Κοινό διεκδικητικό πλαίσιο με στόχο την ανάπτυξη επιζητά το Επιμελητήριο Σερρών

Το μεγάλο ζητούμενο της ανάπτυξης του νομού Σερρών τέθηκε επί τάπητος, για μια ακόμη φορά, σε σύσκεψη στο Επιμελητήριο, παρουσία μέρους της τοπικής πολιτικής ηγεσίας. Παρόμοιες συσκέψεις έχουν πραγματοποιηθεί και στο παρελθόν, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μπορεί στη σύσκεψη να μην παρέστησαν τόσο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, όσο και η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Φωτ. Αραμπατζή, η οποία εκπροσωπήθηκε από συνεργάτιδά της, ωστόσο, το ελπιδοφόρο μήνυμα που τη διαφοροποιεί από τις προηγούμενες συναντήσεις των τοπικών πολιτικών ταγών είναι η βούληση για τη διαμόρφωση μιας κοινής συνισταμένης, που θα αποτελέσει και το διεκδικητικό πλαίσιο διαμόρφωσης του οικονομικού περιβάλλοντος που θα επιτρέψει στον πολύπαθο νομό Σερρών να «τροχοδρομήσει» στην πολυπόθητη «λεωφόρο» της ανάπτυξης!

Την σύσκεψη προκάλεσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Χρήστος Μέγκλας. Συμμετείχαν εκπρόσωποι της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Φωτεινής Αραμπατζή, οι βουλευτές Ν. Σερρών, Τάσος Χατζηβασιλείου, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Λευτέρης Αβραμάκης και Κώστας Μπούμπας και ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών, Παναγιώτης Σπυρόπουλος. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, ενημερώθηκε πριν από την έναρξη της σύσκεψης αλλά και κατά την προ ημερών επίσκεψη του Προέδρου του Επιμελητηρίου στο Υπουργείο για τα θέματα που θα συζητηθούν, στην πλειονότητα των οποίων συμφωνεί, καθώς δεν μπορούσε να παραβρεθεί στη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Ο κ. Μέγκλας, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες για την παρουσία τους, παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία από τη Μελέτη που εκπόνησε το Επιμελητήριο Σερρών σχετικά με την επίδραση της απελευθέρωσης των περιορισμών στις αγορές της Βουλγαρίας μετά την ένταξη της γείτονας χώρας ως πλήρες μέλος στην Ε.Ε. το 2007 στο επιχειρηματικό περιβάλλον του Ν. Σερρών. Τα στοιχεία αυτά, που θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφορούν τόσο κοινωνικά χαρακτηριστικά των δύο περιοχών (πληθυσμιακή πυκνότητα, δείκτη γονιμότητας, δείκτη εξάρτησης, δείκτη γήρανσης, επίπεδο εκπαίδευσης) όσο και οικονομικά χαρακτηριστικά (εξέλιξη συνολικού και κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά τα έτη 2011-2017, σενάρια εξέλιξής του για τα έτη 2018-2027, φορολογικούς συντελεστές).

Στη συνέχεια ανέπτυξε τις προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών ανά τομέα που περιλαμβάνουν έργα υποδομής και θεσμικές παρεμβάσεις, τις δράσεις καθώς και τα αιτήματα και ερωτήματα που έχει υποβάλει το Επιμελητήριο κατά το έτος 2019 σε φορείς λήψης αποφάσεων και δεν έχει λάβει ακόμα καμία απάντηση.

 Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των συμμετεχόντων με κοινό συμπέρασμα όλων ότι είναι αναγκαία η συνεργασία για τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Ν. Σερρών και τη χάραξη πολιτικών που θα οδηγήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ και την εν γένει ανάπτυξη του τόπου μας.

Στην σύσκεψη παρέστησαν και οι αντιπρόεδροι του Επιμελητηρίου Σερρών κ.κ. Κώστας Παπαπαναγιώτου και Δημήτρης Γιαννάκης.

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Κυρ. 23 Φεβ. 2020 - 19:48