Απένταξη έργου 10,6 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑ Σερρών λόγω “στενών” προθεσμιών και αντιδικιών των αναδόχων

Οι “στενές” προθεσμίες του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και οι ενστάσεις των υποψηφίων αναδόχων, όπως περιγράφηκε στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Σερρών της Τετάρτης(13/3), οδήγησαν στην απένταξη ενός πολύ σημαντικού έργου της ΔΕΥΑΣ. Η Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων(Βιολογικός Καθαρισμός), με λειτουργία και συντήρηση, είχε προϋπολογισμό 10,6 εκατ. ευρώ (αξία με ΦΠΑ 13 εκατ.) και αναμενόταν ότι πέρα από την καλύτερη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού θα οδηγούσε σε ιδιαίτερα σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας της ΕΕΛ κατά 600 έως 700 χιλ. ευρώ.

Το θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο Σερρών, μετά από ερώτημα του δημοτικού συμβούλου και πρώην προέδρου της ΔΕΥΑΣ κ. Αλέξανδρου Χαλκιόπουλου προς τη δήμαρχο Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα, στα πλαίσια της διαδικασίας του διμηνιαίου απολογισμού που καθιερώθηκε και πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην συνεδρίαση της Τετάρτης(13/3).

Η απένταξη του έργου έγινε στις 31 Δεκεμβρίου 2023, που αποτελούσε το πρώτο χρονικό “ορόσημο” μέχρι το οποίο έπρεπε να είχε συμβασιοποιηθεί. Κάτι που, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό παρά τις προσπάθειες της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ λόγω των αντιδικιών των εν δυνάμει αναδόχων που κατέληξαν στα διοικητικά δικαστήρια.

Η δήμαρχος Σερρών κ. Βαρβάρα Μητλιάγκα αποσαφήνισε ότι για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη δεν υπάρχει ευθύνη από πλευράς της προηγούμενης ή της νέας διοίκησης αλλά ούτε και εκ μέρους της υπηρεσίας της ΔΕΥΑΣ καθώς οι αλλεπάλληλες ενστάσεις ήταν εκείνες που οδήγησαν στην απένταξη του έργου.

Σε μία περίοδο εκτίναξης του λειτουργικού κόστους, λόγω αύξηση των τιμών στην ενέργεια, η ΔΕΥΑ Σερρών στερείται μιας επένδυσης που θα αποκλιμάκωνε καθοριστικά το ύψος των εξόδων στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού. Παράλληλα, αναδεικνύεται και το ουσιαστικό και καίριο ζήτημα που υφίσταται στις διαδικασίες δημοπράτησης έργων, ιδιαίτερα εκείνων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα αυστηρά, με τις νομικές διενέξεις των υποψηφίων αναδόχων να αποτελούν τροχοπέδη στην έγκαιρη συμβασιοποίηση και υλοποίηση και ακόμα και λόγο απένταξης, όπως συνέβη στην περίπτωση της Μονάδας Ηλιακής Ξήρανσης της ΕΕΛ της ΔΕΥΑ Σερρών. 

Η κ. Μητλιάγκα διαβεβαίωσε ότι υπάρχει δέσμευση για εξασφάλιση της χρηματοδότησης από άλλο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και διαβεβαίωσε ότι αυτό θα συμβεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διευκρίνισε ότι προτιμήθηκε να μην προχωρήσει η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης που προτάθηκε, ώστε να υπάρξει προσωρινός ανάδοχος του έργου, καθώς κρίθηκε ότι το ποσό των 10,6 εκ. ευρώ ήταν πολύ μεγάλο για να δικαιολογήσει μια τέτοια κίνηση.

Από την πλευρά του ο κ. Χαλκιόπουλος υποστήριξε ότι η ανάδειξη προσωρινού αναδόχου θα δέσμευε τον φορέα διαχείρισης του έργου να εξασφαλίσει το απαιτούμενο ποσό από άλλο χρηματοδοτικό εργαλείο. Στο επιχείρημα αυτό η δήμαρχος Σερρών αντέτεινε ότι η δέσμευση αυτή υπάρχει.

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 14 Μαρ. 2024 - 07:53