Εξόρμηση προσφοράς και αγάπης της ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου "Παναγίτσα" Σερρών στις φυλακές Κασσάνδρας

Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου Σερρών (Παναγίτσα) πραγματοποίησε  και φέτος, όπως κάθε χρόνο, εξόρμηση προσφοράς και αγάπης  στο  Αγροτικό Σωφρονιστικό Κατάστημα  Κασσάνδρας, για να βοηθήσει τους απόρους φυλακισμένους,. 
Η επίσκεψη έγινε με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγου και με την συμμετοχή  150 περίπου ενοριτών, (3 λεωφορεία),  την  14η  Μαρτίου 2024, με σκοπό να παραδοθούν είδη πρώτης ανάγκης και χρήματα  στο φιλόπτωχο ταμείο της φυλακής.
Οι εξορμήσεις αυτές, προς τις γειτονικές φυλακές, οι οποίες γίνονται κάθε χρόνο την εβδομάδα της Τυρινής, ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια από την Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, και έχουν καταστεί θεσμός πλέον για την πόλη των Σερρών. 

panagitsa_filakes_kassandras.jpg


Η αφορμή δίνεται από το Ευαγγέλιο της Κυριακής των Απόκρεω όπου το κριτήριο για την μέλλουσα κρίση είναι η αγάπη προς τον πλησίον και ο Χριστός μας λέει : «….στην φυλακή ήμουν και ήρθατε να με δείτε….. εφ’ όσον εκάνατε όλα αυτά στους αδελφούς μου τους ελαχίστους, σ’ εμένα τα εποιήσατε ».
Η πόλη των Σερρών είχε την μεγάλη ευλογία, η προσφορά αυτή προς τους φυλακισμένους να  ξεκινήσει το 1978 από τον  π. Γερβάσιο Ραπτόπουλο «τον άγγελο ή τον  άγιο των φυλακισμένων», ο οποίος έκανε αρχή από την πόλη μας και το τεράστιο έργο του εξαπλώθηκε αργότερα σε όλον τον κόσμο.
Στην πρώτη εξόρμηση που έγινε με τον π. Γερβάσιιο μετέβησαν 15 λεωφορεία στις αγροτικές φυλακές Κασσάνδρας. Οι επισκέψεις αυτές συνεχίστηκαν κάθε χρόνο με πολύ επιτυχία και μία χρονιά είχαν συγκεντρωθεί 80 λεωφορεία! «Είμασταν ένα ολόκληρο χωριό άνθρωποι και οι φυλακισμένοι ένιωσαν ένα αναστάσιμο πανηγύρι σαν να ήταν Πάσχα» έλεγε αργότερα στις ομιλίες του.

panagitsa_filakes_kassandras_1.jpg

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο π. Γερβάσιος, δεν προσέφερε  την βοήθειά του μόνο στις φυλακές της Ελλάδας, αλλά όλου του κόσμου. Είχε αποφυλακίσει κρατουμένους σε περισσότερες από 90 χώρες, και είχε ιδρύσει την αδελφότητα «Οσία Ξένη». Το έργο του αναγνωρίστηκε διεθνώς και το 2012 είχε προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης.
Όταν ο μακαριστός γέροντας, ο οποίος κοιμήθηκε οσιακά το 2020,    έφυγε από την Μητρόπολη των Σερρών, η διακονία προσφοράς προς τους κρατουμένους, συνεχίστηκε από τις ενορίες της Μητροπόλεως, οι οποίες κάθε χρόνο αυτή την εβδομάδα επισκέπτονται τα γειτονικά καταστήματα κράτησης. 
 Η ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγίτσα) συνεχίζοντας  και  φέτος αυτήν την παράδοση, επισκέφθηκε την αγροτική φυλακή Κασσάνδρας και παρέδωσε περισσότερα από 60 δέματα με είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμό, καθώς  και ένα αξιόλογο χρηματικό ποσό, το οποίο  θα βοηθήσει τους άπορους κρατουμένους. 
  Όταν έφτασαν εκεί, μετέβησαν στην εκκλησία της φυλακής όπου έγινε μία ειδική δέηση για τους κρατουμένους και στην συνέχεια ο Σερραίος διευθυντής των φυλακών κ. Στέλιος Κουτογλίδης ενημέρωσε τους 150 επισκέπτες για την λειτουργία και τα προβλήματα του Καταστήματος Κασσάνδρας. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων: «είναι πολύ σημαντική η προσφορά σας γιατί οι κρατούμενοι με όσα φέρνετε  διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. 
Φέτος είστε οι πρώτοι που έρχεστε και σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι αυτό. Η βοήθειά  σας είναι πολύ σημαντική και εύχομαι και στο μέλλον να συνεχίσετε να μας προσφέρετε ό,τι μπορείτε.

panagitsa_filakes_kassandras_2.jpg


Οι πιο πολλοί κρατούμενοι, έρχονται με μικρές ποινές φυλάκισης και  είναι άποροι. Δηλαδή,  όταν βγαίνουν με άδεια δεν έχουν χρήματα για να πάρουν  ένα σάντουιτς.   Επίσης όταν κάποιος θέλει λίγες μέρες για να αποφυλακιστεί με τα χρήματα που μας φέρνετε αποφυλακίζεται.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία και στην λειτουργία της φυλακής, λέγοντας: 
«Το κατάστημά μας ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1930, είναι η μεγαλύτερη φυλακή στην Ελλάδα και καταλαμβάνει περίπου 4.000 στρ. Έχουμε το κεντρικό κατάστημα και δύο παραρτήματα.  Το κεντρικό ήταν μετόχι της Μονής  Σταυρονικήτα του Αγίου όρους και τα παραρτήματα,  το ένα ήταν  μετόχι της Μονής Καρακάλου και το δεύτερο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντα. 
Κατόπιν ο π. Κωνσταντίνος Μαλάκος ευχαρίστησε τον διευθυντή της αγροτικής φυλακής Κασσάνδρας για την ενημέρωση και τόνισε ότι η εκκλησία συνδράμει όσο μπορεί, γιατί στο πρόσωπο των αδελφών μας βλέπει τον ίδιο τον Χριστό ο οποίος μας λέει «εφ όσον το κάνατε στους αδελφούς μου τους ελαχίστους, είναι σαν να το κάνατε σε εμένα…».
Στην συνέχεια οι ενορίτες με τους ιερείς, επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και επισκέπτηκαν δύο γειτονικά μοναστήρια, την ανδρώα Ιερά Μονή  ΑγΊου Αρσενίου του Καππαδόκου στο Βατοπαίδι Χακλιδικής, και την γυναικεία  Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Σουρωτή Θεσσαλονίκης, όπου προσκύνησαν τον τάφο του Αγίου Παϊσίου. 
Όσοι έλαβαν μέρος στην διακονία αυτή της προσφοράς και αγάπης της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και εν όψει της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, βγήκαν διπλά ωφελημένοι γιατί αφ’ ενός βοήθησαν απόρους συνανθρώπους μας και αφ’ ετέρου εισήλθαν στην πιο κατανυκτική περίοδο του χρόνου πνευματικά ενισχυμένοι.
   

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 22 Μαρ. 2024 - 08:47