Παρουσίαση του βιβλίου "Η πηγή των ιαμάτων" για τους Αγίους Αναργύρους και το ναό τους στην πόλη των Σερρών

Λαμπρά εορτάστηκε και φέτος, το διήμερο 31 Οκτωβρίου και 1 Νοεμβρίου  η μνήμη των Αγίων και ιαματικών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο ιστορικό και περικαλλή Ιερό   Ναό της πόλης μας. Στον μέγα πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης  κ.κ. Θεολόγος με την συμμετοχή πολλών ιερέων της Μητροπόλεως, ενώ την κυριώνυμη ημέρα τελέστηκε ο όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Ποιμενάρχου μας κ.κ. Θεολόγου, ο  οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο. Αναφέρθηκε  στην υμνολογία της Εκκλησίας και στο έργο  των Αγίων Αναργύρων, οι οποίοι υπηρέτησαν τον άνθρωπο ως ψυχοσωματική οντότητα  καθώς και στις σημαντικές εργασίες που πραγματοποιούνται  στον ΙερόΝαό.

image002.jpg

Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων  πραγματοποιήθηκε την παραμονή, 31 Οκτωβρίου το απόγευμα, στον παλαιό Ορφέα Σερρών,  εκδήλωση λόγου και μέλους κατά την οποία έγινε παρουσίαση του βιβλίου, με τίτλο «η πηγή των Ιαμάτων- οι Άγιοι Ανάργυροι και ο Ναός τους, στις Σέρρες». Την παρουσίαση έκαναν ο καθηγητής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου κ. Παναγιώτης Σκαλτσής και ο αρχιτέκτονας κ. Γεώργιος Πολυράβας.
Την εκδήλωση προλόγισε ο δρ Αλέξανδρος Αναγνωστόπουλος, γραμματέας της Μητροπόλεως, ο οποίος τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης έρχεται σε επαφή με την ιστορία του Ναού και κατ’ επέκταση με την ιστορία του τόπου του. 

image004.jpg

  Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η Βυζαντινή Χορωδία του Μαξιμείου Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου «ο Άγιος Νικήτας» έψαλε ύμνους των Αγίων Αναργύρων υπό την διεύθυνση του χοράρχη της κ. Γεωργίου Ζαρκαντζά.
Στο δεύτερο μέρος πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του  βιβλίου με πρώτο ομιλητή τον κ. Σκαλτσή, ο οποίος αναφέρθηκε στους βίους των Αγίων Αναργύρων σύμφωνα με την συναξαρική παράδοση της εκκλησίας και την υμνογραφία τους, παρουσιάζοντας παράλληλα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο. Όπως εξήγησε, το βιβλίο έχει την ιδιαιτερότητα να αποτελείται από πέντε μελέτες, οι οποίες συντάχθηκαν από τον ίδιο, τον κ. Πολυράβα, τον κ. Αναγνωστόπουλο, τον κ. Κυριάκο Αγγέλου δρ. Αρχαιολογίας και τον πρωτοπρεσβύτερο Φίλιππο Καρκάνη, Ιερού εφημέριο του Ναού των Αγίων Αναργύρων. 

image001.jpg

O κ. Πολυράβας εξήγησε αναλυτικά την αρχιτεκτονική του Ναού των Αγίων Αναργύρων και τη σχέση του με τον συνοικισμό των Αγίων Αναργύρων (Κατακονόζ) και την πόλη των Σερρών. Όπως είπε, ο Ναός αποτελεί ένα θαυμάσιο μεταβυζαντινό μνημείο της Ανατολικής Μακεδονίας και για πολλά χρόνια είναι συνδεδεμένος με την  θρησκευτική παράδοση της πόλης των Σερρών. Ο Ναός ανοικοδομήθηκε το 1817 και είναι χτισμένος πάνω στα θεμέλια παλαιού Βυζαντινού Ναού και αποκαταστάθηκε το 1867 μετά τη καταστροφική φωτιά του 1847.
Επίσης, στο βιβλίο καταγράφονται από τον κ. Αγγέλου Κυριάκο με γλαφυρό αλλά και τεκμηριωμένο τρόπο οι βίοι και τα θαύματα  των Αγίων Αναργύρων, ενώ ο π. Φίλιππος Καρκάνης περιγράφει  σύγχρονα θαύματα. 
Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, στο τέλος της εκδήλωσης ευχαρίστησε θερμά τους δύο ομιλητές αλλά και τους υπόλοιπους μελετητές που συνετέλεσαν ώστε στο μέλλον να υπάρχει ένα βιβλίο, όπου καταγράφονται με επιστημονικό τρόπο όλα τα εκκλησιαστικά, ιστορικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία του Ναού, ο οποίος αποτελεί ένα μεταβυζαντινό μνημείο- στολίδι, για τον τόπο μας. Ευχαρίστησε δε, ιδιαιτέρως τον π. Φίλιππο τονίζοντας ότι ήταν ο εμπνευστής αυτής της προσπάθειας, ενώ συνεχάρη τον χοράρχη κ. Ζαρκαντζά και τα μέλη της  χορωδίας του Μαξιμείου για την άριστη απόδοση των ύμνων της γιορτής. 
Ο Ποιμενάρχης μας έκλεισε την εκδήλωση τονίζοντας ότι στις ημέρες μας που η ιστορική αλήθεια διαστρεβλώνεται και παραχαράσσεται, πρέπει ο λαός να διαβάζει βιβλία που παρουσιάζουν την ιστορία του τόπου του, γιατί όπως τόνισε «εάν στρέφουμε την πλάτη μας στην ιστορία, το τίμημα που θα πληρώσουμε κι εμείς και τα παιδιά μας θα είναι πολύ ακριβό».
 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Σάβ. 03 Νοε. 2018 - 14:24