Πιθανή νέα επέκταση του locdown-Διαβουλεύσεις για οριζόντιο ή σε δόσεις άνοιγμα

Προτεραιότητα των πρωτοβουλιών που λαμβάνει η κυβέρνηση αποτελεί η πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την χώρα. Από την πλευρά τους οι επιστήμονες δεν προκρίνουν οποιαδήποτε βεβιασμένη άρση των μέτρων.

Το σενάριο της χαλάρωσης των μέτρων δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση αλλά και ούτε αυτό των τοπικών lockdown.

Κυβερνητικό στέλεχος που επικαλείται ο ΣΚΑΪ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της καραντίνας μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια αρκετά πιθανή περίπτωση.

Πιθανή εξαίρεση ίσως αποτελέσουν δημοτικά και νηπιαγωγεία.

«Ναι» σε οριζόντιο άνοιγμα, «όχι» σε τοπικά lockdown

Η κυβέρνηση δεν φαίνεται να συντάσσεται με το άνοιγμα δύο ταχυτήτων, με γεωγραφικά κριτήρια, αν και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν το απέκλεισε.

H κυβέρνηση φαίνεται να προκρίνει το οριζόντιο άνοιγμα, αν και μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις ή επιπλέον περιορισμοί για συγκεκριμένες περιοχές. 

«Δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή, διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ Περιφερειών. Δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς», ανέφερε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας, μιλώντας για το ενδεχόμενο άρσης του lockdown.

«Υπάρχει ανάγκη να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο παντού στην Επικράτεια. Εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές,
αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο» σημείωσε.

Πιο αργή χαλάρωση των μέτρων φέρνουν οι αριθμοί

Οι αριθμοί που προκύπτουν από τις αναλύσεις δείχνουν ότι η κυβέρνηση οδηγείται σε πιο αργή διαδικασία χαλάρωσης. Για παράδειγμα, το επιδημιολογικό φορτίο πάντως είναι ιδιαίτερα υψηλό σε 18 περιοχές της επικράτειας από τις συνολικά 74.

Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστική η αποστροφή της κ. Παπαευαγγέλου ότι «δεν λέει να φύγει το δεύτερο κύμα» και πρόσθεσε ότι η μείωση των κρουσμάτων έχει ρυθμό πιο αργό από ό,τι επιθυμούσε η επιτροπή, ενώ σε άλλες περιοχές αυξάνονται.

«Η καμπύλη μειώνεται, αλλά το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στη χώρα περισσότερα από 25.000 ενεργά κρούσματα. Σήμερα σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς, με το 1/4 αυτών να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» διευκρίνισε.

Επιδημιολόγοι και κατ’ επέκταση κυβέρνηση περίμεναν άλλα στοιχεία για να προχωρήσουν στην άρση του lockdown. Το τελικό σχέδιο θα κρίνουν οι γνωστοί πλέον δύο παράγοντες που είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στο ΕΣΥ.

Το βέβαιο είναι ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε τις νέες ανακοινώσεις από την κυβέρνηση για το τι θα γίνει και τα Χριστούγεννα πιθανότατα και δια στόματος πρωθυπουργού.

Πέρα από τα σχολεία που αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα ανοίξουν στις 7 Δεκεμβρίου, πάμε και για ένα διαφορετικό μοντέλο τόσο σχετικά με την μετακίνησή μας, όσο και για το άνοιγμα ενός κομματιού του λιανεμπορίου.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για έναν νέο αριθμό που θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα για τις μετακινήσεις, κατά πάσα πιθανότητα ο αριθμός 7 και θα αφορά μετακίνηση σε κατάστημα της λιανικής. Παράλληλα, θα υπάρξει διεύρυνση του ωραρίου των μαγαζιών.

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 28 Νοε. 2020 - 09:18