Κων. Μπούμπας: Να προωθήσουμε τα μαύρα φασόλια της Ανω Βροντούς

Κίνητρα για τη διάδοση της καλλιέργειας μαύρων φασολιών και την προώθησή τους σε αγορές του εξωτερικού ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κ. Κυρ. Βελόπουλος και ο Σερραίος βουλευτής κ. Κων. Μπούμπας. Η συγκεκριμένη ποικιλία μαύρων φασολιών καλλιεργείται στην περιοχή της Άνω Βροντούς.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Από το 2019 οι κάτοικοι του χωριού της Άνω Βροντούς Σερρών άρχισαν να καλλιεργούν μια ξεχωριστή ποικιλία φασολιών, μαύρου χρώματος, η οποία χαρακτηρίζεται για την ιδιαίτερη γεύση της και τις θρεπτικές της ουσίες. Παρότι οι σπόροι των μαύρων φασολιών περνούσαν από γενιά σε γενιά, παρέμεναν αποθηκευμένοι, λόγω του ότι τα λευκά φασόλια κυριαρχούσαν. Συνέπεια της άλλοτε δεδομένης κατάστασης ήταν να εισάγουμε τη συγκεκριμένη ποικιλία από Κίνα και Ολλανδία. Εμπειρικά πια διαπιστώνεται ότι η θρεπτική αξία των μαύρων φασολιών είναι σημαντική, διότι περιέχουν περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες από τα λευκά και επιπροσθέτως, όπως και οι εντόπιοι λένε, είναι πιο «βραστερά» (βράζουν συντομότερα από ότι τα λευκά).

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 Προτίθεστε να θέσετε σε εφαρμογή κίνητρα αύξησης των καλλιεργειών μαύρων φασολιών σε περιοχές που δύνανται να ευδοκιμήσουν και οι γεωφυσικές συνθήκες το επιτρέπουν, όπως στη Δυτική Μακεδονία και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, προκειμένου αφενός να διαδοθεί και αυξηθεί η πώληση μαύρων φασολιών στην εγχώρια αγορά αλλά και αφετέρου οι καλλιεργητές αυτών να προωθήσουν το προϊόν τους στην εξωτερική αγορά (ΗΠΑ, Δυτική Ευρώπη κλπ.).

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 21 Ιαν. 2022 - 09:12