Σέρρες - Εκδήλωση: «Από την άλωση της Πόλης στην άλωση της Τριπολιτσάς 1453-1821»

Μια καθ’ όλα επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου  23 Μαρτίου 2024, από την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού - Παράρτημα Ν. Σερρών και τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών, με αφορμή την μεγάλη εθνική εορτή της 25ης Μαρτίου 2024.
Το θέμα της αξιόλογης εκδήλωσης ήταν «Από την άλωση της Πόλης, στην άλωση της Τριπολιτσάς 1453-1821»   και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης, της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών και του Δήμου Σερρών. 
Κατά τη διάρκειά της έγινε μία  ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή με  κείμενα, θεατρικά δρώμενα, απαγγελίες  ποιημάτων και τραγούδια, και σκηνές από ελληνικές ταινίες, που πραγματικά εισήγαγαν το ακροατήριο στο κλίμα και στο πνεύμα των ημερών εκείνων,  ενίσχυσαν το εθνικό του φρόνημα και  ξύπνησαν ιστορικές μνήμες από τις  ημέρες σκλαβιάς αλλά και τις  ένδοξες ημέρες του αγώνα της επανάστασης. 

ekdilosi_alosi_polis_3.jpg

 

ekdilosi_alosi_polis_4.jpg

Την εκδήλωση προλόγισε η κ. Ζωή Οικονόμου ταξίαρχος εν αποστρατεία και ο κ. Ελευθέριος Καραγιαννίδης ταγματάρχης εν αποστρατεία και αντιπρόεδρος της Ένωσης Ν. Σερρών, ενώ στην συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Σερρών κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο οποίος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Ιωάννη Γκουτζουρέλα, για την άριστη συνεργασία που υπάρχει και επεσήμανε ότι φέτος είναι μια επετειακή  χρονιά γιατί ο Σύνδεσμος Εφέδρων τιμά τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ακολούθησε κατόπιν, μια αναλυτική ιστορική αναδρομή με τα κυριότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορική μας πορεία από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέχρι την επανάσταση του ’21. Στην ολοκληρωμένη ιστορική αναδρομή, για τα  μαύρα χρόνια της σκλαβιάς αναφέρθηκε η  σπουδαιότητα της διατηρήσεως της Ελληνικής συνειδήσεως, γλώσσας και θρησκείας των Ελλήνων τονίστηκε δε, ο  καθοριστικός ρόλος της εκκλησίας, του κρυφού Σχολειού, αλλά και των νεομαρτύρων και έγινε ειδική μνεία στον νεομάρτυρα Άγιο Νικήτα, που μαρτύρησε στην πόλη μας καθώς και στον Αγιο Κοσμά τον Αιτωλό. 

ekdilosi_alosi_polis.jpg


Η ιστορική αναδρομή συνεχίστηκε με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας, με την έναρξη της επανάστασης από την Μολδοβλαχία με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη η οποία απέτυχε, έπαιξε, όμως, καθοριστικό ρόλο, ώστε να μπορέσουν να ξεσηκωθούν οι έλληνες στην Πελοπόννησο. 
Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η σημαντική συμβολή στην επιτυχία και εξέλιξη του αγώνα η έναρξη της επαναστάσεως στην Μακεδονία από τον Σερραίο ήρωα Εμμανουήλ Παπά. 
Ακολούθησε μία αναλυτική εξιστόριση των σημαντικών γεγονότων και μαχών των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης,  μέχρι τη δημιουργία του Ελληνικού κράτους, ενώ δεν παραλείφθηκαν τα πάθη της φυλής μας, ο διχόνοια  και οι δύο εμφύλιοι πόλεμοι.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στην αφήγηση των ιστορικών κειμένων  περιλαμβάνονταν τραγούδια με αναφορά στον αγώνα, ποιήματα του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού, του Ιωάννη Πολέμη κ.αλ. καθώς και μικρά θεατρικά δρώμενα.
Τα τραγούδια ερμήνευσε το γυναικείο φωνητικό σύνολο «THE VOICES» του Ωδείου Β. Ταπέ, υπό τη διεύθυνση της κ. Αναστασίας Ταπέ, ενώ τα κοστούμια της εποχής προσέφερε το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών.

ekdilosi_alosi_polis_5.jpg


Συγχαρητήρια επίσης αξίζουν στην κ. Ζωή Οικονόμου και  στον κ. Λευτέρη Καραγιαννίδη,
 οι οποίοι εξιστόρησαν από την αρχή μέχρι το τέλος της εκδήλωσης,   όλα τα ιστορικά γεγονότα και κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου, 
στην κ. Νατάσα Τοπάτση, εκπαιδευτικό η οποία ερμήνευσε υπέροχα τα ποιήματα, καθώς στον κ. Απόστολο Δεμερτζή ο οποίος υποδύθηκε τον ιερέα Σαμουήλ και τον 15χρονο μαθητή Δημήτρη Μπίμπη για το θεατρικό δρώμενο. 

 

ekdilosi_alosi_polis_2.jpg


Στο τέλος δόθηκαν αναμνηστικές πλακέτες με το σύμβολο της Ένωσης Αποστράτων από τον κ. Γκουτζουρέλα και τον κ. Κατριτζόγλου σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών κ. Ιωάννης Γκουτζουρέλας  ο οποίος είχε και την επιμέλεια των κειμένων,  αφού ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές μετέφερε στο ακροατήριο μερικούς εύστοχούς προβληματισμούς, όπως η προσπάθεια ορισμένων ιστορικών , που παραχαράζοντας την ιστορία, επιδιώκουν να υποβιβάσουν ή να εξαλείψουν τελείως την ύπαρξη του κρυφού Σχολειού και να υποβαθμίσουν τα κίνητρα της Επανάστασης του ’21 λέγοντας ότι έγινε για ταξικούς λόγους.
Επίσης, τόνισε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«Κύριος σκοπός της  εκδήλωσης είναι η ανάδειξη της εθνικής συνειδήσεως του ακροατηρίου, η οποία δεν έχει μόνο εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά θέλει να τιμήσει τους προγόνους μας και να αναγνωρίσει την θυσία τους, αναδεικνύοντας πρότυπα για τους νέους. Γιατί έχουν χαθεί οι αξίες με τις οποίες μεγάλωσε η δική μας γενιά. Ο Εμμανουήλ Παππάς είναι το ιδανικό πρότυπο για όλες τις γενεές».
Στην συνέχεια και αφού καυτηρίασε πολλά γεγονότα της σημερινής εποχής, αλλά και τις προθέσεις της γείτονος χώρας,  αναφέροντας τον ξεριζωμό των Ελλήνων το 1955 στην Κωνσταντινούπολη, το κλέισιμο της Σχολής της Χάλκης, και την μετατροπή της Αγιας Σοφιάς σε τζαμί, έκλεισε την ομιλία του λέγοντας:
«Πάντως δεν πρέπει να απογοητευόμαστε. Ας έχουμε πίστη στο Θεό, να αγαπάμε τους συνανθρώπους μας και να στηρίζουμε την οικογένειά μας, την παραδοσιακή ελληνική οικογένεια, τα παιδιά μας  να φροντίσουμε να γίνουν ενάρετοι χαρακτήρες και χρήσιμοι στην κοινωνία, να διατηρήσουμε τις παραδόσεις της φυλής μας. Είμαστε αισιόδοξοι γιατί  μαζί μας βρίσκονται οι περισσότεροι Σύλλογοι και Ενώσεις της πόλης μας, οι διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και Λυκείων, γιατί κανένας  δεν περισσεύει σε αυτή την προσπάθεια. Και μέσα από αυτό το βήμα παρακαλώ όλους μας σε μια κοινή προσπάθεια να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια καλύτερη κοινωνία με αρχές, αξίες και ιδανικά γιατί και σήμερα  έχουμε  μαζί μας νέους ανθρώπους, που δίνουν το παράδειγμα και μας κάνουν να αισιοδοξούμε για το μέλλον.»
Η βραδιά έκλεισε με τον εθνικό ύμνο που έψαλλε η χορωδία αλλά και όλοι οι παρευρισκόμενοι.
Την αξιόλογη εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σερρών και Νιγρίτης π. Φίλιππος Καρκάνης, ο βουλευτής κ. Αναστάσιος  Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος,  η Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Βάνα Πλιάκου, η Πρόεδρος Δημ.Συμβουλίου κ. Χρυσούλα Δρίγκα, ο Αντιδήμαρχος κ. Νίκος Κουφοτόλης, ο Στρατηγός εν αποστρατεία  επίτιμος Διοικητής Α’ Στρατιάς και πρώην Αρχηγός της Γ.Ε.Ε.Φ Κύπρου κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο εκπρόσωπος του Βουλευτή Κώστα Καραμανλή κ. Γιάννης Γιαννακόπουλος, εκπρόσωπος του Βουλευτή κ. Κωνσταντίνου Μπούμπα, εκπρόσωποι του 10ου Συντάγματος, της Αστυνομικής Διεύθυνσης και της Πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ιωάννης Καραβασίλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας και Εφ. ΤΧΗΣ Δημήτρης Σωτηριάδης,  Δημοτικοί Σύμβουλοι και πλήθος κόσμου.

Όλες οι φωτογραφίες είναι του FOTO ΚΛΙΚ
 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 27 Μαρ. 2024 - 17:49