Παρουσίαση από την Ε.Α.Δ.Ε.Γ. του βιβλίου «Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη»

Η συγγραφέας κ. Σοφία Κανταράκη πλαισιωμένη από την κ. Σύλια Ζέττα και τον κ. Κωνσταντίνο Γεωργιάδη.

Μια εξαιρετική βραδιά,  συντροφιά με κείμενα του κορυφαίου έλληνα λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη απόλαυσαν όλοι όσοι παρακολούθησαν την τελευταία επιμορφωτική συνάντηση της «Ένωσης για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.),  που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018  στο ξενοδοχείο Φίλιππος- Ξενία.
Κατά την διάρκειά της,  έγινε η παρουσίαση του  νέου βιβλίου της Σκιαθίτισσας φιλόλογου, ιστορικού και συγγραφέα κ. Σοφίας Κανταράκη με τίτλο «Κοινωνίας δρώμενα στον Παπαδιαμάντη»,  το οποίο παρουσίασε με τον δυναμικό της λόγο  η φιλόλογος, επιμορφώτρια Τ.Π.Ε.  κ. Σύλια Ζέττα.
Μέσα στο βιβλίο εμπεριέχονται τόσο γνωστά όσο και λιγότερο γνωστά  διηγήματα του Παπαδιαμάντη και γι αυτό δίνεται το έναυσμα, μέσα από την διαχρονικότητα και επικαιρότητα του έργου του να διαβαστεί  ξανά και ξανά.
Η κ. Σύλια  Ζέττα  στην τόσο επιτυχημένη παρουσίαση, εξέφρασε την αγωνία της αλλά και την απορία της, -όπως επίσης και της συγγραφέως-  για την απουσία από την σχολική  εκπαίδευση των έργων και των μηνυμάτων του Παπαδιαμάντη.  Όπως είπε δεν πρέπει να αναφερόμαστε στον Παπαδιαμάντη μόνο κατά την διάρκεια των  Χριστουγέννων  και του Πάσχα, αλλά θα πρέπει να τον δούμε σε όλο του το εύρος και να σταθούμε στα βαθειά κοινωνικά μηνύματα που εμπεριέχονται στο πολυγραφότατο έργο του. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε τόνισε «την υποβαθμισμένη θέση  που έχει  στην ελληνική εκπαιδευτική μας πραγματικότητα» και να μην χρησιμοποιούμε την γλώσσα του, ως τροχοπέδη στην προσέγγιση των διαχρονικών μηνυμάτων του. Γιατί, όπως συμπλήρωσε, «ο Παπαδιαμάντης είναι κυρίως  ένας σπουδαίος ψυχογράφος, ένας οξυδερκής κοινωνικός ανατόμος και ένας αυστηρός κριτής των κοινωνικών δρώμενων της  εποχής του αλλά και κάθε εποχής. Γι αυτό θα ήταν καλύτερα  αν τον χαρακτηρίζαμε  ως κοινωνικό επιστήμονα που με την διαχρονική αξία των βαθυστόχαστων μηνυμάτων του μπορεί και πρέπει επιτέλους  να αξιοποιηθεί εναργέστερα στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα».
Συμπλήρωσε δε, ότι το νέο βιβλίο  πρέπει να λειτουργήσει ως κίνητρο τόσο στους  φιλολόγους όσο και στους μαθητές για να διαβάσουν και να εντρυφήσουν σε άγνωστες μέχρι τώρα πτυχές της προσωπικότητάς του και του έργου του.
Τελειώνοντας  την παρουσίασή της, συμπλήρωσε μεταξύ των άλλων:
«Με αφορμή ένα καινούργιο βιβλίο για τον  Παπαδιαμάντη έχουμε μία μοναδική ευκαιρία  να εμβαθύνουμε σε νέα διηγήματά του, που ίσως δεν μας είναι τόσο γνωστά και που έχουν τόσα πολλά να μας πουν στη σημερινή ελληνική κοινωνία. Όλοι οι φιλόλογοι οφείλουμε να συστήσουμε από την αρχή τον κορυφαίο Έλληνα διηγηματογράφο σήμερα, γιατί ο Παπαδιαμάντης είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα σχολικό ανάγνωσμα. Είναι ο ερωτικός Παπαδιαμάντης,  είναι ο πολιτικός, είναι ο κοινωνικός, ο ανατρεπτικός,  ο επαναστατικός, ο έλληνας λογοτέχνης ο οποίος μαζί με τον Καβάφη, τον Σεφέρη και τον Σολωμό σε αναγκάζει να τον παίρνεις πάντοτε στα σοβαρά,. Με την προσωπικότητα και το ήθος του έχει καταφέρει να είναι  επίκαιρος και διαχρονικός  και στις επόμενες γενεές».
Αξίζει  να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της παρουσίασης, ο φιλόλογος κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης διάβαζε αποσπάσματα από διηγήματα τού Παπαδιαμάντη, όπως από την «Φόνισσα», «Χωρίς στεφάνι», «Ο καλόγερος», «Οι χαλασοχώρηδες», «Τα δύο τέρατα» κ.ά.
Την παρουσίαση ολοκλήρωσε η συγγραφέας του βιβλίου  κ. Κανταράκη, για την οποία έναυσμα συγγραφής του πονήματος, όπως είπε,  στάθηκε η αγάπη της για τον Παπαδιαμάντη και την λογοτεχνία η οποία «νοσεί  νόσον ανίατον» και γιατί στην εκπαίδευσή μας  «τα λογοτεχνικά κείμενα πάσχουν, το δε σχολικό εγχειρίδιο είναι τόσο φτωχό ώστε επαφίεται στην καλή διάθεση του κάθε φιλολόγου για να δείξει το μεγαλείο τέτοιων πεζογράφων». Κλείνοντας την σύντομη ομιλία της, τόνισε ότι «τον Παπαδιαμάντη πρέπει να τον αισθάνεσαι» και ευχαρίστησε το ακροατήριο γιατί μέσα από την παρουσίαση του βιβλίου της, αισθάνθηκε λίγη από την μαγεία του.
Την λογοτεχνική  βραδιά έκλεισε ο πρόεδρος κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, αναφερόμενος στην προβληματική σχέση που έχουμε σήμερα με την γλώσσα μας, η οποία δυστυχώς μας έχει οδηγήσει σε μεταγλωττίσεις των έργων του Παπαδιαμάντη για να γίνει κατανοητός. «η λύση όμως, όταν ο πήχης είναι υψηλός, δεν είναι να τον κατεβάσουμε στο ύψος μας, αλλά να ανέλθουμε εμείς στο δικό του ύψος», επεσήμανε με έμφαση, «διότι μεταγλωττισμένος Παπαδιαμάντης, δεν είναι Παπαδιαμάντης. Χάνεται η μουσικότητα, η χάρη και η γοητεία από το έργο του. Διαβάζοντάς τον κανείς γαληνεύει, ηρεμεί, συνέρχεται. Ο Σκιαθίτης συγγραφέας λύνει πολλούς γρίφους και της σημερινής εποχής και συγκυρίας».
 Ενημέρωσε δε τους φίλους της Ένωσης ότι η επόμενη εκδήλωση θα γίνει το  Σάββατο 24 Μαρτίου 2018 με θέμα: «Βυζαντινό ψηφιδωτό: από τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους μέχρι την εικονομαχία» με ομιλητή τον αγιογράφο και ψηφιδογράφο κ. Παύλο Τουραμανίδη. Επίσης, θα κληρωθεί μία ψηφιδωτή εικόνα του Αγίου Δημητρίου, προσφορά του κ. Τουραμανίδη στην ΕΑΔΕΓ.   
 

 

 

 

Τελευταία ενημέρωση: 
Τετ. 21 Μαρ. 2018 - 10:47