Αποζημίωση στο 100% της ασφαλιστικής αξίας για τις χαλαζοπτώσεις του περασμένου Ιουνίου ζήτησε η Φωτεινή Αραμπατζή

Τη δέσμευση ότι αξιολογείται πολύ σοβαρά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ η ευνοϊκή πρόβλεψη για την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιστικής αξίας των ζημιωθεισών καλλιεργειών από τις χαλαζοπτώσεις του Ιουνίου του 2022 απέσπασε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησής της, σήμερα 16/01/23 προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Όπως ανέπτυξε για μια ακόμη φορά η Σερραία βουλευτής, οι καταστροφές του Ιουνίου του 2022 ήταν ακραίες και ολοκληρωτικές και για τον λόγο αυτό χρήζουν της εξαιρετικής αντιμετώπισης από την Κυβέρνηση, όπως εξαιρετική ήταν η αντιμετώπιση, που επιδείχθηκε με την προκαταβολή της αποζημίωσης, την οποία η κ. Φωτεινή Αραμπατζή είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή του ζημιογόνου γεγονότος και η οποία οδήγησε στην καταβολή 2.940.000 Ευρώ σε 1.490 παραγωγούς.

Η κ. Αραμπατζή υπογράμμισε ότι αφενός η ολοκληρωτική καταστροφή, αφετέρου:

  • Η σχετική δέσμευση για το 100% της αποζημίωσης, που αφέθηκε να εννοηθεί στην επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου στις Σέρρες
  • Το γεγονός ότι ανάλογη αντιμετώπιση επιδείχθηκε στα φαινόμενα του «Ιανού» και της «Μήδειας» και τέλος
  • Η σημαντική απόκλιση των τιμών της αγοράς από τις τιμές αποζημίωσης του ΕΛΓΑ σε αρκετά από τα πληγέντα προϊόντα, όπως σκληρό σιτάρι, βαμβάκι, καλαμπόκι ειδικά φέτος

Επιβάλλουν όλως εξαιρετικώς την αποζημίωση στο 100% της ασφαλιστικής αξίας.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργος Γεωργαντάς αναγνώρισε το γεγονός της πολύ μεγάλης ζημιάς στις Σέρρες και υπογράμμισε ότι η πολιτική βούληση του Υπουργείου είναι «η εξαιρετική προσέγγιση σε εξαιρετικές περιπτώσεις», ότι η ζημιά στις Σέρρες και στις ΠΕ Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πέλλας αξιολογείται από τις υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, η σχετική επίσημη θέση των οποίων θα ανακοινωθεί μέχρι τέλος του μήνα.

Μάλιστα σε επιβεβαίωση της απάντησης που είχε δώσει στην κ. Φωτεινή Αραμπατζή στις 14/11/22 στη Βουλή, επανέλαβε ότι έως μέσα Φεβρουαρίου θα έχει εξοφληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

Αποζημίωση παραγωγών μήλου

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ αξιοποιώντας τη σημερινή ευκαιρία της Επίκαιρης Ερώτησης, έθεσε στον Υπουργό την ανάγκη συμπερίληψης στις αποζημιώσεις de minimis για τα μήλα, που ανακοίνωσε ο Υπουργός στις 02/01/23 για την περιοχή της Λάρισας, και την ΠΕ Σερρών, αναδεικνύοντας μάλιστα το σχετικό αίτημα των αγροτών- καλλιεργητών μήλων της Κοινότητας Αχλαδοχωρίου.

Ο Υπουργός απαντώντας τόνισε ότι έχουν αξιολογηθεί τα ζημιογόνα γεγονότα, που έπληξαν την ελληνική μηλοκαλλιέργεια και ότι βούληση του Υπουργείου είναι να στηριχθούν καθολικά αλλά με διαβάθμιση ανά ποικιλία και ζημιογόνο αίτιο με σχετική τεκμηρίωση οι παραγωγοί μήλων σε όλη τη χώρα με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια.

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 16 Ιαν. 2023 - 18:52