Σέρρες: Αύριο το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής

Αύριο Σάββατο 11 Ιουνίου θα είναι το φετινό Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής.

Οι ιερείς θα βρίσκονται στα Κοιμητήρια προκειμένου να τελέσουν τρισάγια στους τάφους των κεκοιμημένων.

Σήμερα το απόγευμα(7μ.μ.) στους ιερούς ναούς θα τελεστεί ο Εσπερινός του Ψυχοσαββάτου. Τόσο σε αυτόν τον Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί το πρωΐ του Ψυχοσαββάτου μνημονεύονται όλα τα ονόματα των κεκοιμημένων.

Αύριο στα Α΄ Κοιμητήρια των Σερρών οι ιερείς θα βρίσκονται από τις 8π.μ. έως 10:30 ενώ στα Β Κοιμητήρια από 9:30 έως τις 11:30 το πρωϊ.

Στα Κοιμητήρια της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας οι ιερείς θα βρίσκονται σήμερα το απόγευμα από 5:30μ.μ. για να τελέσουν τρισάγια.

Ο εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας π. Γεώργιος Κελεμπέκης εξηγεί γιατί υπάρχουν τα Ψυχοσάββατα.

Γιατί υπάρχουν τα ψυχοσάββατα

Τα ψυχοσάββατα είναι ένα είδος άκαιρου (μη προγραμματισμένου) μνημοσύνου που αναλαμβάνει η ίδια εκκλησία για όσους δεν μπορούν για οποιοδήποτε λόγο να τελέσουν τα καθιερωμένα μνημόσυνα.

Η πρόβλεψη αυτή υπάρχει κυρίως για όσους πέθαναν στη ξενιτιά ή σε δύσκολες συνθήκες π.χ. στη θάλασσα, στα βουνά κλπ ή ακόμη και για τους φτωχούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τα κανονικά μνημόσυνα αλλά και για όλους τους κεκοιμημένους που δεν έχουν άνθρωπο να τους νοιαστεί!

Τα ψυχοσάββατα λοιπόν είναι ένα μνημόσυνο που κάνει η εκκλησία ώστε όλοι να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν κατά την Δευτέρα Παρουσία.

Για να συγχωρεθεί η ψυχή των αγαπημένων μας προσώπων συνηθίζεται κατά τα ψυχοσάββατα να προσφέρουμε κόλλυβα, τα οποία κανονικά πρέπει να τα φτιάξουμε μόνοι μας αλλά μπορούμε να τα πάρουμε έτοιμα και από κάποιο ζαχαροπλαστείο.

Στη συνέχεια, τα πηγαίνουμε είτε στα κοιμητήρια για να διαβαστεί το Τρισάγιο επί του τάφου, είτε στην εκκλησία για να διαβαστούν στο τέλος του Εσπερινού, είτε την επαύριο στη Θεία Λειτουργία.

Τελευταία ενημέρωση: 
Παρ. 10 Ιουν. 2022 - 10:32