Το ζήτημα των αναδρομικών εισφορών των αγροτών στον ΕΦΚΑ αναδεικνύει ο Κώστας Καραμανλής

Το σημαντικότατο ζήτημα της αναδρομικής εισφοράς των αγροτών στον ΕΦΚΑ ανέδειξε ο βουλευτής Σερρών κ. Κώστας Καραμανλής, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στην ερώτησή του ο κ. Καραμανλής, έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις αγροτών, των οποίων η αναδρομική εγγραφή στον ΕΦΚΑ έχει γίνει ακούσια, ανεξαρτήτως του αιτήματός τους, από την στιγμή που στον έλεγχο των δικαιολογητικών υπάρχει δηλωμένο αγροτικό εισόδημα για χρήσεις προηγούμενων ετών.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στα αναδρομικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, συμπεριλαμβάνονται και αναδρομικές εισφορές που αφορούν στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, ζητείται από τους αγρότες η καταβολή αναδρομικών για υγειονομική περίθαλψη, η οποία ουδέποτε τους είχε παρασχεθεί ή που μπορεί να την είχαν καλύψει οι ίδιοι με δικά τους έξοδα.

Με την ερώτησή του, ο κ. Καραμανλής καλεί αφενός τα συναρμόδια υπουργεία να καταθέσουν το σκεπτικό τους, βάσει του οποίου συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές υγείας στις αναδρομικές εισφορές των αιτούντων προς υπαγωγή αγροτών, και αφετέρου τα καλεί να εξαιρέσουν από το σύνολο των εισφορών αυτές τις υγείας, οι οποίες επιβάλλονται αναδρομικά στους αγρότες για το χρονικό διάστημα της αναμονής, από την ημερομηνία απογραφής στον ΕΦΚΑ έως και την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας του αιτούντος, δηλαδή της τελικής έγκρισης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ ζητάει αναδρομικά από τους αγρότες την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών υπέρ υγείας, χωρίς ουδέποτε να τις έχει παράσχει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμονής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Θέμα:      Περί της αναδρομικής εισφοράς των αγροτών, λόγω εγγραφής τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ

«Κύριοι Υπουργοί,

Όπως είναι γνωστό, για τους αγρότες και τις αγρότισσες η εγγραφή τους στα Μητρώα Ασφαλισμένων του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης γίνεται με τη συμπλήρωση από τον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ του ειδικού «Δελτίου Απογραφής Ασφαλισμένων».

Οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και συγκεκριμένα οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, προσέρχονται οίκοθεν στον αρμόδιο Ανταποκριτή ΟΓΑ του τόπου μόνιμης κατοικίας τους, τόσο για τη σύνταξη του Δελτίου Απογραφής όσο και για τη γενικότερη εγγραφή τους στα Μητρώα του οργανισμού.

Η αναδρομική εγγραφή στον Κλάδο επιτρέπεται μετά από αίτηση του ασφαλισμένου, υπό τον όρο ότι αποδεικνύεται απασχόληση από την ημερομηνία που ζητείται η αναδρομική εγγραφή κι εφόσον πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.

Δυστυχώς, όμως, διαπιστώνονται και περιπτώσεις, όπου η αναδρομική εγγραφή των αιτούντων γίνεται ακούσια, ανεξαρτήτως του αιτήματός τους, από την στιγμή που στον έλεγχο των δικαιολογητικών υπάρχει δηλωμένο αγροτικό εισόδημα για χρήσεις προηγούμενων ετών. Η αναδρομική εγγραφή είτε είναι εκούσια είτε είναι ακούσια θα έχει και τις αντίστοιχες αναδρομικές εισφορές στους αγρότες.

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι στα αναδρομικά ποσά που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες, συμπεριλαμβάνονται και αναδρομικές εισφορές που αφορούν στον κλάδο της υγειονομικής περίθαλψης από τον ΕΦΚΑ. Με άλλα λόγια, ζητείται από τους αγρότες η καταβολή αναδρομικών για την υγειονομική τους περίθαλψη, η οποία ουδέποτε τους είχε παρασχεθεί.

Επιπλέον, αν αναλογιστεί κανείς πως πιθανόν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και για διαφόρους λόγους υγείας, οι αγρότες έκαναν χρήση κάποιων υγειονομικών υπηρεσιών τις οποίες πλήρωσαν ιδιαιτέρως ακριβά, τότε ο προβληματισμός γίνεται εντονότερος.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση καταγράφεται ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής, από την ημερομηνία απογραφής στον ΕΦΚΑ έως και την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας του αιτούντος, δηλαδή της τελικής έγκρισης ασφάλισης, ο ΕΦΚΑ ζητάει αναδρομικά από τους αγρότες την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, συμπεριλαμβανομένων και των εισφορών υπέρ υγείας, χωρίς ουδέποτε να τις έχει παράσχει για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αναμονής.

Συνεπεία των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Με ποιο σκεπτικό συμπεριλαμβάνονται οι εισφορές υγείας στις αναδρομικές εισφορές των αιτούντων προς υπαγωγή αγροτών;

2. Σκέπτεται το αρμόδιο Υπουργείο να εξαιρέσει από το σύνολο των εισφορών τις εισφορές υγείας, μέχρι την ενεργοποίηση της ασφαλιστικής ικανότητας του αιτούντος;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών»

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 11 Ιουλ. 2018 - 16:30