Είναι τα κοινωνικά δίκτυα ένοχα για την εμφάνιση προβληματικών συμπεριφορών; *

Την τελευταία δεκαετία οι συσκευές έξυπνων κινητών τηλεφώνων έχουν αυξηθεί ραγδαία καθώς οι χρήστες το 2020 φτάνουν τα 3.5 δισεκατομμύρια παγκοσμίως. Λόγω της χρησιμότητάς τους σε ποικίλους τομείς ο αριθμός αυτός προβλέπεται να αυξηθεί περισσότερο καθότι οι υπηρεσίες που μας προσφέρουν έχουν γίνει απαραίτητα εργαλεία τόσο στις κοινωνικές μας συναναστροφές όσο και στις επαγγελματικές μας υποχρεώσεις.

Έρευνα σε σημαντικό αριθμό χρηστών έδειξε ότι 60% αυτών ελέγχουν το κινητό τους τηλέφωνο τουλάχιστον κάθε μία ώρα, ενώ αυξημένα είναι τα ποσοστά και της χρήσης κατά την διάρκεια της ημέρας στο κρεβάτι, στην τουαλέτα ή κατά τη διάρκεια γεύματος. Αυτή η συνεχόμενη χρήση των έξυπνων τηλεφώνων φανερώνει την εξάρτηση που έχει δημιουργηθεί και δυστυχώς σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει το στάδιο του εθισμού. Μεταξύ των πολλών δυνατοτήτων που παρέχονται από την τεχνολογία, έχει διαπιστωθεί ότι μεγαλύτερη εξάρτηση παρουσιάζουν οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων.

Οι εφαρμογές των κοινωνικών δικτύων είναι αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλες στα κινητά τηλέφωνα. Ο παρακάτω πίνακας με τα στατιστικά των εγκατεστημένων εφαρμογών στα έξυπνα τηλέφωνα το επιβεβαιώνει.

Εφαρμογές τηλεφώνων

Ποσοστό (αριθμός των συμμετεχόντων)

Κοινωνικά δίκτυα

49,1% (428)

Εφαρμογές μηνυμάτων

35,2% (307)

Αγορές

11,4% (99)

Φωτογραφίες/Βίντεο

10,1% (88)

Ειδησεογραφικές

12,1% (105)

Παιχνίδια

8,2% (71)

Διατροφή/Γυμναστική

5,2% (45)

Μουσική

19,1% (166)

Γνωριμιών

2,3% (20)

Τηλεόρασης

5,2% (45)

Εκπαιδευτικές

5,2% (45)

Άλλες

9,2% (88)

 

Η προβληματική αυτή χρήση των κοινωνικών δικτύων μπορεί να επιφέρει ακόμα περισσότερο αντικοινωνική συμπεριφορά σε εσωστρεφή άτομα. Άτομα που νομίζουν ότι μέσω των ηλεκτρονικών δικτύων κοινωνικοποιούνται ουσιαστικά απομονώνονται περισσότερο. Ο εθισμός στην χρήση έξυπνων τηλεφώνων και ιδιαίτερα στη χρήση κοινωνικών δικτύων μπορεί να επιφέρει νευρωτικές συμπεριφορές, όπως έλλειψη προσοχής, υπερκινητικότητα, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, άγχος και κατάθλιψη.

Περισσότερους από 1 στους 10 χρήστες με πολύ συχνή χρήση των κοινωνικών δικτύων παρουσιάζει ναρκισσιστική συμπεριφορά και κυριεύεται από άγχος για περισσότερη διαδικτυακή παρουσία και ψηφιακή επιβράβευση.

 Έτσι η αγχωτική συμπεριφορά ενός ατόμου μπορεί να προέρχεται ή να ενισχύεται από την συνεχόμενη χρήση των κοινωνικών δικτύων με πολύ σοβαρές συνέπειες κάποιες φορές όπως η αϋπνία, ενώ ερευνητές έχουν συσχετίσει τον εθισμό στα τυχερά παιχνίδια αλλά και στα ναρκωτικά. Πού οφείλονται όμως αυτές οι συνέπειες; Ξεκάθαρα η μη φυσιολογική αντίληψη της πραγματικότητας είναι ο κύριος λόγος,  αλλά εντυπωσιακό είναι και το χρονικό διάστημα εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων.

Μετά από ένα μόλις χρόνο εντατικής χρήσης των κοινωνικών δικτύων  μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα κατάθλιψης. Είναι χαρακτηριστικά τα συγκριτικά αποτελέσματα που δείχνουν γρήγορα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης σε εθισμένους χρήστες παρά σε άτομα που δεν τα χρησιμοποιούν. Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν έρχονται να ενοχοποιήσουν τα κοινωνικά δίκτυα. Σε καμία περίπτωση δεν προτείνεται σαν λύση η διακοπή χρήσης τους καθώς ενδιαφέρον παρουσιάζει και το εξής:

Η ελεγχόμενη χρήση των κοινωνικών δικτύων έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει θετικές συμπεριφορές, όπως κοινωνικοποίηση ατόμων με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η συνδεσιμότητα που παρέχει ένα δίκτυο μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την ψυχολογία ατόμων, εφόσον γίνεται με ελεγχόμενη χρήση.

 Τα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα λοιπόν είναι η πραγματικότητα της εποχής μας και αυτό δεν πρέπει να μας φοβίζει. Αποτελεί ένα εργαλείο το οποίο με εσφαλμένη χρήση μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα στην ανθρωπότητα, αλλά με σωστή χρήση μπορεί να γίνει εξαιρετικά ευεργετικό.

Τελειώνοντας, ας έχουμε υπόψη μας το εξής… καμία ψηφιακή επικοινωνία δεν υποκαθιστά μία μπίρα με καλή παρέα!

Πηγή από δημοσίευση ακαδημαϊκών βρετανικών πανεπιστημίων σε επιστημονικό περιοδικό. https://akjournals.com/view/journals/2006/6/3/article-p378.xml?fbclid=Iw...

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 24 Οκτ. 2020 - 23:18