«Για φαντάσου…» στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών συμμετέχει για 8η χρονιά στην καλοκαιρινή εκστρατεία για παιδιά, που οργανώνει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος μαζί με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τίτλο «Για φαντάσου…». Αν θες κι εσύ να συμμετέχεις στο παρατήρησης και καταγραφής του κόσμου, δήλωσε συμμετοχή!  Για τους μήνες Αύγουστο-Σεπτέμβριο έχουν προγραμματιστεί οι εξής δράσεις:

  • Δευτέρα, 5 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Το καλοκαίρι «την ώρα που τα ονείρατα αληθεύουν» (στίχος από ποίημα του Γ. Σεφέρη από τη συλλογή Θερινό Ηλιοστάσιο). Με την εκπαιδευτικό Τσιομάνη Ευαγγελία. Ας διαβάσουμε τα ποιήματα, ας διαβάσουμε τα παραμύθια, για να βρούμε και να σχεδιάσουμε το δικό μας δρόμο μέσα στο καλοκαίρι. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τρίτη, 6 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Να εξερευνούσαμε τον Πλανήτη Άρη! Με τη Βιβλιοθηκονόμο Βραχλιώτου Μαρία. Ένα μαγικό ταξίδι στον Πλανήτη Άρη, ένα ταξίδι με τη φαντασία και το νου, μια κλεφτή ματιά στο μέλλον, ένα ταξίδι γνώσης για την κατάκτηση του κόκκινου πλανήτη. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τετάρτη, 7 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου…να γινόσουν ο σούπερ ήρωας του πλανήτη. Με την εκπαιδευτικό Βαρσάμη Πετρούλα. Μαθαίνουμε απλούς καθημερινούς τρόπους προστασίας του πλανήτη μέσα από παιχνίδι και παρατήρηση. Για ηλικίες 6-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Πέμπτη, 8 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Τα μαξιλάρια των ονείρων. Με τη μουσικολόγο Τσακίρη Ιωάννα. Η παιδική και η εφηβική ηλικία είναι οι περίοδοι της ζωής του ανθρώπου όπου το παρελθόν και οι αναμνήσεις καταλαμβάνουν συγκριτικά λιγότερο «χώρο» σε σχέση με το μέλλον και τα όνειρα. Αυτό όμως το μέλλον γίνεται συχνά πηγή άγχους, όσο και ελπίδων... Για ηλικίες 8- 11 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Παρασκευή, 9 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου. Με τη Συκοβαρίδου Αρίστη.  Ένα πρόγραμμα για τον ρυθμό και τη μουσικότητα της γλώσσας. Αναπτύσσουμε τη την φαντασία μας μέσω των ήχων και της μουσικής και το παιχνίδι. Για ηλικίες 7-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Δευτέρα, 12 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Ταξίδι στα μυστικά του νου. Με την εκπαιδευτικό Τσιομάνη Ευαγγελία. Τη νύχτα, κάτω απ’ τα άστρα για την άνοιξη, να κάνεις τη  σιωπή φωνή και τη φωνή τραγούδι ανάμεσα στα λουλούδια, να κάθεσαι και να στοχάζεσαι σαν τι να ‘ναι; Πώς η σιωπή γίνεται φωνή και η φωνή τραγούδι; Πώς οι ήχοι αποκτούν νόημα; Τι είναι αυτό που μας αρέσει, που μας συγκινεί; Πώς τελικά μπορούμε να στοχαζόμαστε; Ο εγκέφαλός μας είναι η απάντηση. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Δευτέρα, 19 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Ταξίδια του νου: όλη η γη στα χέρια σου. Με τη φιλόλογο Πάρτσιου Σοφία.

Τα βιβλία είναι παράθυρα απ’όπου βλέπουμε τον κόσμο. Και συχνά οι ήρωες μας προσφέρουν μαγικά ταξίδια. Όχι απλώς σε άλλους τόπους αλλά και σε άλλους πολιτισμούς και σε άλλες εποχές . Θα ανοίξουμε πολλά παράθυρα. Για να δούμε πόσο μακριά φτάνει ο κόσμος κι άλλα παράθυρα για να δούμε πόσο μικρός μπορεί να γίνει ο κόσμος. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τρίτη, 20 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Να μας μιλούσαν τα άστρα και να μας έλεγαν την ιστορία τους. Με τη Βιβλιοθηκονόμο Βραχλιώτου Μαρία. Ένα εργαστήριο για τους αστερισμούς και τους μύθους τους, ένα ταξίδι στον ουρανό και στα αστέρια.  Για ηλικίες 5 -8 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τετάρτη, 21 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Τα κείμενα και οι εικόνες,  οι ήρωες και οι τίτλοι  να ξέφευγαν από τα βιβλία! Με την εκπαιδευτικό Ευδοκία Χρηστομάτη. Πρωί στη Βιβλιοθήκη, οι πόρτες ξεκλειδώνουν και ο υπεύθυνος μπαίνει σιγά σιγά. Ανοίγει τις κουρτίνες και τότε… Τρεχαλητά, συρσίματα, χαμηλόφωνες ομιλίες τριγύρω. Πίσω από τα ράφια, από τα έπιπλα, παντού. Λίγα βιβλία πεσμένα στο πάτωμα, ανοιχτά. Οι λέξεις τους, οι ήρωές τους, οι εικόνες τους, οι τίτλοι τους, οι σελίδες τους, όλα έπεσαν από μέσα και χάθηκαν στον χώρο της Βιβλιοθήκης. Αν δεν τα βοηθήσουμε να επιστρέψουν, οι ιστορίες θα χαθούν για πάντα... Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Πέμπτη, 22 Αυγούστου,  ώρα 11:00-12:30.

Με μια σκυτάλη, μια ιστορία. Με την εκπαιδευτικό Χατζηβασιλείου Φωτεινή. Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής με «εργαλείο» μια σκυτάλη. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Παρασκευή, 23 Αυγούστου,  ώρα 11:00-12:30.

Για φαντάσου… Μια βαλίτσα με εισιτήριο μια σελίδα. Με την εκπαιδευτικό Γάτσιου Μαρία. Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο για καλοκαίρι αλλά ιδανικό για όποια εποχή θελήσει κανείς όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα ταξίδια. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο  όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τρίτη, 27 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Γινόμαστε παιδιά στην αρχαία Ελλάδα. Με την εκπαιδευτικό Γάτσιου Μαρία. Ταξιδεύουμε στο παρελθόν και γνωρίζουμε τα παιχνίδια και τις δραστηριότητες των παιδιών στην αρχαιότητα. Για ηλικίες 6-8 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τετάρτη, 28 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… τη δική σου ιστορία. Με τις εκπαιδευτικούς Χρηστομάτη Ευδοκία και Μπουγιάλα Ζήνα. Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία μοναχική, το θέατρο είναι μια εξωστρεφής διαδικασία που προϋποθέτει τη συνεργασία και τη συλλογικότητα: μοιράζομαι με την ομάδα τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά που μου προκαλεί ένα κείμενο. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Πέμπτη, 29 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

Μυστική αποστολή γη, κωδικός περιβάλλον. Με τον γλωσσολόγο-παιδαγωγό Μωυσίδη Παναγιώτη. Ένα βιωματικό εκπαιδευτικό παιχνίδι δράσης για το πώς θα βοηθήσουμε το ν πλανήτη μας απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Για ηλικίες 8-14 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Παρασκευή, 30 Αυγούστου,  ώρα 11:00- 12:30.

«Από το μοτέρ ως το πορτ –μπαγκάζ: Μαθαίνουμε  το  αυτοκίνητο  στα  ελληνικά ... με  γαλλικές  λέξεις!» Με τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας Σέρρες-Fosses. Ένα  διασκεδαστικό  ταξίδι  με  το  αυτοκίνητο, για  κορίτσια  και  αγόρια  του  δημοτικού, με  παιχνίδι, ζωγραφιές  και  πολλές  δραστηριότητες, σε  μια  σύντομη "διαδρομή ", στο  τέλος  του  καλοκαιριού ! Μαθαίνουμε   τις  πινακίδες, τους τύπους  αυτοκινήτων , και .. το  διασκεδάζουμε ! Για ηλικίες 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

Και για τον Σεπτέμβριο…

  • Δευτέρα, 2 Σεπτέμβρη,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Ανακαλύπτοντας τα υλικά και τον ήχο της γλώσσας μου. Με τη μουσικολόγο Τσακίρη Ιωάννα. Ένα πρόγραμμα για τον ρυθμό και τη μουσικότητα της γλώσσας. Αναπτύσσουμε τη την φαντασία μας μέσω των ήχων και της μουσικής και το παιχνίδι. Για ηλικίες 9-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Τρίτη, 3 Σεπτέμβρη,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι. Με την εκπαιδευτικό Σαμσάρη Νεφέλη. Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας. Για ηλικίες  4-6 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Tετάρτη, 4 Σεπτέμβρη, ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Μικρά ξυπνήματα. Με την εκπαιδευτικό Σαμσάρη Νεφέλη. Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο,  κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο. Για ηλικίες  4-6 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης

  • Πέμπτη, 5 Σεπτέμβρη,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Φύσα, φύσα το φεγγάρι. Με την εκπαιδευτικό Σαμσάρη Νεφέλη. Το φεγγάρι, αιώνιο σύμβολο στους μύθους, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, την ποίηση και την πεζογραφία, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική. Το φεγγάρι, που ακολουθεί τον κύκλο του χρόνου και της ζωής. Ένα ταξίδι στο φεγγάρι μέσα από παραμύθια της προφορικής παράδοσης και της λογοτεχνίας. Για ηλικίες  7-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

  • Παρασκευή, 6 Σεπτέμβρη,  ώρα 11:00- 12:30.

Για φαντάσου… Μικρά ξυπνήματα. Με την εκπαιδευτικό Σαμσάρη Νεφέλη. Τα μικρά ξυπνήματα είναι ένας κύκλος. Ένας κύκλος από εικόνες για τον ύπνο και τον ξύπνιο. Ένας κύκλος από μικρές μπουκιές, με διαφορετική γεύση η κάθε μια. Ένας κύκλος από ήχους, δυνατούς και σιγανούς. Ένας κύκλος από στιγμές, μικρές και μεγάλες, μεγάλες και μικρές. Όπως ο κύκλος της ζωής. Όμως τα όνειρα δεν είναι ίδια για όλους. Κανείς δεν κοιμάται και δεν ξυπνά με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ακούει τους ήχους με τον ίδιο τρόπο,  κανείς δε νιώθει τις γεύσεις με τον ίδιο τρόπο, κανείς δεν ζει τις στιγμές με τον ίδιο τρόπο. Για ηλικίες  7-9 ετών. Με προεγγραφή. Στον 1ο όροφο της βιβλιοθήκης.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 25 Ιουλ. 2019 - 13:55