Το ΥΠΑΑΤ άνοιξε την «κερκόπορτα» για την κατάργηση του νωπού γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού

Παραδοχή, ουσιαστικά, της κατάργησης της χρήσης νωπού γάλακτος στην παρασκευή γιαουρτιού αποτελεί η ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, όπου επισημαίνεται ότι θα απαγορεύεται, μεν, η χρήση σκόνης γάλακτος αλλά θα επιτρέπεται, δε, η προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος.

Οι συνέπειες της απόφασης αυτής, που ουσιαστικά ανοίγει την «κερκόπορτα» για την κατάργηση της χρήσης νωπού γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού αναμένεται ότι θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους.

Στην ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ αναφέρονται τα εξής:

«Η ανακοίνωση του Υπουργείου στις 5 Απριλίου ήταν σαφής:

Με την προωθούμενη τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος για την παραγωγή γιαουρτιού και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή η πληροφορία (για το είδος του γάλακτος) θα αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.

Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα συνεχίσει να παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.

Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί, εάν θέλει, να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα».

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 13 Απρ. 2016 - 12:37