Θεάρεστο το έργο της Ελληνικής Ιεραποστολής στην Τανζανία

«Μόνο η αγάπη θα μας σώσει. Το εισιτήριο για τον Παράδεισο θα είναι η αγάπη», τόνισε στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ειρηνουπόλεως και Έξαρχος Ανατολικής Τανζανίας κ. Δημήτριος,  στους Σερραίους προσκυνητές που τον επισκέφθηκαν στο Ιεραποστολικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Ιουλίου 2021.
Ο Σεβ. υποδέχθηκε με χαρά τους Σερραίους φίλους της Ιεραποστολής, οι οποίοι βοηθούν κάθε χρόνο σύμφωνα με τις δυνατότητές τους,  στο τεράστιο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται τα τελευταία 17 χρόνια στην  Τανζανία. Ο Μητροπολίτης κ. Δημήτριος στο λόγο αγάπης που τους απηύθυνε τόνισε ότι η ουσία της χριστιανικής ζωής  είναι η αγάπη και τους  συμβούλεψε να μην κατακρίνουν κανέναν, ιδιαίτερα στις ημέρες μας που κυριαρχεί η κατάκριση και πολλές φορές ο φανατισμός.
Τόνισε χαρακτηριστικά  «να μην ασχολούμαστε με τους άλλους. Να κοιτάζουμε τον αγώνα μας τον προσωπικό και την ταπείνωσή μας. Να μην προσπαθούμε από εγωισμό να πείσουμε όλο τον κόσμο στα δικά μας πιστεύω. Αυτό που έχει σημασία» επεσήμανε «είναι να μείνουμε μέσα στην εκκλησία.
Εάν είμαστε έξω από την εκκλησία  θα  χάσουμε την σωτηρία.. Ο Χριστός  βλέπει μόνο  την καρδιά μας. Αν η καρδιά μας είναι γεμάτη από αγάπη και συγχωρητικότητα, από  ταπείνωση και  απλότητα, από  ειρήνη και διάκριση  δηλ. από τα δώρα του Αγίου Πνεύματος, θα σωθούμε. Και όλα αυτά θα τα κερδίσουμε  μόνο μέσα στην εκκλησία και κυρίως με την  θεία κοινωνία».
Κατόπιν ευχαρίστησε τους Σερραίους αλλά και όλους τους Μακεδόνες που στηρίζουν την ιεραποστολή στην Τανζανία,  ενημερώνοντας τους για τα τελευταία έργα που γίνονται εκεί.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, όταν πήγε στην Τανζανία πριν από 17 χρόνια, το 2004,  είχε βρεί μόνο 300 πιστούς και μία εκκλησία. Σήμερα υπάρχουν 60.000 ορθόδοξοι, 42 ιερείς εκ των οποίων οι 40 είναι Αφρικανοί, και έχουν κτιστεί 36 εκκλησίες. Αυτή την στιγμή κτίζεται ο Ναός των Αγίων Ακύλα και Πρίσκιλας, ενώ η επόμενη εκκλησία θα είναι αφιερωμένη στον Άγιο Πανάρετο, ο οποίος είναι ο προστάτης της ιεραποστολικής ομάδας των Σερραίων και γίνεται  με την δική τους συνδρομή. Επίσης, δημιουργούνται ακόμη 4 ενορίες, μέσα στην Σαβάνα της Ανατολικής Τανζανίας εκ των οποίων οι δύο θα είναι της πρωτόγονης φυλής των Μασάϊ.
 Συνεχίζουν επίσης την λειτουργία τους οι 11 κλινικές που προσφέρουν τις ιατρικές υπηρεσίες τους, ενώ τον Μάιο του τρέχοντος έτους εμβολιάστηκαν από το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς 2.300 παιδιά. «Το εμβόλιο της ανεμοβλογιάς στοιχίζει 3 ευρώ», τόνισε ο Σεβασμιώτατος «και εκεί οι μητέρες χάνουν τα παιδιά τους για 3 ευρώ και ξέρετε ότι δεν υπάρχει χειρότερα πράγμα για μία μητέρα».
Εκτός όμως από τις κλινικές, λειτουργούν 3 ορφανοτροφεία, 3 ορθόδοξα ιεραποστολικά κέντρα, ένα ορθόδοξο ιερατικό σεμινάριο, 14 βαπτιστήρια, ενώ έχουν γίνει 51 οικίες πολυτέκνων. Στον τομέα της εκπαίδευσης λειτουργούν 5 Δημοτικά Σχολεία και 3 Γυμνάσια στα οποία φοιτούν περισσότερα από 12.500 παιδιά.
Στον πολύ σημαντικό τομέα της ύδρευσης, έχουν ανοιχτεί περισσότερα από 92 πηγάδια και γεωτρήσεις, τα 32 δε από αυτά έγιναν με την οικονομική συνδρομή  των Σερραίων, οι οποίοι προσέφεραν έτσι το πιο πολύτιμο δώρο που είναι το καθαρό νερό. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την δημιουργία ενός πηγαδιού έχουν πρόσβαση σε νερό περίπου 3000 άνθρωποι γιατί συνήθως ανοίγεται μεταξύ δύο ή τριών χωριών.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος τόνισε ακόμη μία φορά πόσο σημαντικό είναι το πόσιμο νερό. «Ο Χριστός μας λέει, ότι ένα ποτήρι νερό αν δώσουμε θα το βρούμε στον ουρανό. Πόσο μάλλον όταν με 1500 ευρώ ανοίγουμε ένα πηγάδι και από αυτό  πίνουν καθαρό νερό τόσοι άνθρωποι. Είναι μεγάλη ευλογία να δίνουμε  νερό στους ανθρώπους και αυτός είναι ο λόγος που είμαστε τόσο ευχαριστημένοι».
Επίσης συμπλήρωσε, πόσο σημαντική είναι και η μικρότερη προσφορά σε χρήματα, γιατί με ένα εμβόλιο σώζεται μία παιδική ζωή. «Κάθε μέρα περίπου 3.000 παιδιά πεθαίνουν  και μας έταξε ο Θεός εκεί, για να δίνουμε την ζωή, να δίνουμε την ελπίδα, την σωτηρία, να δίνουμε τον Χριστό και την Ορθοδοξία».
«Αυτήν την στιγμή» επεσήμανε, «υπάρχει επιδημία χολέρας και ήδη έχουν πεθάνει  2.500 άνθρωποι».
Δεν παρέλειψε επίσης να υπενθυμίσει ότι χάρη στην βοήθεια των φίλων της ιεραποστολής, κάθε μέρα δίνεται γάλα και βιταμινούχα μπισκότα σε 250 παιδιά και δύο φορές την εβδομάδα φαγητό.
Ο Σεβ. τελειώνοντας ευχαρίστησε ακόμη μία φορά τους Σερραίους, οι οποίοι όπως είπε ήταν το πρώτο γκρουπ που τον επισκέφθηκε μετά την πανδημία του κορονωιού, αλλά και όλους τους Βορειοελλαδίτες που τον βοηθούν στην συνέχιση του έργου του.
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν με οποιοδήποτε τρόπο, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το εμβόλιο της ελονοσίας στοιχίζει 10 ευρώ, το αναπηρικό αμαξίδιο 150 ευρώ, ένα γεύμα 1000 ατόμων 300 ευρώ (για τις ψυχές των κεκοιμημένων μας), το άνοιγμα ενός πηγαδιού 1500 ευρώ, η γεώτρηση 4000 ευρώ, η κατασκευή ενός Ιερού Ναού 25.000 ευρώ και η κατασκευή ενός σχολείου 40.000 ευρώ. Επίσης υπάρχει και η αναδοχή των παιδιών –πολλοί Σερραίοι έχουν γίνει ανάδοχοι-  η οποία στοιχίζει 200 ευρώ.
Παρά την μεγάλη οικονομική κρίση που χτύπησε την χώρα μας και τις πρωτόγνωρες δυσκολίες με την πανδημία του κορονωιού, με την χάρη του Θεού το ιεραποστολικό έργο στη μακρινή αυτή χώρα, με την συνδρομή όλων και κυρίως του Σεβασμιωτάτου κ. Δημητρίου συνεχίζεται, δίνοντας ζωή, ελπίδα και προοπτική σε χιλιάδες Αφρικανούς αδελφούς μας. Γιατί όπως λέει στα κηρύγματά του «η αγάπη  δεν έχει όρια,  δεν γνωρίζει σύνορα, δεν έχει χρώμα».
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν στην Ιεραποστολική Δράση Τανζανίας «Πίστη και Αγάπη»:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
213/005506-92
ΙΒΑΝ:GR 48 0110 2130 0000 2130 0550 692
SWIFT-BIC: ETHNGRAA                                                                      
 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 14 Ιουλ. 2021 - 12:55