Μαθητές του Γυμνασίου Ηράκλειας γνώρισαν την κουλτούρα και την ιστορία της Λετονίας

Το Ευρωπαϊκό έργοTREASURES – STORYTELLERS ACROSS EUROPE με κωδικό 2020-1-EL01-KA229-078992_1 χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ και το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα ενώνει την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία σε ένα κοινό  Ευρωπαϊκό όραμα. Σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται από κοινού σε μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από διαθεματικά προγράμματα, διδακτικές πρακτικές, πολιτιστικές δράσεις, ομαδικές δραστηριότητες, σχέδια μαθημάτων, θεατρικές παραστάσεις και ψηφιακές αφηγήσεις.
Στα πλαίσια της 4ης κινητικότητας του Erasmus+ “STORRYTELLERS ACROSS EUROPE ” με δημιουργό το Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών,  πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την περίοδο 22-29 Απριλίου 2023 στην Λετονία και συγκεκριμένα στο σχολείο Daugavpils 12. Vidusskola στην πόλη Νταουγκάβπιλς στα νοτιοανατολικά της χώρας. Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου υποδέχτηκαν θερμά τις ομάδες των άλλων χωρών με παραδοσιακές φορεσιές, τραγούδια και χορούς καθώς και σύντομη παρουσίαση της χώρας και της ιστορίας της.

gimnasio_irakleias_letonia_2023_1.jpg
 


Τους ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου και τους γνώρισαν την πόλη τους παίζοντας ένα συναρπαστικό κυνήγι θησαυρού.
Τα παιδιά έγραψαν το δικό τους θεατρικό έργο συνδυάζοντας μύθους και θρύλους από τις έξι χώρες, σκηνοθέτησαν, προετοίμασαν και παρουσίασαν ένα ενιαίο έργο με τίτλο Friends across Europe το οποίο και βιντεοσκόπησαν. Μετέτρεψαν τις ιστορίες τους σε ψηφιακές αφηγήσεις και δημιούργησαν αφίσες με τα μηνύματα και τους στόχους του προγράμματος.
Εκπαιδευτικοί και μαθητές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν την κουλτούρα και την ιστορία της Λετονίας επισκεπτόμενοι το φρούριο του Νταουγκάβπιλς ( Daugavpils Fortress), το Church Hill, το λόφο με τους ιερούς ναούς τεσσάρων διαφορετικών δογμάτων, την Aglona’s Basilica, τη μεγάλη καθολική εκκλησία, το μουσείο ψωμιού, όπου έφτιαξαν το δικό τους ψωμί και δοκίμασαν παραδοσιακή λετονική κουζίνα.

gimnasio_irakleias_letonia_2023.jpg


Τη δική της κουζίνα όμως παρουσίασε και κάθε χώρα ξεχωριστά σε ένα food market που οργανώθηκε στους χώρους του σχολείου με ιδιαίτερες γεύσεις που είχαν ταξιδέψει από διαφορετικές γωνιές της Ευρώπης και που όλοι απόλαυσαν. Εξαιρετική εντύπωση έκαναν οι ακανέδες Σερρών και η βανίλια-υποβρύχιο!
Η κινητικότητα ολοκληρώθηκε με την πολιτιστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Λετονίας, Ρίγα, όπου οι μαθητές και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο κτίριο της Εθνικής Όπερας της Λετονίας, περιηγήθηκαν στα πλακόστρωτα δρομάκια της παλιάς πόλης και τέλος επισκέφτηκαν το μέγαρο της κρατικής τηλεόρασης της Λετονίας.
Τέλος, αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, με την ευχή οι δρόμοι τους να συναντηθούν ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον!
Τσίντση Σοφία
Εκπ/κός του Γυμνασίου Ηράκλειας

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 25 Μάιος. 2023 - 20:21