Επετειακή συναυλία για τα 110 χρόνια του Π.Τ. ΣΕρρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Υπέροχη από κάθε άποψη ήταν η εορταστική εκδήλωση που διοργανώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, 6 Απριλίου, για τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την ίδρυση του Περιφερειακού Τμήματος Σερρών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΕΣ, πρόεδρος του οποίου είναι ο Σερραίος την καταγωγή Dr. Αντώνιος Αυγερινός, και πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό αμφιθέατρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, πρώην ΤΕΙ Σερρών.
Κεντρικός τίτλος της εκδήλωσης «Απρίλη μου ξανθέ…». Ήταν μια καταπληκτική μουσική πανδαισία, με την 44μελή Μικτή Χορωδία Ενηλίκων του Περιφ. Τμήματος Νέας Σμύρνης Αττικής του ΕΕΣ, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της κ. Αλεξ. Μητσοπούλου, η οποία συνόδευσε την χορωδία στο πιάνο.


papx0396.jpg

 


Την επιμέλεια κειμένων είχε η κ. Μαρία Πέττα, ενώ την εκδήλωση τίμησαν εκπρόσωποι τοπικών Αρχών. Τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ.κ. Θεολόγο εκπροσώπησε ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ιορδάνης Θεμελίδης, ενώ παρέστησαν η δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, αλλά και αντιπροσωπείες Περιφ. Τμημάτων του ΕΕΣ, γειτονικών μας νομών.
Προς τους παρισταμένους απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος του Περιφ. Τμήματος Σερρών του ΕΕΣ κ. Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε τα εξής:

papx0695.jpg


«…………………………………
»Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας μεγάλη, ανοιχτή συναυλία της Μικτής Χορωδίας Ενηλίκων του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Νέας Σμύρνης που διοργανώνει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός στις Σέρρες. 
»Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για όλους εμάς, το Περιφερειακό Συμβούλιο και τους εθελοντές του Π.Τμήματος Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Σερρών η παρουσία σας στον φιλόξενο χώρο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος στις Σέρρες. 

ees_mikti_xorodia_1.jpg


»Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που βρίσκεστε εδώ και μας τιμάτε με την παρουσία σας στην επετειακή εκδήλωση για τη συμπλήρωση 110 χρόνων από την ίδρυση του Π.Τ. Ε.Ε.Σ. Σερρών. Ενός, από τα 5 αρχαιότερα Περιφερειακά Τμήματα στην Ελλάδα με πλούσια ιστορία και προσφορά στον συνάνθρωπο εδώ και πολλές δεκαετίες. 
»Σήμερα, θέλοντας να τιμήσουμε όλους αυτούς που στη διαδρομή αυτών των 110 χρόνων προσέφεραν και διέθεσαν τον εαυτό τους στην υπηρεσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, πάντοτε, με πυξίδα τις θεμελιώδεις αρχές του ερυθροσταυρικού κινήματος και πάντοτε θέτοντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο, ας παρακολουθήσουμε ένα σύντομο, αντιπροσωπευτικό βίντεο μέσα από φωτογραφίες δράσεων του Τμήματος, το οποίο επιμελήθηκε ο Γραμματέας του Τμήματος κ. Ευστράτιος Γεωργιάδης. 
»Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

papx0717.jpg


»Θα ήταν έλλειψη ευγένειας εάν δεν ευχαριστούσα από καρδιάς το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στις Σέρρες, το οποίο ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά μας και μας διέθεσε τον όμορφο αυτό χώρο στον οποίο βρισκόμαστε σήμερα, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. 
»Στο σημείο αυτό, θα καλέσω τον Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.Σ. , τον συντοπίτη μας, τον άνθρωπο που έδωσε νέα πνοή και προοπτική στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τον Dr Αντώνιο Αυγερινό να απευθύνει χαιρετισμό».
Ακολούθησε ομιλία του προέδρου του Κ.Δ.Σ. του Ε.Ε.Σ. Dr Αντωνίου Αυγερινού, ο οποίος αφού συνεχάρη το Δ.Σ. του Π.Τ. Σερρών του ΕΕΣ για την άψογη προετοιμασία της επετειακής εκδήλωσης, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι, αποστολή του ΕΕΣ δεν είναι μόνο η προσφορά υπηρεσιών προς τον άνθρωπο, σε καιρούς ειρήνης και πολέμου. Στόχος δε της σημερινής συναυλίας είναι να αναδείξουμε ότι η εθελοντική και ανιδιοτελής προσφορά προς το συνάνθρωπο δεν περιορίζεται μόνο στη χορήγηση υλικών αγαθών για την ανακούφιση βιοτικών αναγκών του, αλλά και σε στιγμές πνευματικής και καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως ανάσα ψυχικής ανάτασης.
Ο κ. Αυγερινός, με την ευκαιρία της επετείου της Μάχης των Οχυρών, υπενθύμισε ότι το 1940 στα Ηπειρωτικά βουνά, αλλά και τον Απρίλιο του 1941 στα Οχυρά, οι γυναίκες του ΕΕΣ βρέθηκαν κοντά στους μαχόμενους αγωνιστές μας και με αυτοθυσία περιέθαλψαν τραυματίες.
***
Το πρόγραμμα της συναυλίας, περιελάμβανε δέκα επτά γνωστές επιτυχίες των Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζηδάκι, του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Σταύρου Ξαρχάκου και του Διον. Σαββόπουλου.
Ενδεικτικά, αναφέρουμε τους τίτλους ορισμένων τραγουδιών, που ερμήνευσε η πολυμελής χορωδία: ‘’Μαργαρίτα Μαγιοπούλα’’ συνοδεία πιάνου, ενώ φυσαρμόνικα (πίκολο) έπαιξε ο 86χρονος Γρηγ. Ματινόπουλος, τον οποίο στο τέλος της εκδήλωσης επαίνεσε ο πρόεδρος Dr Αντ. Αυγερινός.
‘’Το φεγγάρι κάνει βόλτα’’, ‘’Εφτά τραγούδια θα σου πω’’, ‘’Μαλαματένια λόγια’’, ‘’Μάτια βουρκωμένα’’, ενώ ερμηνεύθηκαν και τρία παραδοσιακά τραγούδια, το ζωναράδικο της Θράκης ‘’Λιανοχωρταρούδια’’ , το ‘’Μήλο μου κόκκινο’’, το οποίο, όπως είναι γνωστό, έγραψε και μελοποίησε ο αείμνηστος Σερραίος καθηγητής μουσικής Χρήστος Σταματίου.
Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το ‘’Απάνω στην τριανταφυλλιά’’, παραδοσιακό γάμου της Χαλκιδικής.

papx0293.jpg


Η χορωδία του Π.Τ. Νέας Σμύρνης – Αττικής του ΕΕΣ, φιλοξενήθηκε επί τριήμερο από το Π.Τ. Σερρών. Η αποστολή είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί και να ξεναγηθεί στα Οχυρά του Ρούπελ, ενώ ο πρόεδρος του Π.Τ. Αττικής , κ. Θωμάς Γιαννιώτης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την πρόεδρο του Π.Τ. Σερρών κ. Μ. Θεοδωρίδου και τους συνεργάτες της, για την προετοιμασία της πετυχημένης συναυλίας  και για την υποδειγματική φιλοξενία.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος Dr Αντ. Αυγερινός, ο οποίος συνεχάρη το Δ.Σ. του Π.Τ. Σερρών του ΕΕΣ για όλα όσα έκανε για την επιτυχία της συναυλίας, ενώ διαβεβαίωσε τον πρόεδρο του Π.Τ. Νέας Σμύρνης ότι το Κεντρικό Συμβούλιο του ΕΕΣ θα βρίσκεται κοντά του και σε μελλοντικές παρόμοιες συναυλίες.
Η πρόεδρος του Π.Τ. Σερρών κ. Μ. Θεοδωρίδου, προσέφερε ένα βιβλίο για την ιστορία της πόλεως των Σερρών, του συμπολίτη συγγραφέα κ. Βασίλη Τζανακάρη.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή ενός σύντομου αφιερώματος με δράσεις του Τμήματος από το 1939, μέχρι σήμερα, το οποίο επιμελήθηκε ο Γραμματέας του Π. Τμήματος Ε.Ε.Σ. Σερρών κ. Ευστράτιος Γεωργιάδης. 
Στον προθάλαμο του αμφιθεάτρου υπήρχε έκθεση με φωτογραφικό υλικό από το 1939 και μέχρι σήμερα, καθώς και αρχειακό υλικό και δημοσιεύσεις από διάφορες δράσεις του Τμήματος από το 1946 μέχρι και σήμερα.  

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 09 Απρ. 2024 - 14:02