Εκδήλωση στις Σέρρες για τον καρκίνο: Ας κάνουμε την ΠΡΟΛΗΨΗ τρόπο ΖΩΗΣ

Η σπουδαιότητα της πρόληψης και του προσυμπτωματικού ελέγχου, που αποτελούν την καλύτερη “ασπίδα” απέναντι στον καρκίνο, διατρανώθηκε στην ενημερωτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα “Γ. Χρηστίδης” του Επιμελητηρίου Σερρών.

Την εκδήλωση οργάνωσαν ο ο Σύλλογος Σερραίων Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών και την υποστήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών Σερρών

Οι δύο ομιλητές προέταξαν τη μεγάλη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου, υπογραμμίζοντας ότι στις περισσότερες περιπτώσεις που εντοπίζεται σε πρώιμο στάδιο είναι ιάσιμος

Οι Ελένη Ζαΐρη, MD, BSc (MLS), ογκολόγος και Χρήστος Τσακαλίδης, ουρολόγος – ανδρολόγος, ανέπτυξαν με λεπτομέρεια και σαφήνεια την υγιεινή στάση ζωής που μπορούμε να υιοθετήσουμε για να θωρακίσουμε τον οργανισμό μας απέναντι στον καρκίνο αλλά και το “δώρο” του προσυμπτωματικού ελέγχου προγραμματίζοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις για να προλαμβάνουμε ή να θεραπεύουμε εγκαίρως περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης αποσοβώντας επικίνδυνες και απρόβλεπτες περιπέτειες!

vakalos_aggelos_proedros_iatrikos_syllogos_serron.jpg

Ο κ. Άγγελος Βάκαλος

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ωτορινολαρυγγολόγος, συνεχάρη τους ομιλητές αλλά και τους διοργανωτές της ενημερωτικής εκδήλωσης και επεσήμανε την σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση των διαφόρων μορφών καρκίνου, σημειώνοντας ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να βελτιωθούν κακές νοοτροπίες και συνήθειες που μπορεί να αποβούν βλαβερές για την υγεία μας.

giovani_anastasia_syllogos_serraion_thessalonikis.jpg

Η κ. Αναστασία Γιοβάνη

Μία πολύ σημαντική παράμετρο στην σχέση γιατρού και ασθενή έθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου Σερραίων Θεσσαλονίκης κ. Αναστασία Γιοβάνη, σημειώνοντας ότι η προσέγγιση του πρώτου στο δεύτερο θα πρέπει να διαπνέεται από ανθρωπισμό και να είναι διάχυτη η αίσθηση ότι ο επιστήμονας συμμερίζεται τον λόγο παρουσίας του αρρώστου στο ιατρείο του.

Τους σκοπούς ίδρυσης αλλά και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει μέχρι σήμερα ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Σερρών ανέπτυξε ο γενικός γραμματέας του κ. Γεώργιος Χανλής. Πέρα από την αλληλοβοήθεια μεταξύ των μελών του ο σύλλογος καρκινοπαθών μεριμνά για την ψυχολογική προετοιμασία όσων πρόκειται να υποβληθούν σε οποιαδήποτε μορφής θεραπεία για την αντιμετώπιση κάποιου τύπου καρκίνου. Βοηθάει, επίσης, τους νέους καρκινοπαθείς να προσαρμοστούν στη νέα καθημερινότητα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.

ekdilosi_karkinos_serres.jpg

ekdilosi_karkinos_serres_1.jpg

Ελένη Ζαΐρη: Η πρόληψη σώζει ζωές

Στην σύγχρονη ογκολογία διατίθενται, πλέον, φάρμακα για την ίαση των περισσότερων κακοηθειών, ωστόσο, η καλύτερη “θεραπεία” είναι η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.  

Αναγκαιότητα χαρακτηρίσθηκε από την κ. Ζαΐρη η ανάπτυξη προγραμμάτων πληθυσμιακού ελέγχου λόγω της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας. Τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, όπως υπογράμμισε, αποτελούν παρεμβάσεις που έχουν στόχο την πρώιμη ανίχνευση μιας υπάρχουσας αλλά όχι κλινικά ορατής νόσου, απομακρύνοντας τον κίνδυνο να γίνει κάποιος συμπτωματικός.

zairi_eleni_ogkologos.jpg

Η ογκολόγος κ. Ελένη Ζαΐρη 

Όπως σημείωσε απαιτείται:

  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την σημασία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης με στόχο την αύξηση της συμμετοχής.

  • Συνεργασία όλων των συλλόγων (εμπορικών, πολιτιστικών, γυναικείων, γονέων κλπ) για την συνεχή ενημέρωση των μονίμων κατοίκων του Δήμου για την υλοποίηση του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

  • Έκδοση και διανομή ενημερωτικού υλικού καθώς και την προβολή με κάθε πρόσφορο μέσα, του προγράμματος πληθυσμιακού ελέγχου.

  • Αποστολή ταχυδρομικώς ή με άλλο τρόπο ατομικής πρόσκλησης των γυναικών.

  • Τη διάθεση και διανομή ενημερωτικού εντύπου υλικού σε κεντρικές πλατείες, σχολεία κλπ.

Ως καθοριστικό παράγοντα προέκρινε την αγαστή συνεργασία υπηρεσιών και ανθρώπων. Η “εξίσωση” του προσυμπτωματικού ελέγχου της υγείας των πολιτών και της πρόληψης συνδέεται άμεσα, επιχειρηματολόγησε η κ. Ζαΐρη, με τον ενισχυμένο ρόλο του προσωπικού γιατρού και τους διακριτούς ρόλους στην πρωτοβάθμια υγεία για την καθοδήγηση των πολιτών.

Το ισχυρό μήνυμα που εξέπεμψε προς πάσα κατεύθυνση η εκδήλωση ήταν πως η  πρόληψη σώζει ζωές. “Δεν υπάρχουν ασθένειες υπάρχουν ασθενείς και αυτούς πρέπει να στηρίξουμε. Δεν είναι ταμπού να νοσήσει κάποιος από καρκίνο ή να κάνει κάποιος πρόληψη για τον καρκίνο”, ανέφερε η κ. Ζαΐρη..

Ο καρκίνος του μαστού

Εφόσον διαγνωστεί στα πρώτα του στάδια ο καρκίνος του μαστού μπορεί να καταστεί πλήρως ιάσιμος τόνισε η ογκολόγος κ. Ελένη Ζαΐρη. Από τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου δε νοσούν μόνο οι γυναίκες αλλά και οι άντρες. Η κληρονομικότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στους καρκίνους του μαστού αλλά και του προστάτη. 

Στα πλαίσια της δευτερογενούς πρόληψης συστήνονται ο υπέρηχος και η ψηφιακή μαστογραφία. Η σύσταση της κ. Ελένης Ζαΐρη ήταν να γίνονται οι εξετάσεις στα ίδια διαγνωστικά κέντρα. Έξι χιλιάδες νέες περιπτώσεις ανιχνεύονται κάθε χρόνο ενώ 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο του μαστού.

Πρόκειται για τον πιο συχνό τύπο της συγκεκριμένης ασθένειας, έχοντας ξεπεράσει σε συχνότητα εμφάνισης τον καρκίνο του πνεύμονα, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο τον Δεκέμβριο του 2020.

Στην πρόληψη είναι σημαντικά:

  • Αυτοεξέταση και εξοικείωση με το μαστό

  • Ψηφιακή μαστογραφία που ανιχνεύει τυχόν αλλοιώσεις στο μαστό προτού ακόμη αναπτυχθεί όγκο (προκλινικό στάδιο)

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας ήταν από τους πιο συνηθισμένους τύπους καρκίνου και πλέον υπάρχει εμβόλιο ως πρωτογενής πρόληψη.Μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα με το τεστ Παπανικολάου, μια απλή, ανώδυνη και αποτελεσματική εξέταση.


 

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

ΠΡΟΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΡΚΙΝΩΝ

(Τραχήλου της Μήτρας, Μαστού, Παχέος Εντέρου, Προστάτη, Πνεύμονα, Δέρματος

ΗΛΙΚΙΑ

ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΑΝΔΡΕΣ

20-39 ετών

Pap Test (κάθε χρόνο)

 

40-49 ετών

Pap Test (κάθε 2 χρόνια)

Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)

Μαστογραφία (κάθε 3 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε 2 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε 2 χρόνια)

50-59 ετών

Pap Test (κάθε 2 χρόνια)

Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)

Μαστογραφία (κάθε 2 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)

Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)

Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)

Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)

PSA - Ουρολογική εξέταση (κάθε 3 χρόνια)

Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)

60 ετών και άνω

Pap Test (κάθε 2 χρόνια μέχρι 70 ετών)

Εξέταση Μαστού (κάθε χρόνο)

Μαστογραφία (κάθε 2 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)

Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)

Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)

Αιματολογική κοπράνων (κάθε χρόνο)

Κολονοσκόπηση (κάθε 5 χρόνια)

PSA - Ουρολογική εξέταση (κάθε 2 χρόνια)

Εξέταση δέρματος (κάθε 2 χρόνια)

 

Χρήστος Τσακαλίδης: Η καλύτερη “θεραπεία” στον καρκίνο του προστάτη είναι η πρόληψη

Ο προστάτης αδένας είναι ένα μικρό όργανο που υπάρχει μόνο στους άνδρες, που έχει σχήμα και μέγεθος κάστανου στην ηλικία των 18 ετών, κι όσο μεγαλώνει ο άντρας μεγεθύνεται και ο αδένας αυτός. Η ονομασία “προστάτης” βρίσκεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου και έχει πάρει την ονομασία του από τα αρχαία ελληνικά (προΐσταται της ουροδόχου κύστης). Συνεπώς δεν προστατεύει τους άνδρες αλλά βρίσκεται μπροστά από την ουροδόχο κύστη περιβάλλοντας το αρχικό τμήμα της ουρήθρας. Ο ρόλος του προστάτη είναι η παραγωγή ενός υγρού, το οποίιο βοηθάει το σπέρμα να γίνει πιο γόνιμο, όπως εξήγησε ο ουρολόγος - ανδρολόγος κ. Χρήστος Τσακαλίδης.

tsakalidis_christos_ourologos.jpg

Ο ουρολόγος κ. Χρήστος Τσακαλίδης

 

Οι παθήσεις του προστάτη

pathiseis_prostati.jpg

Τα φλεγμονώδη νοσήματα του προστάτη παρουσιάζονται σε όλες τις ηλικίες από την έναρξη της σεξουαλικής ζωής του άντρα. Η καλοήθης  υπερπλασία είναι μια άλλη νόσος, που δεν είναι επικίνδυνη και κακή. Ταλαιπωρεί τον άντρα αλλά δεν κινδυνεύει η ζωή του.

Ο καρκίνος του προστάτη: Πρόκειται για φλεγμονώδη νοσήματα του προστάτη ή αλλιώς προστατίτιδες. Είναι μία κατάσταση που ταλαιπωρεί τους άντρες. Εμφανίζεται πολύ συχνά και επηρεάζει τους άνδρες όλων των ηλικιών. Είναι η πιο συχνή ουρολογική πάθηση στους άντρες κάτω των 50 και η τρίτη πιο συχνή μετά την ηλικία των 50 ετών. Σχετίζεται με ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να είναι οδυνηρά και να επηρεάζουν τη ζωή του άντρα.

Διακρίνεται σε τέσσερις κατηγορίες, όπως αποσαφήνισε ο ουρολόγος κ. Χρήστος Τσακαλίδης:

  • Οξεία βακτηριακή

  • Χρόνια βακτηριακή

  • Χρόνια μη βακτηριακή

  • Σύνδρομο του χρόνιου πυελικού άλγους

Η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη είναι μια πολύ συχνή νόσος καθώς εμφανίζονται συμπτώματα σε έναν στους δύο άντρες άνω των 50 ετών. Πρόκειται για τη μεγέθυνση του προστάτη. Στην ηλικία των 18 ετών ο προστάτης έχει μέγεθος κάστανου αλλά όσο μεγαλώνει ο άντρας μπορεί να πάρει το μέγεθος ενός μανταρινιού ή ακόμα και ενός μεγάλου πορτοκαλιού. Δεν αποτελεί κίνδυνο για τη ζωή αλλά δημιουργεί πρόβλημα στην ποιότητα της ζωής. Μπορεί να δημιουργήσει συχνοουρία και δυσκολία στην ούρηση.

Ο καρκίνος του προστάτη, όπως ανέφερε ο κ. Τσακαλίδης,  είναι ο δεύτερος συχνότερος στους άντρες και η δεύτερη σε συχνότητα αιτία θανάτου από καρκίνο (μετά τον καρκίνο του πνεύμονα).

Η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή αρκεί κάθε άντρας να ευαισθητοποιηθεί για αυτό.

Η πάθηση δε δίνει κανένα σύμπτωμα στο αρχικό στάδιο, που η νόσος είναι αντιμετωπίσιμη. Η διάγνωση γίνεται μόνο με τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο, ο οποιος πρέπει να ξεκινάει από τα 45 έτη ή από τα 40 εφόσον υπάρχει γνωστός καρκίνος του προστάτη σε συγγενή πρώτου βαθμού.

epidimiologia_karkinou_prostati.jpg

Ένας στους 8 άντρες θα εμφανίσει κάποια στιγμή στη ζωή του καρκίνο του προστάτη. Το 2020 έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 1.400.000 νέες περιπτώσεις του συγκεκριμένου καρκίνου και έχουν χάσει τη ζωή τους 375.000 άνθρωποι

 

Διατροφή και καρκίνος του προστάτη

Μία υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και υγιή λίπη θεωρείται ότι μπορεί να ωφελήσει την υγεία του προστάτη. Συνδυαστικά με την άσκηση και το σεξ.

Υγιεινά Λιπαρά

Ελαιόλαδο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, ξηρούς καρπούς.

Λαχανικά

Μπρόκολο και κουνουπίδι (περιέχουν την ισχυρή αντικαρκινική ουσία σουλφοραφάνη).

Ντομάτες

Το λυκοπένιο είναι μια αντιοξειδωτική ουσία που μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών προστατικών κυττάρων. 

Όσπρια, Σόγια

Μελέτες έχουν δείξει ότι δύο-τρεις μερίδες οσπρίων την εβδομάδα σχετίζονται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Πράσινο τσάι/Καφές

Το τσάι γενικώς περιέχει συστατικά με αντικαρκινικές ιδιότητες, που επηρεάζουν την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του προστάτη. 

Βιταμίνες D, E, Ψευδάργυρος

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνδρες με έλλειψη βιταμίνης D διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του προστάτη.

 

Κατηγορίες τροφίμων που πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται με μέτρο.

Αποφυγή καπνίσματος και διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.

Ζωϊκά Λιπαρά

Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών, κυρίως ζωϊκής προέλευσης.

Επεξεργασμένα τρόφιμα

Π.χ. μπισκότα, κέικ, προτηγανισμένες πατάτες, ορισμένα κατεφυγμένα τρόφιμα, ντόνατς κλπ)

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Αποφυγή της υπερκατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει τα πολλά γαλακτοκομικά, κυρίως το γάλα, με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Αλκοολ

 

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

PSA (εξέταση αίματος)

Το PSA μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο. Η εξέταση αυτή μετρά την ποσότητα του ειδικού προστατικού αντιγόνου (PSA) στο αίμα. Το PSA είναι μια πρωτεΐνη του προστάτη, που εμφανίζεται σε μικρές ποσότητες στο αίμα των ανδρών, απολύτως φυσιολογικά.

Δακτυλική εξέταση του προστάτη (D.R.E.)

To PSA μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό του καρκίνου του προστάτη σε ένα πρώιμο στάδιο (σε συνδυασμό με DRE)

Με αυτή την προσέγγιση, ο καρκίνος του προστάτη ανιχνεύεται 5-10 χρόνια νωρίτερα πριν συμπτώματα και σχεδόν 17 χρόνια πριν προκαλέσει το θάνατο στους πάσχοντες.

Η μέτρηση του PSA στον ορό των ασθενών οδήγησε στην ανίχνευση του καρκίνου του προστάτη σε δυνητικά ιάσιμο στάδιο.

Η μέτρηση του PSA θεωρείται ο πλέον αξιόπιστος δείκτης διαθέσιμος από κάθε άλλο καρκίνο. 

Το PSA, βέβαια, μπορεί να είναι αυξημένο τόσο σε καλοήθεις παθήσεις του προστάτη όσο και σε καρκίνο του προστάτη.

Μια φυσιολογική τιμή  PSA ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ καρκίνο του προστάτη.

Κατά συνέπεια είναι απαραίτητος ο ετήσιος έλεγχος από τον ουρολόγο.

Ο κ. Τσακαλίδης συμπερασματικά υπογράμμισε ότι η παρακολούθηση είναι απλή και η πρόληψη πολύ σημαντική και δε θα πρέπει να την αμελούμε. Εν κατακλείδι επικαλέστηκε την ρήση του Ιπποκράτη: “Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν(Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις)”

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο π. Ηλίας, ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου, η βουλευτής  Σερρών κ. Φωτεινής Αραμπατζή, εκπρόσωπος του βουλευτή Σερρών κ. Τάσου Χατζηβασιλείου, ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών κ.κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς και Θωμάς Τενεκετζής, αντίστοιχα.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 18 Απρ. 2024 - 07:51