Ολιστική αντιμετώπιση των αρδευτικών δικτύων στο Δήμο Εμ. Παππά-Δημοπρατείται έργο 2.091.000 ευρώ στο Παραλίμνιο

Ο Δήμος Εμ. Παππά έχει θέσει σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη δημιουργία σύγχρονων αρδευτικών δικτύων. Στα πλαίσια της ολιστικής αντιμετώπισης των υποδομών του αγροτικού τομέα ο Δήμος Εμ. Παππά προκήρυξε ηλεκτρονικό διαγωνισμό, με σφραγισμένες προσφορές και με κριτήριο κατακύρωσης τη χαμηλότερη τιμή για την κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην Τ.Κ. Παραλιμνίου.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.091.000 ευρώ. Ο Δήμαρχος Εμ. Παππά κ. Δημήτρης Νότας τονίζει ότι με το συγκεκριμένο έργο διασφαλίζεται η άρδευση 2.250 στρεμμάτων, διασφαλίζοντας σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη αλλά και καθοριστική μείωση του κόστους παραγωγής για τους αγρότες.

Με το υπόγειο σύστημα άρδευσης(βάνες) που θα δημιουργηθεί θα εξοικονομηθεί το 40% του νερού που χάνεται σήμερα μέσω του ανοικτού συστήματος άρδευσης. Ο κ. Νότας προανήγγειλε ότι ήδη ετοιμάζεται μελέτη για την κατασκευή μεγάλου αρδευτικού δικτύου στο Ψυχικό, προϋπολογισμού 8.200.000 ευρώ, από το οποίο θα ποτίζεται έκταση 6.600 στρεμμάτων.

Παράλληλα, εκπονείται μελέτη για το αρδευτικό του Νέου Σκοπού, που θα εξυπηρετεί 4.000 στρέμματα. Στη Μονόβρυση έχει ήδη κατασκευασθεί νέο δίκτυο για 400 στρέμματα και υπολείπεται και η δημιουργία αρδευτικού δικτύου για άλλα 750 στρέμματα για τα οποία υπάρχει ώριμη μελέτη.

Ήδη στο Νεοχώρι έχει παραδοθεί από το 2017 αρδευτικό δίκτυο 4.200 στρεμμάτων με υπόγειο σύστημα (βάνες).

Το νέο αρδευτικό δίκτυο στο Παραλίμνιο

Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω του Προγράμματος, «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020» σύμφωνα με την Απόφαση Ένταξης της Πράξης «Κατασκευή αρδευτικού δικτύου στην ΤΚ Παραλιμνίου» και την θετική γνώμη της Ε.Υ.Δ. Ε.Π. Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το έργο θα εκτελεστεί εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Εμμανουήλ Παππά και συγκεκριμένα στο ΣΑΑΚ Παραλιμνίου ν. Σερρών.

Προβλέπεται η εκτέλεση εργασιών για την κατασκευή κλειστού υπό πίεση υπόγειου δικτύου για αρδευτικούς σκοπούς. Η συνολική αρδευόμενη έκταση ανέρχεται στα 2.250,00 στρέμματα.

Το δίκτυο θα τροφοδοτείται από αντλιοστάσιο που θα βρίσκεται στην κεφαλή αυτού. Το αντλιοστάσιο θα αποτελείται από ειδικά διαμορφωμένο κτίριο που θα στεγάσει τα αντλητικά συγκροτήματα. Ανάντη του αντλιοστασίου θα κατασκευαστεί τεχνικό έργο εισόδου από Ο.Σ.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 18 Φεβ. 2021 - 12:21