“ Το στάχυ που έζησε την Ανάσταση” -Παρουσιάστηκε στη Νιγρίτα το νέο παραμύθι της συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου

Μία ακόμη πετυχημένη βιβλιοπαρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της συγγραφέως Σωτηρίας Κυρμανίδου με τον τίτλο «Το στάχυ που έζησε την Ανάσταση» πραγματοποιήθηκε το πρωϊ της Κυριακής 28 Μαϊου μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας.
 Η συγγραφέας, με ευαισθησία και τρυφερότητα, μας οδηγεί να ζήσουμε κι εμείς σαν παιδιά το Πάθος, την Σταύρωση και την Ανάσταση, να περπατήσουμε στους ίδιους δρόμους και να νιώσουμε τα ίδια συναισθήματα που βίωσαν οι άνθρωποι που ήταν εκεί. Με σεβασμό στην διδασκαλία της Εκκλησίας, βιωμένη θεολογική γνώση, αλλά και με την μαεστρία της γραφής της, περιγράφει το γεγονός της θυσίας ,της πορείας στο πάθος και στην  Ανάσταση ..

kirmanidou_parousiasi_vivliou_nigrita_2023.jpg


Ένα μικρό αχυράκι-στάχυ που έζησε μαζί με τον Χριστό και την Παναγία όλη την πορεία του θείου δράματος από τη Σταύρωση ως την Ανάσταση. Η όλη προσέγγιση γίνεται με πολλή τρυφερότητα και με λιτό και απλό τρόπο, γίνεται κατανοητή στα παιδιά και όχι μόνο. Δίνει ζωή σε ένα άψυχο άχυρο βάζοντας όλη την Κτίση να συμμετέχει στα θαυμαστά γεγονότα. Η κτίση, εκπροσωπούμενη από το ταπεινό αχυράκι υποκλίνεται στον Κτίστη. Διαβάζοντας το παραμύθι με τίτλο «Το στάχυ που έζησε την Ανάσταση», οι μικροί αναγνώστες μπορούν να βυθιστούν σε έναν κόσμο διαφορετικό και μέσα από αυτή την διαδικασία να βιώσουν το συναίσθημα της αγάπης, κατανοώντας συνάμα την βαθειά σχέση που μπορεί να έχει το δημιούργημα με τον Δημιουργό. Η κ. Σωτηρία Πάνου πτυχιούχος του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας, καθώς και του Τμήματος της Νομικής του Α.Π.Θ., φιλόλογος και αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας στις Σέρρες, μίλησε για όλα αυτά που πραγματεύεται το βιβλίο στέλνοντας κι εκείνη ελπιδοφόρα μηνύματα. Συνεχάρη την συγγραφέα για το βιβλίο της κι ευχαρίστησε το κοινό για την ανταπόκρισή του. Αναφέρθηκε στην παιδαγωγική σημασία των παραμυθιών και στην καταλυτική επίδραση που ασκούν στη ζωή των παιδιών, επισημαίνοντας πως η κυρία Κυρμανίδου εκτός από συγγραφέας, επειδή έχει εργαστεί ως κοινωνική λειτουργός σε πλαίσια Ειδικής Αγωγής, αλλά και ως επιμορφώτρια ,πραγματοποιώντας συμβουλευτική με ομάδες γονέων, ενημερώνει τους μικρούς της αναγνώστες σωστά και με απλό τρόπο για θέματα που θεωρούνται «δύσκολα» χωρίς να τους φοβίζει. Στην συνέχεια τον λόγο έλαβε η Συγγραφέας, η οποία μιλώντας για το παραμύθι της επισήμανε πώς εμπνεύστηκε όλο αυτό το εγχείρημα τοποθετώντας ένα τόσο ταπεινό  μικρό αχυράκι, στο πρώτο της έργο με τίτλο, «Ήμουν του στάβλου ένα άχυρο». Εκεί βιώνει το αχυράκι το θαύμα της Γέννησης του Θεανθρώπου, μαγεύεται, συγκινείται και κατόπιν ,έρχεται να δέσει η συνέχεια του, με τη συμπόρευσή του με τον Χριστό στο θείο δράμα  

kirmanidou_parousiasi_vivliou_nigrita_2023_2.jpg


Το συγκεκριμένο έργο έχει ιδιαίτερη βαρύτητα γιατί το προλογίζει ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου  κ. Μακάριος  και είναι αφιερωμένο στη μνήμη δύο εξεχουσών προσωπικοτήτων του Σιδηροκάστρου, τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ιωάννη και τον Μακαριστό γέροντα Ευσέβιο Βίττη.
Πριν την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ο πατήρ Γεώργιος παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε την συγγραφέα για την παρουσία της στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου και εξήρε το συγγραφικό της έργο, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο παραμύθι ένα βοηθητικό ανάγνωσμα, καλλιεργώντας την βιωματική πίστη σε μικρούς και μεγάλους.
 Στο τέλος της εκδήλωσης η συγγραφέας ευχαρίστησε το κοινό για την παρουσία του, υπέγραψε με ιδιόχειρη αφιέρωση αντίτυπα των βιβλίων της σε όσους ήθελαν να τα αποκτήσουν. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η γράφουσα. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Νιγρίτας, κ. Αθανάσιος Δημητρίου Μασλαρινός, ο Νομίατρος Σερρών , κ. Αναστασιάδης Αναστάσιος, ο κ. Αντώνης Μπιζεργιανίδης τ. Διευθυντής Εθνικής Τράπεζας και ενορίτες του Ιερού Ναού.
 Οι παρευρισκόμενοι ήταν ιδιαίτερα εκφραστικοί, δηλωτικό ότι άγγιξαν τις ψυχές τους όσα αναφέρθηκαν από όλους τους ομιλητές. Λόγω του ψιλόβροχου η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε εντός του ιερού ναού. Η αλλαγή αυτή, λόγω της ιερότητας του χώρου, δεν επέτρεψε την εκτέλεση των μουσικών κομματιών, από το Ωδείο του Βασίλη Ταπέ, οι οποίοι μας τίμησαν με την παρουσία τους. Καλοτάξιδο να είναι και αυτό το παραμύθι σου Σωτηρία μου, στις καρδιές των μικρών αναγνωστών, αλλά και  των μεγάλων γιατί όπως πολύ σωστά είπες «Τα παραμύθια γράφονται για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και να ξυπνάνε οι  ενήλικες.»
Δέσποινα Νικολάκη
Δημοσιογράφος
Συντονίστρια
 της εκδήλωσης

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 01 Ιουν. 2023 - 15:14