ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Επικοινωνιακά» και «αποσπασματικά» τα μέτρα στήριξης των αγροτών

 Τα μέτρα στήριξης των αγροτών που ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ δεν λύνουν το πρόβλημα επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, ο Τομέας Αγροτικής Πολιτικής  του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής. Παράλληλα, κατατίθενται βελτιωτικές προτάσεις. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Η αύξηση του κόστους γεωργικής  παραγωγής, με την αναπροσαρμογή στα αγροτικά τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις των τιμών των λιπασμάτων, των  γεωργικών φαρμάκων και εφοδίων, με την άνοδο της τιμής των καυσίμων και υπό την πίεση που ασκεί ο ήχος των τρακτέρ που βγαίνουν στους δρόμους, υποχρέωσε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ στην ανακοίνωση μέτρων στήριξης.

Είναι εμφανές ότι τα μέτρα είναι γραμμένα στο ¨πόδι¨ και δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που είναι εντονότατο. Γι αυτό άλλωστε στην αρχική ανακοίνωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε λάθος ποσοστό ΦΠΑ στην τιμή πώλησης λιπασμάτων.

Τα εξαγγελθέντα μέτρα, εξοργίζουν περισσότερο τους αγρότες, παρά δίνουν λύση στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, γιατί οι αγρότες ζουν το πρόβλημα και δεν πρόκειται να «ξεγελαστούν».

Δείχνουν επίσης , ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα, γι  αυτό δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος με την δραματική αύξηση του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους αγρότες  θα ήταν χρήσιμο:

1. Η ρήτρα αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης να δοθεί με βάση το ΟΣΔΕ ώστε να φτάνει στους πραγματικούς αγρότες και κτηνοτρόφους. Να συμπεριλάβει και τα χαμηλής τάσης ΤΟΕΒ και άλλους παρόχους αρδευτικού ύδατος, σταβλικών εγκαταστάσεων και θερμοκηπιακών μονάδων.

Η ρύθμιση να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι και τέλος καλοκαιριού στο 100% ώστε να καλύψει τη θερινή περίοδο άρδευσης.

2. Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους με βάση τις καλλιέργειες και τα ζώα που δηλώνουν στον ΟΣΔΕ.  Το κονδύλι των 50 εκατομμυρίων ευρώ που έχει ανακοινωθεί για καταβολή το 2023 , πρέπει να αυξηθεί πάνω από 160 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2016 όταν και κόπηκε. Για όλους τους αγρότες και να καταβληθεί πριν το τέλος Απριλίου 2022 για να έχει νόημα.

3. Η μείωση του ποσοστού ΦΠΑ για τα λιπάσματα πέραν του γεγονότος οτι  είναι πολύ μικρή μπροστά στην  αύξηση των τιμών τους, στην ουσία είναι προσχηματική, λογιστικού χαρακτήρα και άνευ ουσίας για την συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών που συμψηφίζουν τα έσοδα με τα έξοδα τους.  

Απευθύνεται περισσότερο στη λιανική πώληση παρά για γεωργική χρήση

Η πραγματική μείωση θα πρέπει να μετατραπεί σε μείωση της αξίας του εφοδίου στο πραγματικό κόστος. (δασμοί κλπ)

 4. Όσον αφορά την επιδότηση επι του κύκλου εργασιών στους κτηνοτρόφους από τον Ιανουάριο ως Μάρτιο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ, θα πρέπει να επανακαθοριστεί και να διευρυνθεί η χρονική περίοδος ώστε να συμπεριλάβει και το κόστος των κτηνοτρόφων που θα πουλήσουν τα  αμνοερίφια τους το Πάσχα ( 24 Απριλίου) !!!  (έχουν έξοδα εκτροφής χωρίς έσοδα αρά χωρίς τζίρο την περίοδο που προτείνει το ΥΠΑΑΤ). Στην ίδια κατηγορία θα πρέπει να προστεθούν και περιπτώσεις αγελαδοτροφίας.

Οι παρεμβάσεις αυτές έπρεπε να γίνουν «χθες» όπως και να αλλάξει άμεσα η αντιμετώπιση του αγροτικού κόσμου από την κυβέρνηση αν θέλουμε να αποφύγουμε  την καταστροφή του πρωτογενή τομέα και να εξασφαλίσουμε την διατροφική επάρκεια   της χώρας και την κοινωνική συνοχή στην Ελληνική Περιφέρεια.

Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικά κοντά στους αγρότες και έχει ισχυρούς δεσμούς. Ανέδειξε τα σημερινά τους προβλήματα μέσα και έξω από τη Βουλή στηρίζει τον δίκαιο αγώνα τους για επιβίωση, όπως δίνει όλη η κοινωνία  αυτή την στιγμή».

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Πέμ. 10 Φεβ. 2022 - 11:39