"Πλώρη" για τετράδα έβαλε η εθνική γυναικών της υδατοσφαίρισης

Ηχηρό μήνυμα επιστροφής στην ελίτ της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης στέλνει από τη Φουκουόκα η εθνική γυναικών. Με μία κυριαρχική εμφάνιση, η ελληνική ομάδα επιβλήθηκε (ευκολότερα απ΄όσο δείχνει το τελικό σκορ) 16-12 της Ιταλίας, στο ντέρμπι του Γ΄ ομίλου του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, κατέκτησε την πρώτη θέση και μπαίνει για τα καλά σε... τροχιά τετράδας. Οχι τόσο γιατί προκρίθηκε απευθείας στους προημιτελικούς της Δευτέρας (24/7), όσο γιατί εκεί θα βρει απέναντί της σχετικά βατό αντίπαλο (μάλλον την Αυστραλία, αλλά αυτό θα ξεκαθαρίσει το Σάββατο). Και, κυρίως, γιατί με εμφάνιση σαν τη σημερινή, το συγκρότημα της Αλεξίας Καμμένου δεν έχει να φοβηθεί κανέναν.

Η εθνική τελείωσε το ματς με 50% επιτυχία στα σουτ (16/32, εκ των οποίων 9/20 από την περιφέρεια), απόρροια της εξαιρετικής κυκλοφορίας της μπάλας, αλλά και της αυτοπεποίθησης που -επιτέλους- βγάζουν οι Ελληνίδες διεθνείς. Νικόλ Ελευθεριάδου και Βάσω Πλευρίτου ήταν οι παίκτριες που ξεχώρισαν, με ελάχιστη διαφορά όμως από τις υπόλοιπες. Κάτω από τα δοκάρια χρησιμοποιήθηκε σε όλο το παιχνίδι η Ιωάννα Σταματοπούλου, η οποία πραγματοποίησε οκτώ αποκρούσεις. 

Συνήθως οι αναμετρήσεις της Ελλάδας με την Ιταλία είναι "κλειστές", με αργό ρυθμό και χαμηλό σκορ, αλλά η σημερινή εικόνα ήταν τελείως διαφορετική κι αυτό ήταν εμφανώς επιλογή της εθνικής, που ήλεγξε το ρυθμό σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ηδη στο πρώτο ενάμισι λεπτό το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επιχείρησε σε δύο περιπτώσεις να βγει στην κόντρα (σκόραρε τη μία φορά) και λίγο μετά τη συμπλήρωση δύο λεπτών το σκορ ήταν 3-0, με δύο γκολ της Ελευθερίας Πλευρίτου και ένα της Μαργαρίτας. 

Η αιεθαλής Ρομπέρτα Μπιανκόνι με δύο διαδοχικά γκολ έβαλε στο παιχνίδι τη "σετερόζα", που μείωσε σε 4-3 και 5-4, ενώ λίγο πριν το φινάλε της πρώτης περιόδου είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει με παίκτρια παραπάνω. Ομως το σουτ της Αβένιο δεν βρήκε στόχο και στα 10 δευτερόλεπτα που απέμεναν η Βάσω Πλευρίτου πρόλαβε να κερδίσει πέναλτι (αφού χρειάστηκε περίπου πεντάλεπτη εξέταση του βίντεο, για το κατά πόσον η παράβαση ήταν εντός χρόνου) και η ίδια ευστόχησε για να διαμορφώσει το 6-4.

Αυτή η αλληλουχία φάσεων αποδείχθηκε καθοριστική για την εξέλιξη του αγώνα. Η εθνική βελτίωσε την άμυνά της, συνέχισε να βρίσκει λύσεις στην επίθεση, είτε με περιφερειακά σουτ είτε με αριθμητικό πλεονέκτημα, και ξέφυγε 9-4 στα μέσα του δεύτερου οκταλέπτου. Παρότι απέμενε πολύς χρόνος, η Ιταλία δεν μπόρεσε να ξαναμπεί στο ματς, το οποίο οι διεθνείς ήλεγξαν απόλυτα. Η διαφορά δεν μειώθηκε ποτέ κάτω από τα τέσσερα γκολ και ένας "κεραυνός" της Νίνου από πολύ μακριά διαμόρφωσε το 13-7 στην εκπνοή της τρίτης περιόδου. Στο τελευταίο οκτάλεπτο η ελληνική ομάδα χαλάρωσε στην άμυνα, έχασε και δύο επιθέσεις με παίκτρια παραπάνω (ως εκείνο το σημείο είχε 5/6), αλλά απλώς η "σετερόζα" περιόρισε την έκταση της ήττας της.

Τα οκτάλεπτα: 6-4, 4-1, 3-2, 3-5

Η εξέλιξη του σκορ: 1-0 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 2-0 Ελευθ. Πλευρίτου (κόντρα), 3-0 Μαργ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 3-1 Μπιανκόνι (π.π.), 4-1 Νίνου (π.π.), 4-2 Μπιανκόνι (κόντρα), 4-3 Μαρλέτα (π.π.), 5-3 Ελευθεριάδου (π.π.), 5-4 Γκαλάρντι (φουνταριστός), 6-4 Β. Πλευρίτου (πέναλτι), 7-4 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 8-4 Ελληνιάδη (περιφέρεια), 9-4 Ελευθεριάδου (π.π.), 9-5 Παλμιέρι (π.π.), 10-5 Νίνου (π.π.), 10-6 Μαρλέτα (πέναλτι), 11-6 Ελευθεριάδου (περιφέρεια), 11-7 Παλμιέρι (φουνταριστός), 12-7 Χυδηριώτη (περιφερεια), 13-7 Νίνου (περιφέρεια), 13-8 Τζουστίνι (περιφέρεια), 14-8 Μαργ. Πλευρίτου (π.π.), 14-9 Βιακάβα (π.π.), 15-9 Ελευθ. Πλευρίτου (περιφέρεια), 15-10 Γκαλάρντι (φουνταριστός), 16-10 Β. Πλευρίτου (περιφέρεια), 16-11 Ταμπάνι (π.π.), 16-12 Αβένιο (π.π.). 

Η εθνική είχε 5/8 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 9 γκολ από την περιφέρεια και 1 στην κόντρα.
Η Ιταλία είχε 6/13 με παίκτρια παραπάνω, 1/1 πέναλτι, 1 γκολ από την περιφέρεια, 3 από θέση φουνταριστού και 1 στην κόντρα.

Με τρεις ποινές αποβλήθηκαν η Ελληνιάδη (4΄14΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα) και η Μπιανκόνι (2΄54΄΄ πριν το τέλος του ματς).

Διαιτητές: Πέρις (Κροατία), Σβαρτς (Ισραήλ)
Οι συνθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ (Αλεξία Καμμένου): Διαμαντοπούλου, Ελευθ. Πλευρίτου 3, Χυδηριώτη 1, Ελευθεριάδου 3, Μαργ. Πλευρίτου 2, Ξενάκη, Νίνου 3, Ελληνιάδη 1, Σιούτη, Β. Πλευρίτου 3, Γιαννοπούλου, Μυριοκεφαλιτάκη, Σταματοπούλου
ΙΤΑΛΙΑ (Κάρλο Σίλιπο): Κοντορέλι, Ταμπάνι 1, Γκαλάρντι 2, Αβένιο 1, Τζουστίνι 1, Μπετίνι, Πικότσι, Μπιανκόνι 2, Παλμιέρι 2, Μαρλέτα 2, Κοκιέρε, Βιακάβα 1, Μπαντσέλι

** Εκτός ελληνικής 13άδας έμειναν η Ελευθερία Φουντωτού και η Φωτεινή Τριχά.

** Στο άλλο παιχνίδι του Γ΄ ομίλου, η Νότια Αφρική επικράτησε 12-9 της Αργεντινής και εξασφάλισε την πρόκριση στην επόμενη φάση.

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 20 Ιουλ. 2023 - 09:51