Διοικητήριο Σερρών (Βίντεο - Φωτό)

Η «καρδιά» της Πασχαλινή παράδοσης και του πολιτισμού «χτύπησε» μπροστά από το Διοικητήριο Σερρών, όπου το Εργαστήρι Λαογραφικών Μελετών & Παραδοσιακών Χορών Ο ΠΥΡΡΟΣ με την συνδρομή κι άλλων συλλόγων παρουσίασε τον «Καγκελάρη Παπαδατών», τον κορυφαίο παραδοσιακό Ηπειρώτικο Πασχαλινό χορό.

 

Ο “Καγκελάρης” είναι χορός σε κύκλες, πραγματοποιείται σε πολλά χωριά του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, είτε το Πάσχα, είτε κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, τις ημέρες των πανηγυριών. Άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια και σέρνουν το χορό με τέτοιο τρόπο, ώστε να κάνουν στη συνέχεια κύκλες, δημιουργώντας τα «καγκέλια».

kagkelaris_2024_serres_8.jpg

kagkelaris_2024_serres_1.jpg
kagkelaris_2024_serres_2.jpg

kagkelaris_2024_serres_5.jpg

 

Ο Καγκελάρης χρονολογείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας, αν και φαίνεται πως για πολλά χρόνια εξυπηρέτησε και άλλους σκοπούς, πέραν βέβαια των θρησκευτικών αφού πολλά τραγούδια αφορούν στα εκκλησιαστικά έθιμα.

Ο Καγκελάρης ήταν μια αφορμή για να βρεθούν οι ανύπαντρες κοπέλες του χωριού απέναντι από υποψήφιους γαμπρούς, ενώ κάποια από τα τραγούδια έχουν εθνικό περιεχόμενο και αποτελούσε το έθιμο αυτό μια καλή ευκαιρία για τους ντόπιους να μεταφέρουν τα μηνύματα τους κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

 

kagkelaris_2024_serres_3.jpg

kagkelaris_2024_serres_4.jpg

kagkelaris_2024_serres_6.jpg

kagkelaris_2024_serres_7.jpg

Συμμετείχαν ο Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «Η Ήπεριος», ο Σύλλογος Ηπειρωτών Κρύας Βρύσης Γιαννιτσών «Ο Πύρρος», η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «Ο Άγιος Πολύκαρπος», ο Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων και Φίλων «Λαϊλιάς», ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Σερρών, π Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «Οι Ακρίτες», ο Σύλλογος Βλάχων Σιδηροκάστρου, ο Σύλλογος Γυναικών Προβατά «Οι Αμαζόνες» και ο Ποντιακός Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 10 Μάιος. 2024 - 11:07