ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΒΑΛΕΝΘΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Α.Δ.Ε.Γ «Aξίζει να μάθει ελληνικά, ένας ευρωπαίος νέος σήμερα;»

Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ενημερωτική εκδήλωση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.), που είχε θέμα της  την εκμάθηση των Αρχαίων Ελληνικών στην Βαλένθια της Ισπανίας, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο 1 Νομεβρίου 2018, στο ξενοδοχείο Φίλιππος Ξενία Σερρών.

Την παρουσίαση του θέματος που έφερε τον τίτλο «Αξίζει να μάθει Ελληνικά ένας νέος από την Ευρώπη σήμερα;» ,έκανε η κ. Αντρέα Σάνσεζ Μπέρνετ, διδάκτωρ Κλασσικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βαλένθια.

Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, ο οποίος στον σύντομο λόγο του  σχολίασε ότι η γλώσσα μας «είναι χρήσιμη και για υψηλές θεωρίες, αλλά  και χρηστική», επισημαίνοντας ότι στον επιστημονικό χώρο, όπως π.χ. στις οικονομικές επιστήμες οι βασικοί και  θεμελιακοί όροι είναι ελληνικοί. Καθώς, επίσης,   ότι η παγκόσμια διανόηση και στις μέρες μας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την ελληνική γλώσσα, τονίζοντας ότι «εκεί που επικρατούν κυρίως οι ελληνικοί όροι είναι ο θεολογικοφιλοσοφικός χώρος, ο πνευματικός χώρος, ό,τι δηλαδή είναι κατ’ εξοχήν ανθρώπινο και θείο στον κόσμο αυτόν».

Τον λόγο κατόπιν πήρε η κ. Αντρέα δίνοντας κυρίως το βάρος της ομιλίας, στο πώς διδάσκονται τα ελληνικά στην εκπαίδευση της Βαλένθια. Όπως εξήγησε, για όσους μαθητές του Λυκείου ενδιαφέρονται, η εκμάθηση των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών  αρχίζει στην ηλικία των 15 ετών, όπου διδάσκονται κλασσικό πολιτισμό. Το πανεπιστήμιο της Βαλένθια έχει σήμερα τους περισσότερους φοιτητές κλασσικής φιλολογίας στην Ισπανία. Η κ. Ανδρέα στη συνέχεια επεσήμανε τις δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, το εκπαιδευτικό σύστημα  στη χώρα της, λόγω των οικονομικών δυσχερειών  και φυσικά αυτό επηρεάζει και την διδασκαλία και πιθανή υποβάθμιση των κλασσικών σπουδών. Αναφέρθηκε επίσης στην διδασκαλία των Νέων Ελληνικών και όπως εξήγησε υπάρχουν πολλές Ενώσεις, οι οποίες συνεργάζονται με το πανεπιστήμιο της Βαλένθια, όπως η Ισπανική Ένωση Κλασσικών Σπουδών S.E.E.C, η οποία προσφέρει προγράμματα ελληνικών σπουδών. Ακόμη υπάρχει η Σχολή Ξένων Γλωσσών (Ε.Ο.Ι) η οποία παρέχει προγράμματα Νέων Ελληνικών. Τόνισε, επίσης, ότι όσοι αποφοιτούν από το πανεπιστήμιο της Βαλένθια από την Σχολή Κλασσικών Σπουδών γίνονται αμέσως καθηγητές αρχαίων Ελληνικών στην Β/θμια εκπαίδευση, ενώ όσοι είναι απόφοιτοι Ισπανικής Φιλολογίας ή Αγγλικής, συνήθως παραμένουν άνεργοι για αρκετό καιρό.

Στο τέλος της ομιλίας της η κ. Ανδρέα υπογράμμισε ότι υπάρχει ανάγκη δημιουργίας νέων ελκυστικών μεθόδων διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών, σαν μια ζωντανή γλώσσα που συνεχίζεται μέσα στους αιώνες, γιατί σ’ αυτά βασίζεται ο Ευρωπαϊκός πολιτισμός.

Μετά το τέλος της παρουσίασής της, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ακούσουν μελοποιημένο το ποίημα του Κ. Καβάφη «Ιθάκη» το οποίο στη συνέχεια η κ. Άντρεα διάβασε  σε Καταλανική μετάφραση του Carles Riba.

Στο τέλος,  ο  πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Γεωργιάδης αφού ευχαρίστησε την ομιλήτρια, της δώρισε το τεύχος του περιοδικού συγγράμματος, που εκδίδει η Ένωση,  «ΛΟΓΟΙ ΕΝ ΣΕΡΡΑΙΣ»,  ο οποίος είναι αφιερωμένος  στον Φώτη Κόντογλου

 Την πολιτιστική βραδιά  έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Γιάννης Κιορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επόμενη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2018, με θέμα της «ο γάμος στο Βυζαντινό έπος του Διγενή Ακρίτα» (χειρόγραφο Εσκοριάλ) και ομιλήτρια την δ. Μαργαρίτα Βακάλου.

 Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ. Άγγελος Βάκαλος, ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, ο Διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου κ. Χρήστος Τριανταφύλλου, η αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Σερρών κ. Ελένη Κατσαρίδου, ο αναπληρωτής Προϊστάμενος Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νικόλαος Δημούδης και πολλοί άλλοι.


 

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 07 Δεκ. 2018 - 13:44