Σέρρες: Με λαμπρότητα εορτάστηκαν και φέτος τα «Πολυκάρπεια»

Με επιτυχία στέφθηκαν τα   «Πολυκάρπεια 2022» που πραγματοποιήθηκαν από την   Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Σερρών «ο Αγιος Πολύκαρπος» και  την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Σερρών (Κ.Ε.Δ.Η.Σ.)  το απόγευμα της Κυριακής 26 Ιουνίου 2022.
Η εκδήλωση, η οποία  έλαβε χώρα στο Cityzen  στην Ακρόπολη Σερρών,  εντάσσεται στα πλαίσια του εορτασμού των Ελευθερίων 2022 και ήταν αφιερωμένη στα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή  και στα γενέθλια των 50 ετών από την ίδρυση της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Σερρών «ο Άγιος Πολύκαρπος».

polikarpeia_2022_dimarxos_serron.jpg

Κατά την διάρκειά της έγινε από τον Δήμαρχο Σερρών κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη η παρουσίαση του 22ου τεύχους της   περιοδικής έκδοσης  «η Μικρασιατική Σπίθα».
Την εκδήλωση παρουσίασε  η εκπαιδευτικός και δημοσιογράφος κ. Δήμητρα Μετόκη, έφορος Δημοσίων Σχέσεων, ενώ προλόγισε ο πρόεδρος της Αδελφότητας κ. Σωκράτης Κοτζάογλου.

kotzaoglou_sokratis_polikarpeia_2022.jpg


Στον σύντομο χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Σερρών κ. Αλέξανδρος Χρυσάφης, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Αυτό το βιβλίο πρέπει να διαβαστεί από όλους, γιατί αυτός ο επετειακός  τόμος της σπίθας αποτελεί ένα ανάχωμα στη λήθη. Μια πολύτιμη παρακαταθήκη για την ιστορία της Ελλάδος και του Ελληνισμού. Ρίχνει φως σε γνωστά και άγνωστα γε-γονότα από την μακραίωνη ιστορία του ελληνισμού της Μ. Ασίας του Πόντου και της Αν. Θράκης και ιδιαίτερα για την κρίσιμη πενταετία 1919- 1923. Στις 500 σελίδες του,  ζωντανεύουν μεγάλες στιγμές της Μικρασιατικής  εκστρατείας, στιγμές θριάμβου και ελπίδας, αλλά και στιγμές τραγωδίας και καταστροφής από τον ξεριζωμό. Τα συναισθήματα εναλλάσσονται από σελίδα σε σελίδα, από συγκίνηση και  νοσταλγία, σε οργή, πίκρα αλλά και θαυμασμό για την δύναμη ψυχής, την εργατικότητα, το πείσμα των προσφύγων, που κατάφεραν στη νέα τους πατρίδα να δημιουργήσουν μία νέα ζωή, να προκόψουν και να μεγαλουργήσουν».

polikarpeia_2022_1.jpg


Χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ Αθανάσιος Κανλής φιλόλογος και μέλος της συντακτικής επιτροπής, τονίζοντας ότι «η έκδοση της Μικρασιατικής  Σπίθας αυτόν τον σκοπό  εξυπηρετεί, την διατήρηση της μνήμης των αλησμόνητων πατρίδων κυρίως, και παράλληλα την ιστορική καταγραφή».
Ακολούθησε αναλυτική παρουσίαση του 22ου τεύχους της Μικρασιατικής Σπίθας από τον κ. Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο οποίος τελειώνοντας υπογράμμισε:
«Είναι ιστορικό μας χρέος να μην ξεχάσουμε ποτέ το παρελθόν μας. Τις ρίζες μας, τις αλησμόνητες πατρίδες μας. Είναι ιερό καθήκον απέναντι στους προγόνους μας, να μην αφήσουμε ποτέ αυτήν την μνήμη να σβήσει, είναι ιερό χρέος μας να μην ξεχάσουμε ποτέ. Τέτοιες εκδόσεις σαν και αυτή είναι αυτές που μας κάνουν να μην ξεχνάμε ποτέ, είναι εκδόσεις που κρατάνε ζωντανή αυτή την φλόγα,  αυτή την σπίθα η οποία στην καρδιά μας σιγοκαίει. Γιατί δεν ξεχνάμε. Συγχαρητήρια και πάλι σε όλους τους συντελεστές».

polikarpeia_2022_3.jpg


Στην συνέχεια ο οφθαλμίατρος και πρωτοψάλτης κ. Στάθης Ξανθόπουλος απέδωσε δύο παραδοσιακά τραγούδια, τα οποία παρουσίασε ο χοράρχης  και πρωτοψάλτης κ. Δη μήτριος Αρδανιώτης.
Ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων από την επίτιμο καλεσμένη της Αδελφότητας κ. Βίκυ Φλέσσσα, δημοσιογράφο της ΕΡΤ, η οποία αναφερόμενη στην καταγωγή της, η οποία  είναι από την Μ. Ασία, έδωσε την υπόσχεση ότι από όποιο μετερίζι κι αν βρίσκεται θα δώσει την μάχη της για να αναγνωριστεί η Γενοκτονία των Ελληνικών πληθυσμών της Ανατολής, τονίζοντας ότι σ αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να είναι όλοι ενωμένοι.

kaiti_kokkinopoulou_eustratiadou.jpg


Επίσης, η απαγγελία ποιημάτων συνεχίστηκε από την κ. Καίτη Κοκκινοπούλου Ευστρατιάδου,  την κ. Μαρία Καραθανάση φιλόλογο και τον κ. Νίκο Βεργίδη ηθοποιό, σκηνοθέτη.
Η πολύ επιτυχημένη εκδήλωση τελείωσε με την απονομή τιμητικών πλακετών προς τον Σεβ. Μητροπολίτη  Σερρών και Νιγρίτης κ.κ. Θεολόγο, την οποία παρέλαβε εκ μέρους του ο προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού αρχιμ.  π. Νεκτάριος Καϊμακάμης, προς τον κ. Αγγελο Σωτηρίου, τον κ. Αθανάσιο Κανλή, τον κ. Γιώργο Αψηλίδη και τον κ. Δημήτριο Αρδανιώτη.
Τέλος, ο πρόεδρος κ. Κοτζάογλου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους, την βουλετή κ. Φωτεινή Αραμπατζή, τον βουλευτή κ. Αβραμάκη, τον αντιπεριφεριάρχη κ. Σπυρόπουλο, τον Δήμαρχο Βισαλτίας κ. Μασλαρινό, τον πρόεδρο του Δημ. Συμβουλίου κ. Βασίλειο Κατιρτζόγλου, την πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Η.Σ. κ. Χρύσα Παλάζη και το Διοικητικό Συμβούλιο, την επιστημονική και συντακτική επιτροπή του περιοδικού, όλους όσοι βοήθησαν για την έκδοσή του, καθώς και όλα τα μέλη και φίλους της Αδελφότητας και όλους τους παρευρισκομένους.
Τελείωσε  δε,  τονίζοντας ότι «η εκδήλωση αυτή ήταν ένα αγιοκέρι για τα 50 χρόνια της Αδελφότητας και τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής Καταστροφής.  Εμείς θα συνεχίσουμε για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των όλων των Ελλήνων της Ανατολής».

 (Οι φωτογραφίες που δημοσιεύονται στο κείμενο είναι της Χριστίνας Παπαφράγκου)

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τρί. 28 Ιουν. 2022 - 18:40