Παρουσιάζεται το λεύκωμα του Βασίλη Καφταντζή «Σέρρες 1863-1913»

Το αποτέλεσμα μια κοπιώδους, πολύχρονης αλλά και εξαιρετικά σημαντικής εργασίας του συμπολίτη μας ερευνητή Βασίλη Καφταντζή, που περικλείεται στις σελίδες του πολυσέλιδου λευκώματος με τίτλο «Σέρρες 1863-1913» θα παρουσιασθεί την Πέμπτη 2 Ιουνίου, στις 9μ.μ., στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής» της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών.

Πρόκειται για μια έκδοση με σπάνιες πρωτοδημοσίευτες φωτογραφίες, για την εξεύρεση των οποίων ο συγγραφέας – ερευνητής αφιέρωσε μεγάλο χρόνο και κόπο, επισκεπτόμενος και ιδρύματα του εξωτερικού.

Το Λεύκωμα θα παρουσιάσουν οι:

  • Δρ. Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Τουρκία και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής  και Εξωτερικής Πολιτικής ΕΛΙΑΜΕΠ).
  • Άρης Παπατζήκας εκπαιδευτικός και μεγάλος συλλέκτης φωτογραφιών στη βόρεια Ελλάδα.
  • Βασίλης Βαφειάδης  εικαστικός
  • και Βασίλης Καφταντζής  συγγραφέας του Λευκώματος – ερευνητής

«Οι φωτογραφίες ενός τόπου, μιας πόλης, είναι άρρηκτα δεμένες με την ιστορία τους. Βλέποντας τις φωτογραφίες μιας χρονικής περιόδου αποκομίζει κανείς την εντύπωση ότι παρακολουθεί την εξέλιξη και τη ζωή της πόλης. Αυτό συμβαίνει και με την πόλη των Σερρών, μέσα από τις φωτογραφίες των πρώτων φωτογράφων».

Αυτά τονίζει, μεταξύ των άλλων, στον πρόλογο του πολυσέλιδου Λευκώματος ο συμπολίτης μας Βασίλης Γεωργ. Καφταντζής, Ιατρός Μικροβιολόγος.

ypodoxi_stergiou_vlaxmpei_serres_leukoma_kaftantzi.jpg

Ακόμη, ο Βασ. Καφταντζής, στον πρόλογο, τονίζει:

«Στο παρόν λεύκωμα εκτίθεται όλο το υλικό μαζί με το φωτογραφικό αρχειακό υλικό της οικογένειάς μου, καθώς και το υλικό που συνέλεξα τα τελευταία χρόνια».

kideia_mitropoliti_pipera_serres_leukoma_kaftantzi.jpg

Ο Βασίλης Καφταντζής, φαίνεται πως κληρονόμησε το μεράκι και το ταλέντο του αείμνηστου πατέρα του, Γιώργου Β. Καφταντζή, ο οποίος είχε εκδώσει μεγάλο αριθμό ιστορικών και λογοτεχνικών βιβλίων, κυρίως για την ιστορία της πόλης των Σερρών και της περιφέρειας της και όχι μόνο. Η δε προσφορά του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της πόλη μας ήταν αναγνωρισμένα μεγάλη και η Δημόσια Βιβλιοθήκη αναγνωρίζοντας την συνεισφορά του σ’ αυτήν καθώς και του υιού του που συνέβαλε στην σημερινή μορφή της αίθουσας του Αμφιθεάτρου, την ονόμασε «αμφιθέατρο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΦΤΑΝΤΖΗΣ».

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 30 Μάιος. 2022 - 18:03