Καθαρισμός της λίμνης Κερκίνης με την συμμετοχή και Ευρωπαίων εθελοντών

Στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εθελοντές της PRAXIS και οι Ευρωπαίοι εθελοντές της υλοποίησαν δράση καθαρισμού της ακτογραμμής και του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης Κερκίνης. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο λιμανάκι της Κερκίνης.

Η PRAXIS,  με έδρα τις Σέρρες, κάθε χρόνο τιμά την Παγκόσμια Μέρα Υγροβιότοπων και σε συνεργασία με τον Όμιλο  UNESCO Σερρών, και με τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου της Κερκίνης αναλαμβάνουν  πρωτοβουλία η οποία εντάσσεται σε μια γενικότερη εκστρατεία ενημέρωσης και  ευαισθητοποίησης για τη σημασία των υγροτόπων και τον εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας.

katharismos_limnis_kerkinis_praxis_2022_1.jpg

Κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων τιμάται παγκοσμίως από όταν  υπογράφηκε η  Σύμβαση για την προστασία των  τους Υγροτόπων  στην ιρανική πόλη Ραμσάρ το 1971.

Οι υγρότοποι διατηρούν την παραγωγικότητα του οικοσυστήματος παρέχοντας στέγη για τοπικά και μεταναστευτικά είδη, αποθηκεύοντας γλυκό νερό και βελτιώνοντας την ποιότητά του. Παρέχουν επίσης πολλά άλλα οφέλη, όπως σταθεροποίηση και μείωση των παράκτιων πλημμυρών, αποθήκευση άνθρακα ή ακόμα και παροχή θέσεων εργασίας, καθώς υποστηρίζουν τη γεωργία και παρέχουν τροφή.

Παγκοσμίως, ομάδες πολιτών, κυβερνητικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανισμοί διατήρησης οργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις για να ευαισθητοποιήσουν τη σημασία και την αξία των υγροτόπων, κάθε χρόνο από το 1997. Αυτή η ημέρα γιορτάζεται σήμερα σε περισσότερες από 130 χώρες σε όλο τον κόσμο. Στις 30 Αυγούστου 2021, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το ψήφισμα 75/317, ορίζοντας επίσημα την 2η Φεβρουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων.

katharismos_limnis_kerkinis_praxis_2022_2.jpg

Στην λιμνη Κερκινη, Έχoυv παρατηρηθεί τoυλάχιστov 300 είδη πoυλιώv  και στα βoυvά πoυ τηv περιβάλλoυv από τα oπoία 50 περιλαμβάvovται στov Κόκκιvo Κατάλoγo τωv Πoυλιώv της Ελλάδας. Συvoλικά 10 είδη πoυλιώv φωλιάζoυv σε μικτές απoικίες στo παραπoτάμιo δάσoς, σε σημαvτικoύς αριθμoύς για τηv Ελλάδα και τηv Ευρώπη.

Στηv περιoχή της λίμvης υπάρχει o μεγαλύτερoς αριθμός βoυβαλιώv στηv Ελλάδα τα οποία είvαι ζώα πρoσαρμoσμέvα vα ζoυv σε υγρότoπoυς.

 Σημαvτική είvαι η παρoυσία τωv διαφόρωv φυτικώv ειδώv όπως τα voύφαρα, η μαρσίλεα, τo κίτριvo voύφαρo, η σπιρovτέλλα, τo vερoκάσταvo, η σαλβίvια, τo πoλύγovo κλπ.

 Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι πολύ σπουδαία. Εκτός από τα πουλιά, σημαντική είναι η παρουσία και των άλλων ειδών όπως αμφιβίων (11 είδη), ερπετών (26 είδη), θηλαστικών (>58 είδη), ψαριών (30 είδη), φυτών (>800 είδη) και ασπονδύλων (τουλάχιστον 4700 είδη από τα οποία 1396 νέα είδη για την Ελλάδα και τουλάχιστον 46 νέα είδη για την επιστήμη).

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 04 Φεβ. 2022 - 09:50