Θ. Λεονταρίδης: Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο

«Για πρώτη φορά έχουμε ένα φορολογικό νομοσχέδιο που μειώνει τους φόρους συνολικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αποδοχών σε μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, εμπόρους, βιοτέχνες και ελεύθερους επαγγελματίες» τόνισε ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης κατά την ομιλία του στη Βουλή..
«Η κυβέρνηση της ΝΔ κινείται μεθοδικά στο μέτωπο της οικονομίας με βασικό στόχο να βελτιώνεται η οικονομική κατάσταση και ζωή των πολιτών. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, οι 120 δόσεις, οι φοροελαφρύνσεις και από άλλα στέλνουν το μήνυμα της ελπίδας στην αγορά και στους πολίτες ότι η Κυβέρνηση βάζει την οικονομία σε σταθερή τροχιά, ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και στηρίζει ουσιαστικά τη μεσαία τάξη που τόσο είχε δεινοπαθήσει τα προηγούμενα χρόνια», υπογράμμισε ο Σερραίος βουλευτής.

Ο κ. Λεονταρίδης επισήμανε πως το παρόν φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μια  εμβληματική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική. «Ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο υπερφορολόγησης, η οποία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει διαστάσεις κυριολεκτικά επιδρομής, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα τύχουν σημαντικών ελαφρύνσεων στα εισοδήματά τους. Από τις μειώσεις των φόρων μεγάλοι ωφελημένοι είναι οι επαγγελματίες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών. Η ανάπτυξη πρέπει να προέλθει πρωτίστως από τις επενδύσεις και είναι κλειδί για τη δημοσιονομική πολιτική η μειωμένη φορολογία σε επιχειρήσεις και πολίτες. Ταυτόχρονα, η χορήγηση μερίσματος σε διακόσιες χιλιάδες οικονομικά αδύναμους με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, σε οικογένειες μακροχρόνια ανέργων, πολυτέκνων και αναπήρων, δείχνει τον κοινωνικό προσανατολισμό της Κυβέρνησης.

 Το πιο αποτελεσματικό μέρισμα όμως για την κοινωνία και τους πολίτες είναι η μείωση της φορολογίας. Το φορολογικό νομοσχέδιο που έχει ως στόχους την ενίσχυση της οικονομικής αποτελεσματικότητας και την τόνωση της κοινωνικής δικαιοσύνης και είναι συνεπές με τις προεκλογικές μας δεσμεύσεις περιλαμβάνει: Τη μείωση φόρου. Τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Τη διαφάνεια και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Τη μετάβαση του φορολογικού συστήματος στην ψηφιακή εποχή. Τη διευκόλυνση και προσέλκυση επενδύσεων και κεφαλαίων. Την  ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Η νέα αναμορφωμένη φορολογική κλίμακα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για φυσικά πρόσωπα, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, μισθωτούς και συνταξιούχους από 22% που είναι σήμερα θα ωφελήσει, όχι μόνο όσους έχουν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, αλλά το σύνολο των φορολογουμένων, αφού το εισόδημά τους φορολογείται κλιμακωτά. Επιπλέον, μειώνονται κατά μία ποσοστιαία μονάδα και οι συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Υλοποιείται η δέσμευση της Κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις με τη μείωση του συντελεστή φορολογίας από το 28% στο 24% για τα εισοδήματά του 2019, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις. Μειώνεται ο συντελεστής φορολόγησης των μερισμάτων από το 10% στο 5%. Καθιερώνεται χαμηλός φορολογικός συντελεστής 10% για τα αγροτικά συνεταιριστικά σχήματα. Στόχος η δυνατότητα δυναμικής ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ελληνικής οικονομίας μέσω της σύστασης νέων αγροτικών σχημάτων.

Στηρίζουμε την οικογένεια, αυξάνοντας το αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών. Ταυτόχρονα, η διάθεση επιδόματος 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί που γεννιέται στη χώρα είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει έπειτα από σειρά δραματικών στοιχείων που δείχνουν τη μείωση των γεννήσεων. Αλλά φυσικά χρειάζονται και άλλα δραστικά μέτρα για το θέμα και το πρόβλημα του δημογραφικού.

Απαλλάσσονται από την εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑΜΕΑ με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως της μορφής της αναπηρίας. Μειώνεται ο ΦΠΑ για τα βρεφικά είδη από το 24% στο 13%. Μειώνεται ο ΦΠΑ για τα κράνη μοτοσικλετιστών και τα παιδικά καθίσματα από το 24% στο 13%. Αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός δόσεων της πάγιας ρύθμισης οφειλών από δώδεκα σε είκοσι τέσσερις και σε ειδικές περιπτώσεις εκτάκτων οφειλών από είκοσι τέσσερις σε σαράντα οκτώ. Αναστέλλεται η επιβολή ΦΠΑ στις οικοδομές με άδεια από 1/1/2006 και εφεξής, ενώ η αναστολή περιλαμβάνει και την αντιπαροχή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναθέρμανση της παγωμένης στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας αγοράς ακινήτων και μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις, να αυξήσει την απασχόληση και να ενισχύσει το εισόδημα δεκάδων επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομή. Αναστέλλεται η επιβολή φόρου υπεραξίας στη μεταβίβαση ακινήτων για τρία χρόνια.

Εισάγονται κίνητρα για την πραγματοποίηση δαπανών, που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων, που περιλαμβάνουν τη χορήγηση μείωσης φόρου 40% για δαπάνες των σχετικών εργασιών, με συνολικό ύψος δαπάνης στις 16.000 ευρώ, ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο τεσσάρων ετών.

Επιστρέφεται ή διαγράφεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που βεβαιώθηκε για κρασιά, τα οποία μέχρι και την τελευταία ημέρα ισχύος του ειδικού φόρου κατανάλωσης κρασιού, δηλαδή την 31η Δεκεμβρίου 2018, δεν είχαν διατεθεί για κατανάλωση.

Από εκεί και πέρα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μέτρα ενίσχυσης της φορολογικής συμμόρφωσης και επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως η υποχρέωση μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών, που πραγματοποιούν δαπάνες ίσες με το 30% του πραγματικού τους εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Στη ρύθμιση αυτή υπάρχουν και οι εξαιρέσεις για ορισμένες κατηγορίες φορολογουμένων, όπως αυτοί που έχουν συμπληρώσει το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας, τα άτομα με αναπηρία 80% και άλλες κατηγορίες, ιδίως σε χωριά με πληθυσμό έως πεντακοσίων κατοίκων και σε νησιά με πληθυσμό μέχρι τρεις χιλιάδες εκατό κατοίκους».

Ο Λεονταρίδης Θεόφιλος ολοκλήρωσε την ομιλία του με το δεδομένο  πως η πορεία της οικονομίας βρίσκεται τώρα σε μία σημαντική καμπή και πως όλες  οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η ανάπτυξη, που παρέμεινε αναιμική μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, έχει εισέλθει σε ανοδική τροχιά. ​

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 10 Δεκ. 2019 - 07:44