Σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς συμμετείχε το Γυμνάσιο Ηράκλειας

Το Ευρωπαϊκό έργο TREASURES - STORRYTELLERS ACROSS EUROPE με κωδικό 2020-1-EL01-KA229-078992_1 χρηματοδοτήθηκε από το ΙΚΥ και το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το πρόγραμμα ενώνει την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία σε ένα κοινό Ευρωπαϊκό όραμα. Σχολεία, μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται από κοινού σε μια προσπάθεια ανάδειξης της τοπικής και εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από διαθεματικά προγράμματα, διδακτικές πρακτικές, πολιτιστικές δράσεις, ομαδικές δραστηριότητες, σχέδια μαθημάτων, θεατρικές παραστάσεις και ψηφιακές αφηγήσεις.

Μετά τη χαλάρωση των μέτρων κατά της πανδημίας, είχαμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε την πρώτη δραστηριότητα του προγράμματος, με την επίσκεψη τεσσάρων μαθητών και δύο εκπαιδευτικών του σχολείου μας στο Branesti, στο σχολείο Școala Gimnazială NR.1, Brănești, Ilfov County, στη Ρουμανία. Εκεί, εκπαιδευτικοί και μαθητές από τα σχολεία εταίρους του προγράμματος, (Daugavpils 12. Vidusskola, Λετονία, Ukmergės Užupio pagrindinė mokykla, Ukmergė, Λιθουανία, İstanbul Erkek Lisesi, Istanbul, Τουρκία, CDS “L. Tempesta” Lecce, Ιταλία) συναντήθηκαν και συμμετείχαν σε εκπαιδευτικές, διδακτικές και πολιτιστικές δραστηριότητες με σκοπό τη γνωριμία μαθητών και εκπαιδευτικών με μύθους, θρύλους, έθιμα και χορούς της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε χώρας. Τελικός στόχος ήταν η δημιουργία ενός θεατρικού δρώμενου το οποίο να ενσωματώνει στοιχεία από την κουλτούρα των έξι χωρών.

gimnasio_irakleias_erasmus_roumania_1.jpg

ΗΜΕΡΑ 1η

Την πρώτη μέρα της κινητικότητας, εκπαιδευτικοί και μαθητές επισκέφθηκαν το Branesti όπου τους υποδέχτηκαν στο «Σπίτι των Εκπαιδευτικών» εκπρόσωποι της περιοχής, όπως ο Διευθυντής του Δημαρχείου, κ. Andrei Ciozvarda, ο Διευθυντής του Σωματείου Εκπαιδευτικών κ. Florin Petrescu, ο Εκπαιδευτής Εκπαιδευτικών και Μέντορας κ. Marius Ovidiu Sebe, η Συντονίστρια Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων κ. Simona Luca, η Διευθύντρια του Scoala Gimnaziala No1 Branesti κ. Nicoleta Tone, η κ. Anisoara Aydin συντονίστρια του προγράμματος για τη Ρουμανία και οι μαθητές της καθώς και άλλοι τοπικοί παράγοντες.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο «Σπίτι των Εκπαιδευτικών» όπου φιλοξενείται το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης και το Μουσείο Τοπικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς της περιοχής.

Αργότερα μαθητές και εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Branesti και επισκέφτηκαν το σχολείο φιλοξενίας Scoala Gimnaziala No1 Branesti. Εκεί οι μαθητές παρουσίασαν το σχολείο τους και ξενάγησαν τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς και μαθητές στις εγκαταστάσεις του σχολείου τους.

Μετά την ξενάγηση, όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικοί, επισκέπτες και ντόπιοι, συμμετείχαν σε δραστηριότητες γνωριμίας προκειμένου να συστηθούν ο ένας στον άλλο, να εξοικειωθούν και να νιώσουν άνετα και να εκφράσουν τις προσδοκίες τους από την κινητικότητα.

Το απόγευμα οι μαθητές ετοίμασαν τους πάγκους Erasmus+ όπου κάθε χώρα παρουσίασε εικόνες, χάρτες, φυλλάδια και τοπικά προϊόντα από την εθνική πολιτιστική κληρονομιά της. Όλοι οι μαθητές του σχολείου φιλοξενίας επισκέφτηκαν τους πάγκους Erasmus+ και πήραν μια γεύση από τους εθνικούς θησαυρούς κάθε χώρας.

gimnasio_irakleias_erasmus_roumania_2.jpg

ΗΜΕΡΑ 2η

Τη δεύτερη μέρα είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε σημαντικά πολιτιστικά μνημεία της Ρουμανίας. Οι μαθητές κράτησαν σημειώσεις, κατέγραψαν βίντεο, έβγαλαν φωτογραφίες και παρατήρησαν την πολιτιστική επιρροή άλλων πολιτισμών στην κουλτούρα της Ρουμανίας.

Αρχικά, επισκεφτήκαμε το κάστρο Peles, Castelul Peleș, το οποίο είναι ένα νεοαναγεννησιακό κάστρο στα Καρπάθια Όρη, κοντά στη Sinaia, στην επαρχία Prahova της Ρουμανίας, σε μια μεσαιωνική διαδρομή που συνδέει την Τρανσυλβανία και τη Βλαχία. Το κάστρο χτίστηκε το 1880 για τον βασιλιά Κάρολο τον 1ο (1839–1914) της Ρουμανίας από τον αρχιτέκτονα Karel Liman.

Αργότερα συνεχίσαμε την πολιτιστική μας επίσκεψη στο Κάστρο Bran.

Το Κάστρο Bran, Castelul Bran, (Castelul Bran) βρίσκεται κοντά στο χωριό Bran, στην Κομητεία Μπρασόβ, στην κεντρική Ρουμανία. Το κάστρο κατασκευάστηκε τον 13ο αιώνα από το Τευτονικό Τάγμα και σήμερα αποτελεί εθνικό μνημείο της Ρουμανίας. Βρίσκεται στα όρια Τρανσυλβανίας και Βλαχίας. Συχνά αναφέρεται ως το «κάστρο του Κόμη Δράκουλα». Το κάστρο λειτουργεί ως μουσείο όπου εκτίθενται έργα τέχνης, έπιπλα και πολύτιμα αντικείμενα που έχει συλλέξει η Βασίλισσα Μαρία.

Μάθαμε πολλές πληροφορίες για την ιστορία της περιοχής, την ιστορία των κάστρων και την πολιτιστική τους σημασία και βγάλαμε πολλές φωτογραφίες!

ΗΜΕΡΑ

Την τρίτη μέρα οι μαθητές έκανα πρόβα στο αμφιθέατρο του σχολείου σε ένα θεατρικό έργο με χαρακτήρες από τους εθνικούς μύθους, θρύλους και μπαλάντες της κάθε χώρας. Οι μαθητές έγραψαν το σενάριο του έργου πριν από την κινητικότητα, κατά τη διάρκεια του ομώνυμου προγράμματος etwinning “TREASURES”. Οι Ιταλοί συνεργάτες μας τραγούδησαν διαδικτυακά ένα όμορφο παραδοσιακό ιταλικό τραγούδι με τον τίτλο «Kalinifta».

https://www.youtube.com/watch?v=-EIbm2-tVRg

ΗΜΕΡΑ 4η

Την τέταρτη μέρα της κινητικότητάς, μαθητές και εκπαιδευτικοί του Liceul Tehnologic "Cezar Nicolau" Branesti μας υποδέχτηκαν στο σχολείο τους. Πρόκειται για ένα επαγγελματικό λύκειο με διαπίστευση Erasmus+ και πολλές διακρίσεις σε ευρωπαϊκά προγράμματα και εκπαιδευτικές καινοτομίες. Εκεί οι μαθητές πήραν μέρος σε ένα εργαστήριο κριτικής σκέψης και δημιουργικότητας που αφορούσε τοπικούς μύθους, μπαλάντες και θρύλους. Οι μαθητές δημιούργησαν τρισδιάστατα μοντέλα βασισμένα σε ένα μύθο, μία μπαλάντα ή ένα θρύλο της χώρας τους και τα παρουσίασαν στη σχολική κοινότητα. Οι Ιταλοί εταίροι μας συμμετείχαν από απόσταση με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Το απόγευμα οι μαθητές προετοιμάστηκαν για τη διεθνή παράσταση (International Show). Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν στις δραστηριότητες παρουσίασαν ή δραματοποίησαν ένα μύθο, μία μπαλάντα ή ένα θρύλο της επιλογής τους και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Η Ρουμανία παρουσίασε με θέατρο σκιών το μύθο της Μονής Άργες (Curtea de Arges Monastery) και έναν παραδοσιακό χορό. Η Τουρκία αφηγήθηκε αστείες ιστορίες και ανέκδοτα από τον φιλόσοφο Νασρεντίν Χότζα, τραγούδησαν παραδοσιακά τραγούδια και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς. Η Ιταλία παρουσίασε τον μύθο του Ρώμου και του Ρέμουλου και την ίδρυση της Ρώμης, η Λετονία δραματοποίησε το τραγούδι της άνοιξης - Spiriditis - 'Autumn Song' και η Λιθουανία τον μύθο του Ηλίανθου. Τέλος οι μαθητές από την Ελλάδα χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς και κάλεσαν όλο το κοινό στη σκηνή. Παρόντες ήταν ο τοπικός τύπος, οι τοπικές αρχές και η τοπική κοινωνία οι οποίοι προσκλήθηκαν να παρακολουθήσουν τη διεθνή παράσταση.

https://jurnaluldeilfov.ro/comori-culturale-romanesti-in-promovare-europ...

https://www.youtube.com/watch?v=_kpjmMk3j7M&t=148s

gimnasio_irakleias_erasmus_roumania_3.jpg

ΗΜΕΡΑ 5η

Την τελευταία μέρα της κινητικότητάς μας οι μαθητές έκαναν την τελική πρόβα για το θεατρικό έργο με τους χαρακτήρες από τους εθνικούς μύθους, θρύλους και μπαλάντες της κάθε χώρας, φόρεσαν τα κοστούμια τους και ανέβηκαν στη σκηνή για να το παρουσιάσουν και να το καταγράψουν σε βίντεο. Μύθοι και θρύλοι συγκεντρώθηκαν για να γιορτάσουν τις διαφορές και τις ομοιότητες της πολιτιστικής τους κληρονομιάς και να απολαύσουν την πολυγλωσσία και την πολυπολιτισμικότητα σε ένα κοινό τόπο: στη σκηνή!

Ένα αγόρι, ένα κορίτσι, ο Δίας, η Αθηνά, ο Νασρεντίν Χότζα, ο Ηλίανθος, η γυναίκα-λύκος, η Iaume, η Laima, ο Spiriditis συναντήθηκαν, στην Ακρόπολη, στην Αγία Σοφία, στη Ρώμη, στη Ρίγα, στο Βίλνιους και στο Βουκουρέστι, συζήτησαν το ρόλο τους στην εθνική τους κουλτούρα, συνομίλησαν, αστειεύτηκαν και έγιναν καρδιακοί φίλοι!

Μετά το θεατρικό έργο, οι μαθητές αναστοχάστηκαν τις μαθησιακές εμπειρίες που έζησαν κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, συζήτησαν, αντάλλαξαν ιδέες και απόψεις και συμπλήρωσαν διαδικτυακά ερωτηματολόγια προκειμένου να αξιολογήσουν εάν επιτεύχθηκαν οι στόχοι της κινητικότητας και να εκφράσουν τις προσδοκίες τους για το μέλλον.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η Τελετή Απονομής των Διπλωμάτων Συμμετοχής στους χώρους του σχολείου φιλοξενίας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί παρέλαβαν τα πιστοποιητικά τους και έβγαλαν φωτογραφίες!

Ευχαριστούμε, τη Ρουμανία, και το Νο 1 Scoala Gimnaziala Branesti για αυτή τη συναρπαστική εκπαιδευτική εμπειρία!

Το αποχαιρετιστήριο πάρτι έγινε στην ΤΡΑΤΤΟΡΙΑ ΤΙ ΑΜΟ στο Branesti. Εκπαιδευτικοί και μαθητές χόρεψαν, τραγούδησαν και διασκέδασαν. Τέλος, αποχαιρέτησαν ο ένας τον άλλο, με την ευχή οι δρόμοι τους να συναντηθούν ξανά κάποια στιγμή στο μέλλον!

Μαραβελάκη Φρύνη – Γυμνάσιο Ηράκλειας Σερρών

Τελευταία ενημέρωση: 
Δευ. 20 Ιουν. 2022 - 07:50