ΗΠΑ: Σύσταση των ειδικών προς όλες τις έγκυες γυναίκες για έλεγχο της αρτηριακής πίεσης

Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για υπερτασικές διαταραχές σε κάθε προγεννητικό έλεγχο, συνέστησαν κυβερνητικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες. 

Η σύσταση διευρύνει την καθοδήγηση του 2017 για τακτικό έλεγχο μόνο για προεκλαμψία, μια επικίνδυνη και ολοένα και πιο συχνή κατάσταση που μπορεί να προκύψει κατά την εγκυμοσύνη.

Η προεκλαμψία εκτιμάται ότι εμφανίζεται όταν ο πλακούντας αναπτύσσεται ανώμαλα λόγω προβλήματος στα αιμοφόρα αγγεία που τον τροφοδοτούν. Αυτή η διαταραχή της κύησης σήμερα προσβάλλει περίπου το 5-8% των εγκύων και περιλαμβάνει συμπτώματα, όπως επικινδύνως αυξημένη αρτηριακή πίεση, υπερβολικό πρήξιμο και έκκριση πρωτεϊνών στα ούρα, συνεπεία βλαβών στα νεφρά.

Οι υπερτασικές διαταραχές στις εγκύους αποτελούν παράγοντα σοβαρών επιπλοκών και θανάτων κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο μετά τον τοκετό. Στις ΗΠΑ σχεδόν διπλασιάστηκαν μεταξύ 2007 και 2019. Οι ερευνητές και οι γιατροί αναφέρουν ως πιθανές αιτίες την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, καθώς όλο και περισσότερες γυναίκες συλλαμβάνουν σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ ήταν 32,9 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις το 2021, από 23,8 το 2020 και 20,1 το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι η Αμερικανίδα σπρίντερ και χρυσή Ολυμπιονίκης Τόρι Μπόουι πέθανε την Τρίτη 2 Μαΐου στη Φλόριντα από εκλαμψία στο τελικό στάδιο του τοκετού.

www.kathimerini.gr
Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 20 Σεπ. 2023 - 12:04