Παρουσίαση του βιβλίου του Σπ. Κουζινόπουλου: «Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης»

Ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Σερρών θα παρουσιάσει το νέο βιβλίο του Σπύρου Κουζινόπουλου «Μελανές κηλίδες στην ιστορία της Θεσσαλονίκης».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018 και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου (Β. Βασιλείου 12).

Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Νίκος Φαλαγκάρας, δικηγόρος, και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Στο βιβλίο αυτό ο Σπύρος Κουζινόπουλος εστιάζει την ερευνά του σε περιόδους και γεγονότα που σημάδεψαν αρνητικά τη ζωή της Θεσσαλονίκης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες. Κάνοντας ευρεία χρήση μαρτυριών και ντοκουμέντων, επιχειρεί να φωτίσει μια σειρά από μελανά στίγματα που κηλίδωσαν την ιστορική διαδρομή της μακεδονικής πρωτεύουσας και της γύρω περιοχής, και είναι εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Οι σφαγές προκρίτων, αγωνιστών και αμάχων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή στην Επανάσταση του 1821, και η πεισματική στάση του διαδόχου Κωνσταντίνου στον Α' Βαλκανικό Πόλεμο, η οποία λίγο έλειψε να στοιχίσει στην Ελλάδα την απώλεια της Θεσσαλονίκης, είναι οι δύο πρώτοι σταθμοί αυτής της ιστορικής έρευνας.

Ακολουθεί η δράση της φασιστικής οργάνωσης ΕΕΕ κατά το Μεσοπόλεμο, που κορυφώθηκε με τις ανατριχιαστικές επιθέσεις κατά των Εβραίων της πόλης και τον εμπρησμό του συνοικισμού Κάμπελ.

Οι δολοφονίες, τα βασανιστήρια και το κύμα των πολιτικών διώξεων από τη δικτατορία του Μεταξά. καθώς και η αποτρόπαιη «τελετή» της καύσης χιλιάδων βιβλίων μπροστά στο Λευκό Πύργο, αποτελούν την επόμενη «μελανή κηλίδα», ενώ η συνέχεια ανήκει στο ναυάγιο του ατμόπλοιου «Χειμάρα» που το 1947 παρέσυρε στον υγρό τάφο του 383 επιβάτες. στην πλειονότητά τους θεσσαλονικείς.

Τα τελευταία κεφάλαια είναι αφιερωμένα. το ένα στην τρομοκρατία που υπέστησαν οι δημοκρατικοί πολίτες στη Θεσσαλονίκη και στη Μακεδονία την περίοδο των εκλογών «βίας και νοθείας» του 1961, και το άλλο στη ζοφερή περίοδο της χούντας του 1967, με τις συλλήψεις, τα φονικά βασανιστήρια αλλά και τους ατελείωτους καταλόγους των χιλιάδων Βορειοελλαδιτών που εξορίστηκαν στη Γυάρο.

Ο συγγραφέας, μετά το τελευταίο του βιβλίο. Οι μεγάλες πολιτικές δολοφονίες στη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, ρίχνει για άλλη μια φορά φως στη «σκοτεινή» πλευρά της ιστορίας της πρωτεύουσας του Βορρά, ώστε να μην ξεχαστούν γεγονότα από τα οποία όλοι και ειδικά οι νεότερες γενιές-έχουν να διδαχθούν πολλά.

Σπύρος Κουζινόπουλος

Ο Σπύρος Κουζινόπουλος γεννήθηκε στις Σέρρες και στα πενήντα και πλέον χρόνια που άσκησε το δημοσιογραφικό λειτούργημα, εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς ως συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης. Επί δεκαπενταετία υπήρξε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων στη Βόρεια Ελλάδα, με αρμοδιότητα και στα Βαλκάνια.

 Πήρε μέρος στους αγώνες για το «1-1-4», για το Κυπριακό και για το «15% στην Παιδεία». Για τις ιδέες την αρθρογραφία και τη συμμετοχή του στον αντιδικτατορικό αγώνα, υπέστη διώξεις από τη χούντα.

 Το 1974 ήταν υποψήφιος Βουλευτής της Ενωμένης Αριστεράς στο νομό Σερρών.

 Διετέλεσε μέλος του προεδρείου της ΕΙΗΕΜ-Θ, παίρνοντας μέρος σε διεθνή δημοσιογραφικά συνέδρια, ενώ τιμήθηκε με μετάλλια και διακρίσεις για τη συμβολή του στη διαβαλκανική συνεργασία αλλά και την προσφορά του στην Ομογένεια. Σε δική του ιδέα στηρίχθηκε η δημιουργία, το 1991, του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, του οποίου υπήρξε γενικός διευθυντής μέχρι τη συνταξιοδότησή του το Δεκέμβριο του 2008 Το 1994 ίδρυσε την Ένωση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων, της οποίας διετέλεσε επί δεκαπενταετία γενικός γραμματέας

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 06 Νοε. 2018 - 08:17