Β. Τερζής: «Περισσότεροι Ελεύθεροι χώροι Άθλησης κι Αναψυχής… Λιγότερες κλίνες στα Νοσοκομεία και τις Κλινικές…»

Η υγειονομική κρίση φανέρωσε την ανάγκη του κόσμου για ελεύθερους χώρους μακριά από το κέντρο, τον προσανατολισμό του στην ύπαιθρο, τη φύση, το φρέσκο αέρα, μακριά από τα πολύβουα αστικά κέντρα και στέκια. Μακριά από την έλλειψη πάρκινγκ, το κυκλοφοριακό, τον εκνευρισμό, την καθοδηγούμενη υπερκατανάλωση. (Είναι ο δεύτερος άξονας της σύντομης τοποθέτησης μου, βάση κανονισμού, στην κατάθεση του Προϋπολογισμού Έτους 2021 Δήμου Σερρών).

Κάναμε πεζοδρόμους με τόνους τσιμέντου, εμπορικά κέντρα για να υποδέχονται μαζικά χιλιάδες καταναλωτές, χώρους ψυχαγωγίας όπου στοιβάξαμε τους εαυτούς μας μαζί με την «τέχνη» και τη διασκέδαση. 

● Στις Σέρρες έχουμε την τύχη η πόλη να είναι στο κέντρο, περιστοιχισμένη πολύ κοντά από την ύπαιθρο. Διαφέρουμε από άλλες επαρχιακές πρωτεύουσες Δήμων και Νομών. Κοιλάδα «Αγίας Βαρβάρας», Αθλητικό Πάρκο «Ομόνοιας», Πάρκο «Ηρώων», Στρατόπεδο «Παπαλουκά», Κοιλάδα «Αη Γιώργη Κρυονερίτη», «Αη Γιάννης», Κοιλάδα «Αγίων Αναργύρων», «Μελενικιώτικα».

Ήρθε ο καιρός να ασχοληθούμε όλοι, κεντρική πολιτική, τοπική αυτοδιοίκηση, φορείς, σωματεία, σύλλογοι, οργανώσεις, επιχειρηματίες, ιδιώτες, με την πραγματική αξιοποίησή τους. Ένα κεντρικό, μεγαλόπνοο,  πρόγραμμα, με στόχους βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους, με ευελιξία, πρόβλεψη και πρόνοια να ανατροφοδοτείτε και να μεταβάλλετε. Με  αναζήτηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων, εργαλείων και πόρων για τη διαμόρφωση, επίβλεψη και συντήρησή τους.

Υπαίθρια Αθλητικά Πάρκα, Ανάπαυσης, Αναψυχής, Σταθμοί Γυμναστικής, Υπαίθρια όργανα, Πράσινες Διαδρομές, Δίκτυο πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών (Χάρτες, Σταθμοί ξεκούρασης, Σταθμοί Πρώτων Βοηθειών, Χιλιομετρικές αποστάσεις, Βαθμολογία - Επίπεδα διαδρομών).

● Οι παραδοσιακές γειτονιές χάθηκαν μαζί και οι αλάνες όπου τα παιδιά «ξόδευαν» το ορμέμφυτο της κίνησης, επενδύοντας στην κινητική τους μάθηση, τη γνωστική και συναισθηματική τους ωρίμανση.

Ήρθε ο καιρός να αξιοποιήσουμε τις σχολικές αυλές, τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους χώρους. Κάθε αυλή και ένας υπεύθυνος, ένας Γυμναστής, ένας Προπονητής, ένας Παιδαγωγός. Τις απογευματινές ώρες, για να κατευθύνει, να καθοδηγεί, να επιβλέπει, να φροντίζει, να θεραπεύει. 

● Και σε όλα αυτά επιτέλους, κατασκευή, εξοπλισμός και πιστοποίηση παιδικών χαρών, όπου υπάρχει χώρος ικανός να φιλοξενηθούν.

Το επίπεδο πολιτισμού του κάθε λαού προσδιορίζεται και από το επίπεδο της Ελευθερίας που βιώνουν οι άνθρωποι σε αυτόν και από το επίπεδο της Σωματικής και Ψυχικής του Υγείας.

Ήρθε ο καιρός να στραφούμε εκεί, να γράψουμε το όνομά μας όχι σε μια πλάκα ή έναν ακόμη κύβο τσιμέντου αλλά στον καθαρό αέρα και το χορτάρι, στο γαλάζιο του ουρανού, σε κάθε μονοπάτι και ομορφιά του τόπου μας.

Γιατί είναι πλέον γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο πως κάθε νέος Ελεύθερος χώρος Άθλησης και Αναψυχής που δημιουργείται μειώνει τις ανάγκες σε κλίνες Νοσοκομείων, Κλινικών και Θεραπευτηρίων.

Ας βάλουμε λοιπόν την υπογραφή μας στο μέλλον…          

 

 

                                                                                                           Με τιμή

 

                                                                                                 Βασίλης Τερζής

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 18 Ιαν. 2021 - 07:53