«Καμπανάκι» για την ψυχική υγεία των εργαζομένων

Αυξημένα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και θυμού εμφανίζουν οι Ελληνες εργαζόμενοι, με τις ενδείξεις για την ψυχική υγεία τους, όπως καταγράφονται στη νέα έρευνα της ΕΥ Ελλάδος, της Hellas EAP και του Εργαστηρίου Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ, να παραμένουν ανησυχητικές. Πιο επιβαρυμένες εμφανίζονται οι γυναίκες εργαζόμενες καθώς και οι νεότερες ηλικιακές ομάδες, με τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε ποσοστό συνολικά 64% να δηλώνουν πως αισθάνονται ότι το στρες από την εργασία επηρεάζει και την προσωπική ζωή τους και το 88% να επιζητεί τη δυνατότητα να εργάζεται από απόσταση.

Αναλυτικά, δύο χρόνια μετά την πρώτη έρευνα, που είχε διεξαχθεί τον Μάιο του 2021, την περίοδο που στην Ελλάδα ολοκληρωνόταν το δεύτερο καθολικό lockdown, η φετινή δεύτερη έρευνα διαπιστώνει ότι τα συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους, θυμού αλλά και σωματοποίησης –που είχαν αποτιμηθεί και τότε και είχαν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό στην πανδημία και στα περιοριστικά μέτρα– εντείνονται.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 3.129 εργαζομένων όλων των ηλικιών, από μικρούς και μεγάλους οργανισμούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, και διερεύνησε εννέα παραμέτρους: άγχος, κατάθλιψη, σωματοποίηση, θυμό, μοναξιά, ποιότητα ζωής εργαζομένου (wellbeing), εργασιακή ποιότητα ζωής, στάσεις απέναντι στην απομακρυσμένη εργασία και στάσεις απέναντι στην ψυχική υγεία.

Και κατέγραψε υψηλά ποσοστά για μια σειρά από συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη, με πολλούς από τους σχετικούς δείκτες να παρουσιάζουν επιδείνωση. Ετσι, τέσσερις στους δέκα εργαζομένους αισθάνονται μελαγχολία και 41% απαισιοδοξία για το μέλλον, έναντι 35% το 2021. Δύο στους δέκα, όπως και πριν από δύο χρόνια, έχουν αισθήματα αναξιότητας, ενώ το ποσοστό όσων έχουν σκεφθεί να δώσουν τέλος στη ζωή τους εμφανίζεται αυξημένο το 2023, φθάνοντας το 2% από 1,1% το 2021.

Αρκετά εκτεταμένα είναι και τα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος σε σχέση με το 2021, καθώς τρεις στους τέσσερις (75% από 68%) αισθάνονται νευρικότητα ή εσωτερική ταραχή, 44% από 40% βρίσκεται σε υπερένταση, 16% από 14% βιώνει έντονη και συνεχή ανησυχία, και 10% από 8% βιώνει κρίσεις πανικού. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι εκδηλώσεις θυμού, καθώς το 75% των ερωτωμένων, έναντι 70% το 2021, αισθάνεται εκνευρισμό, ενώ, όπως και πριν από δύο χρόνια, τρεις στους δέκα έχουν ξεσπάσματα θυμού που δεν μπορούν να τα ελέγξουν.

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 06 Σεπ. 2023 - 11:25